fbq
Kotimaa
05.10.2022 19:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan arkisto
Vesa-Matti Loiri & Sakari Kuosmanen.
Vesa-Matti Loiriin tutustunut Sakari Kuosmanen ällistyi Veskun jättisuosiosta: päätyi kovaan ratkaisuun ravintolassa
Kotimaa
05.10.2022 19:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan arkisto

Tuoreimmasta, parhaillaan myynnissä olevasta Seiskasta löytyy laajoja matkailuaiheisia artikkeleita ympäri Suomen. Yksi lehteen jututetuista on kansan syvien rivien tulkitsija, laulaja Sakari Kuosmanen, 66, joka esittelee aviisillemme kotikaupunkiaan Kuopiota.

Oheisella videolla Sakari Kuosmasen Kuopio:

Seiskan juttumatkalla Kuopiossa puhetta riitti myös edesmenneestä viihdetaiteilijasta Vesa-Matti Loirista. Kuosmanen näet tunsi hyvin 10. elokuuta kuolleen Veskun, jonka hautajaisista Seiska raportoi runsaasti muutama viikko sitten.

Lue myös: Vesa-Matti Loirin poika reagoi yllättävästi isänsä arkulla - katso kuvat

– Vesku oli minulle tosi tärkeä. Olin aikoinani todella innoissani hänen Eino Leino -levytyksistään, jotka opettelin kaikki ulkoa ja joita esitin myös keikoillani. Vedän vieläkin hänen Höyhensaari-biisiään, Sakari sanoo Seiskalle.

– Kunnioitan Veskua todella paljon. Hän oli huima ukko, kerta kaikkiaan huikea mies. Aina rehellinen ja tosissaan eikä jättänyt mitään arvailujen varaan.

Sakari Kuosmanen kunnioitti äärimmäisen paljon edesmennyttä Vesa-Matti Loiria.
Sakari Kuosmanen kunnioitti äärimmäisen paljon edesmennyttä Vesa-Matti Loiria.

Loiri ilmestyi yleisöön

Sakari Kuosmanen muistaa ikuisesti ensikohtaamisensa Veskun kanssa. Se oli yllättävä ja lopulta hyvin intensiivinen. Elettiin 1980-luvun alkua, kun Sakari oli keikkareissulla Helsingissä. Savolaiselta oli juuri ilmestynyt ensimmäinen singlensä Rakkauden haudalla.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri näki ennen kuolemaansa erikoista unta – Lapin luottoystävä paljastaa Seiskalle: ”Hän säikähti ja heräsi heti”

– Se nousi niin kovaksi hitiksi, että sitä piti käydä oikein pääkaupungissa asti esittämässä. Muistan, miten olin Tegelmanin Pekan kanssa duokeikalla jossain pikkukuppilassa Eirassa. Yhtäkkiä Vesa-Matti Loiri ilmaantui yleisön joukkoon, Sakari muistelee.

– Siinä laulaessani huomasin, miten intensiivisesti Vesku seurasi keikkaamme. Keikan jälkeen yllätyin totaalisesti, kun hän ilmestyi vielä takahuoneeseenkin ja kertoi diggailevansa meikäläisestä.

Lue myös: Vesa-Matti Loirin kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa

Savolainen Sakari Kuosmanen oli ällikällä lyöty tutustuttuaan 80-luvulla Vesku Loiriin
Savolainen Sakari Kuosmanen oli ällikällä lyöty tutustuessaan 1980-luvulla Vesku Loiriin.

Yllätti yö-ehdotuksella

Hädin tuskin kolmekymppinen Kuosmanen ei ollut tuolloin vielä kivunnut kansakunnan kaapin päälle. Loiri taas oli ollut siellä jo pitkään, joten kaikkien tunteman tähden kehut lämmittivät luonnollisesti savolaista nuortamiestä.

– Olin tietenkin äärimmäisen otettu, koska olin ihaillut Veskua jo pidempään. Sitten Vesku vielä ehdotti, että lähdettäisiin jatkamaan Helsingin yöhön. Ja niinhän me lähdettiin.

Lue myös: Loirin hautajaiset: Pahat pojat kokoontuivat kirkkomaalle – Heikki Kinnunen pisti tupakaksi ja häipyi heti paikalta

Ensi kertaa toisensa tavannut kaksikko suuntasi askeleensa ravintola Kappeliin. Siellä Sakari sai huomata, miten suuri tähti Loiri jo tuolloin oli: tunnelmallisuudesta ei nimittäin ollut tietoakaan, vaikka kyseessä olikin arvostettu hienostoravintola Esplanadilla.

– Hyvä, että ehdimme istahtaa alas, kun väkeä alkoi jo parveilla ympärillä. Veskulle oli valehtelematta sadan metrin jono. Kaikilla tuntui olevan asiaa hänelle, Sakari muistelee.

Kippis Kuopiolle! Sakari piipahtaa toisinaan saunakompleksi Saanan maittavissa Löylyissä. – Täällä ilmeisesti tarjoilukin pelaa, hän murjaisee.
Sakari Kuosmanen hämmästyi, kun kaikilla tuntui olevan asiaa Vesa-Matti Loirille. – Eihän hän saanut olla missään rauhassa.

Savolainen järjesti jonoon

Koska kahdenkeskeisestä juttelusta ei tullut mitään, Sakari päätti ottaa ohjat käsiinsä. Hän kertoo järjestelleensä kaikki Loirin luo pyrkineet halukkaat siistiin jonoon.

– Minä sitten järjestelin sen porukan siihen jonoon, kun kaikki tunkeilivat pöytäämme. Sanoin, että saatana, vuorotellen tulette tähän, sanotte asianne nopeasti ja jatkatte sitten matkaanne, Kuosmanen hymähtää.

– Vesku arvosti kovasti sitä henkivartijatoimintaani. Hän oli kova ukko muttei viitsinyt alkaa riehumaan. Minä sitten pistin vähän kroppaa likoon hänen puolestaan, kun ei kerran saanut olla rauhassa.

Lue myös: Vesa-Matti Loirilla oli käsittämätön erikoiskyky – Hannele Lauri muistelee ikimuistoista ravintolailtaa: ”Pelkkä katse riitti”

Vesku Loiri arvosti mielenkiintoisia keskusteluja. Niiden aikana sikarikin paloi.
Vesku Loiri arvosti tunnetusti mielenkiintoisia ja pitkiä keskusteluja. Niiden aikana sikarikin paloi.

Mökki jäi näkemättä

Tuon illan jälkeen Kuosmanen ja Loiri ystävystyivät. He näkivät toisiaan säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta ehkä useamminkin olisi voinut törmäillä. Tätä mieltä on ainakin Sakari, jolle oli pitkään kutsu voimassa Loirin Inarin-mökille.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri loksautti leuat Ivalossa: yllätti baariväen täysin suvereenilla esityksellä – Lapin luottoystävä muistelee

– Minulla oli vuosikausia kalastusbisnes Tenolla ja Jäämerellä. Veskun kanssa oli aina puhetta, että poikkeaisin joskus matkalla hänen mökilleen Inariin.

– En kuitenkaan koskaan käynyt siellä. Aina oli olevinaan niin kova kiire Jäämerelle ja ihan helvetin kova kiire sieltä pois.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri muutti mielensä, kun kuuli uskomattoman tarinan Lapista – halusi selventää Seiskalle Turhapuron synnyn: ”Pötypuhetta”

Vesa-Matti Loiri kuvattuna Linnan juhlissa vuonna 2018.
Vesa-Matti Loiri kuvattuna Linnan juhlissa Presidentinlinnassa vuonna 2018.

Sikareita ja tarjoiluja

Sakari Kuosmasen mukaan hän ja Loiri eivät tavanneet kovin usein, mutta kun tapasivat, ne kerrat jäivät mieleen. Yhteiset hetket olivat kuulemma ”aika intensiivisiä” – kuten itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla vuonna 2013.

Tuolloin tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio isännöivät perinteisiä Linnan juhlia Presidentinlinnan sijaan Tampere-talolla.

Lue myös: Outi Mäenpää huomasi muutoksen Vesa-Matti Loirissa – herkistyi muistellessaan edesmennyttä viihdetaiteilijaa

– Kun juhlien virallinen osuus oli ohi, menimme Veskun kanssa Tampere-talon tupakkahuoneeseen ja istuimme siellä koko hemmetin illan. Meille tarjoiltiin sinne, poltettiin siellä sikareita ja keskusteltiin pitkään asioita. Se oli hieno hetki.

Minkälaisia ajatuksia Loirin kuolema herätti?

– Tuli sellainen tyhjä olo. Ilmavoimiin lähti kyllä erittäin kova vahvistus… Illalla kiitetään päivää ja aamulla kiitetään yötä, että saa olla hengissä ja elää tätä elämää, Sakari nieleskelee.

Vesa-Matti Loiri 1945-2022.
Vesa-Matti Loiri 1945–2022.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »