fbq
Kotimaa
10.08.2022 13:29
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen
Vesa-Matti Loiri
Näin ystävät muistelevat Vesa-Matti Loiria - Samuli Edelmannnin päivitys särkee sydämen
Kotimaa
10.08.2022 13:29
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen

Viihteen suurmies Vesa-Matti Loiri kuoli vaikeiden sairauksien murtamana 77-vuotiaana keskiviikkona.

Loirin kuoleman vahvisti Seiskalle hänen ex-vaimonsa Riitta Loiri. Hän otti surunvalittelut itkuisena vastaan.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri on kuollut

Veskun kuolema on riipaissut syvästi kotimaisia julkisuuden henkilöitä. Kuolinuutisen jälkeen sosiaaliseen mediaan on tulvinut julkkisten yhteiskuvia Veskun kanssa sekä muisteloita suurmiehestä.

Veskun hyvä ystävä, näyttelijä ja laulaja Samuli Edelmann julkaisi koskettavan yhteiskuvan Veskun kanssa. Kuvassa Samuli pitelee hauraan oloista Veskua kainalossaan. Pyjamahousuihin sonnustautuneen Veskun kädessä savuaa sikari.

- I love you. Kiitos unohtumattomista yhteisistä vuosikymmenistä, sinä ikuisesti ihana hullu veljeni. Anna mennä, tutki, ole innostunut lapsi taas, pianisti Lenni-Kalle Taipale kirjoittaa yhteiskuvan ohessa.

- Rakas, Vesku. Olit teatterikoulusta lähtien mulle tärkeä mentori, suunnannäyttäjä ja ystävä. Välitit aidosti. Jokainen kohtaaminen kanssasi oli merkityksellinen ja syvä. Välillä irroteltiin arjesta, ja toisinaan taas syvennyttiin pohtimaan elämän tarkoitusta - molempia aina huolella. Viisautta, huumoria ja empatiaa riitti aina ja loppuun asti. Kiitos yhteisistä hetkistä. Kiitos viihteestä ja taiteesta. Oot mun idoli. Lämmin osanottoni perheelle ja lähimmäisille. Sanat eivät nyt riitä. Sydän tietää, näyttelijä ja juontaja Mikko Leppilampi kirjoittaa.

Näyttelijä ja laulaja Roope Salminen muistelee Veskua yhteiskuvalla, joka on napattu takavuosina Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelman bäkkärillä. Kiuvassa Roope on pukeutunut yhdeksi Veskun tunnetuimmaksi roolihahmoksi, Uuno Turhapuroksi.

- Valtavat osanotot jokaiselle läheiselle. Vesa-Matti Loiri on legenda, monimuotoinen rohkea taiteilija ja jätti monien sukupolvien ajan kestävän jäljen suomalaiseen taide- ja viihdekenttään. Miulle herra Loiri on tottakai isoimpia idoleita nimenomaan siinä, miten hän teki aina ammatillisesti ihan mitä halusi ja näytti, että vaikka olisit kirjaimellisesti Suomen historian tunnetuin sketsihahmo, voit silti myös koskettaa ihmisiä musiikilla ja roolitöillä, jos ne vaan tekee tarpeeksi hyvin, Roope kirjoittaa.

Roope kertoo Veskun haastattelun olleen yksi uransa kohokohdista.

- Sain onneksi siellä bäkkärillä ja pari kertaa sen jälkeen sanoa herralle itselleen, miten paljon hän on minulle merkinnyt. Sanoin vitsillä, että minustakin tulee vielä joskus jotain, ja hän vastasi, että voi olla että tulee, voi olla että ei, mutta muista nauttia matkasta. Lepää rauhassa, herra Loiri, Roope summaa.

- Lepää rauhassa Vesku, rakas ihana ystäväni, rokkari Michael Monroe kirjoittaa yhteiskuvan ohessa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elastinen (@elastinen)

- R.I.P. Oli onni päästä tuntemaan ja viettää kanssasi aikaa. Suuret on suuria, räppäri Elastinen kirjoittaa yhteiskuvan ohessa.

Miehet tähdittivät yhdessä Vain elämää -sarjan kolmatta tuotantokautta vuonna 2014.

- Osanottoni kaikille läheisille. Osanottoni suomalaisille. Hyvin teit, ja jätit kauniit jäljet. Kiitos Vesa-Matti, laulaja Kaija Koo kirjoittaa.

Kirjailija Jari Tervo on jakanut Twitteriin itse ottamansa kuvan, jossa Vesku poseeraa lapsuudenkotinsa tiluksilla vuonna 2018.

- Taiteilija Vesa-Matti Loiri kuoli viime yönä helsinkläisessä sairaalassa. Kuvasin ystäväni elokuussa 2018 hänen lapsuudenkotinsa pihalla Haagassa. Kuljimme hänen poika-aikojensa paikoissa ja muistoissa. Se oli hieno päivä, Jari kirjoittaa.

Vesa-Matti Loiri. Kiitos naurusta, taiteesta ja musiikista, näyttelijä Krista Kosonen kirjoittaa sydämen kera.

- Lepää rauhassa, Vesku. Olit minulle ja niin monille muille niin paljon enemmän kuin yksi suurimmista viihdetaiteilijoista ikinä, laulaja Antti Tuisku kirjoittaa yhteiskuvan ohessa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antti Tuisku (@antti_tuisku)

- Lepää rauhassa, kaima, Klamydian nokkamies Vesku Jokinen kirjoittaa.

- Hyvää matkaa, mestari. Kiitos unohtumattomista kohtaamisista ja kaikesta, mitä meille annoit. Olit lahja tälle kansalle. Lauletaan, kun tavataan, laulaja Juha Tapio kirjoittaa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eini (@einiofficial)

- Hyvää Taivasmatkaa Rakas Vesku. Niin ihana ja sielukas ihminen. Taiteilija vailla vertaansa. Suuri kunnioitus, laulaja Eini kirjoittaa sydänten kera.

- Lepää rauhassa yksi kaikkien aikojen suurimmista suomalaisista, Vesa-Matti Loiri. Kiitos kaikista hetkistä, joita meille uskomattomilla lahjoillasi tarjoilit läpi koko kulttuurikentän. Joonakselle terveiset sinne yläkertaan, Aleksi Valavuori tviittaa.

Laulaja Mikko Alatalo muistelee Veskua lämmöllä Facebookissa.

-  Vesku sitten lähti. Hän oli suurmies. Tapasimme silloin tällöin, kun oltiin Polarartisteilla. Hän kertoi hauskoja juttuja, mm. kun oli nukahtanut Espanjassa rannalle. Turhapuron verkkopaita päällä. Oli kuulemma aika ruudullinen iho sen jälkeen. Vesku takavuosina soitti, että hän levyttää Ihmisen ikävän. Sanoi biisin olevan hänelle tärkeän. Vesku oli mestari. RIP Vesku, Mikko päivitti.

- Yksi valovoimainen tähti on syttynyt taivaalle. Kiitos ikimuistoisimmista rooleista, joiden äärellä monet meistä ovat saaneet kasvaa. Ja nauraa vapautuneesti, mutta myös liikuttua aidosti. Osanottoni omaisille ja ikuinen muisto, näyttelijä ja juontaja Janne Kataja kirjoittaa.

"Toivottavasti tuskaton loppu"

Vesa-Matti Loirin pitkäaikainen ystävä, muusikko Christer ”Kikke” Bergholm järkyttyi ystävänsä poismenosta.

- Tunsimme 35 vuoden ajan. Suru-uutinen on järkyttävä, mutta odotettu, Kikke sanoo Seiskalle.

- Itse olin jo jäänyt muusikon hommista viisi vuotta sitten eläkkeelle, mutta Vesku vain suunnitteli uusia kuvioita.

Kikke kiersi pitkään Veskun mukana hänen basistinaan. 

- Olen onnellinen siitä, että sain Veskun vierellä kokea paljon upeita elämyksiä. Meillä oli yhteisiä ravihevosiakin, niiden menestystä saimme seurata sekä Belgiassa että kotimaassa.

Viimeksi kaverukset iloitsivat seitsemän vuotta sitten Vermossa yhteisen heppansa Fabrice Duon voittoa Suuressa suomalaisessa Derbyssä.

- Tapasin Veskun viimeksi puoli vuotta sitten hänen kotonaan. Vesku on aina ollut lämminsydäminen ihminen, ja tuosta tapaamisesta jäi lämmin muisto.

- Toivottavasti hänen loppunsa oli tuskaton.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »