fbq
Kotimaa
28.07.2022 18:00
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto, Instagram
Miss Helsinki -kilpailun voittaja ja perintöprinsessat
Uudistuva Miss Helsinki -kilpailu joutui heti keskelle kohua - tästä on kyse!
Kotimaa
28.07.2022 18:00
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto, Instagram

Uudistetun Miss Helsinki New Era -kilpailun osallistujat paljastetaan ensi viikon maanantaina (1.8.). Vaikka kilpailu ei ole virallisesti vielä alkanutkaan, on se jo joutunut ensimmäisen kohun kohteeksi.

Alusvaateyritystä syytetään transfobiasta

Yksi kilpailun yhteistyökumppaneista, Kohokukkia Oyn yrittäjä Elia Leino ilmoitti yllättäen viime viikon torstaina (21.7.) vetäytyvänsä kilpailusta. Yrittäjä oli myös mukana kilpailun tuomaristossa, minkä lisäksi hän toimi myös kouluttajana. 

Elia kertoi Instagram-julkaisussaan, ettei halua yritystään yhdistettävän kilpailun toiseen yhteistyökumppaniin, Change-alusvaateyritykseen. 

Seiska tavoitti Elian kommentoimaan päätöstään. Hän mainitsee mielipiteensä perustuvan osittain Ylen MOT-ohjelman artikkeliin vuodelta 2020, jossa paljastettiin transfobista toimintaa yrityksen kulisseissa. Elia edustaa itse sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

– Sain tietää, että Change on yksi kilpailun yhteistyökumppaneista vasta edellisenä viikonloppuna. En mitenkään voinut tietää asiasta etukäteen, eikä asia ollut tullut puheeksi aiemmin. Tein neljän päivän aikana vaikean päätöksen, että asetunko ystäviäni vastaan ja poistun tuomaristosta tämän asian takia. Päätin, etten pysty olemaan pääyhteistyökumppani, jos kilpailun toinen yhteistyökumppani on transfobinen yritys, Elia Leino toteaa.

– Aihe on vielä ajankohtainen. Heidän toimitusjohtajansa ei ole julkisesti pyytänyt anteeksi.

Lue myös: Katariina Souri maalasi Sofia Belórfin - tällainen teoksesta tuli

Oletko itse keskustellut asiasta yrityksen kanssa?

– Minun ei tarvitse keskustella heidän kanssaan. Kun ovat tällaisen kannan asettaneet, niin mielestäni heidän pitäisi pyytää julkisesti anteeksi, ja kääntää kelkkansa.

Elia on kilpailun järjestäjien, Janna-Juulia Vuorelan ja Mirella Merivirran, ystävä. Ystävyyssuhde ei ole kärsinyt Elian lopetettuaan yhteistyön kilpailun kanssa.

– Olemme edelleen hyviä ystäviä, ja he hoitivat asian tosi kunnialla. Minulla ei ole mitään kaunaa heitä kohtaan. Jos pääyhteistyökumppani vaihtuisi, tekisin mielelläni yhteistyötä heidän kanssaan uudestaan. 

– Haluaisin, ettei ketään syrjitä ja että näkisin diversiteettiä kilpailijoiden välillä, Elia summaa tuntojaan kilpailusta.

Lue myös: Temptation Island Suomen koko uusin tuotantokausi poistetaan - syynä raiskaustuomio

Näin järjestäjät kommentoivat

Seiska tavoitti myös kilpailun järjestäjät, Mirellan ja Janna-Juulian kommentoimaan Elian päätöstä.

– Yhteistyökumppanimme ovat löytyneet päivästä yksi meidän verkkosivuillamme, eli se on ollut julkista tietoa. Tässä ei ole ollut mitään draamaa missään vaiheessa. Elian arvojen mukaan hän teki tämän päätöksen, ja vetäytyi kilpailusta. Ja kunnioitamme Elian päätöstä, ja seisomme hänen päätöksen takana täysin.

Järjestäjien mukaan he ovat keskustelleet asiasta myös alusvaateyrityksen kanssa.

– Changelta sanottiin, että he edustavat myös tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Heidän liikkeeseen ovat kaikki tervetulleita. 

Lue myös: Sofian salaisuudet: Kelly Kalonjin eron syy selvisi: "He eivät kunnioita sitä..."

Mirellan ja Janna-Juulian mukaan Elialla oli tärkeä rooli heidän kilpailussaan.

– Uudistuneessa konseptissamme haluamme tuoda esille tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Meidän kilpailuun on kaikki tervetulleita. 

– Eliahan on äärettömän lahjakas siinä mitä hän tekee, eli kynsiä. Hän oli yhteistyökumppanina firmallaan kilpailukonseptissa, mutta hän oli myös koulutuksessa mukana. Koska halusimme tuoda esille meille tärkeitä arvoja New Erassa, ja sen takia halusimme vahvasti Elian mukaan.

– Koska hän edustaa myös vahvasti tätä oma skeneään, ja ajaa transasioita eteenpäin, sekä luo sisältöä eri somekanaville. Nyt kävi tämmöinen asia, ja kunnioitetaan Elian päätöstä. Luotamme ja kunnioitamme jokaista yhteistyökumppania.

Lue myös: Näkökulma: Kuin lobotomia! Tällainen oli kauhein Netflix-maratonini - ”Aiotko vieläkin jatkaa katselua, idiootti?”