fbq
Kotimaa
05.10.2022 07:30
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: All Over Press
Sanna Marin
Sanna Marin lensi ilmavoimien koneella reittilennon sijaan - valtava hintalappu
Kotimaa
05.10.2022 07:30
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: All Over Press

Seiska uutisoi jo aiemmin pääministeri Sanna Marinin kokousmatkasta Osloon. Kyseessä oli pohjoismaisten pääministerien tapaaminen maanantaina 15. elokuuta 2022.

Katso bilevideo Sanna Marinista Teatterin VIP-tiloista viime elokuulta:

Marinille ja hänen delegaatioonsa kuuluneille jäsenille oli varattu lennot jo sunnuntaille.

Vain osa delegaatiosta matkusti tuolloin Osloon, sillä pääministeri ja hänen kaksi erityisavustajaansa Lauri Voionmaa ja Iida Vallin lensivät maanantaiaamuna poikkeusjärjestelyin ilmavoimien koneella.

Lue myös: Markus Räikkönen jakaa saman intohimon Sanna Marinin kanssa: hurjaa riuhtomista Ile Uusivuoren kanssa

Tunnin hinta 1 979 euroa

Seiska selvitti, mitä lysti maksoi suomalaisille veronmaksajille.

Ilmavoimien kone teki ensin siirtolennon Tampereelta Helsinki-Vantaalle. Kun Marin, Voionmaa ja Vallin olivat koneessa, armeijan kuusipaikkainen LearJet-suihkukone käänsi nokkansa kohti Osloa.

Oslosta kone lähti saman tien paluumatkalle ja lensi ilman matkustajia takaisin Tampereelle.

Ilmavoimilta saadun tiedon mukaan lentotunnin hinnaksi tuli 1 979 euroa, ja koko reissu kesti 2 tuntia 37 minuuttia. Näin ollen lennon kokonaishinnaksi tuli 5 178 euroa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kolmikon menolippujen lentokulut olisivat olleet 1 382 euroa, joten veronmaksajille armeijan koneen käyttö tuli 3 796 euroa kalliimmaksi.

Lue myös: Tällaista sisältöä Sanna Marin jakaa Instagramissa - tykätyimmät kuvat yllättävät

Osa lensi reittilennolla

Seiska selvitti, että kaksi delegaation jäsentä, ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö ja lähetystöneuvos, matkustivat alkuperäisen suunnitelman mukaan eli sunnuntain 14.8. lennolla.

Ensimmäisessä Seiskan esittämässä tietopyynnössä 2. syyskuuta VNK (valtioneuvoston kanslia) virheellisesti kertoi, että koko delegaatio olisi matkustanut ilmavoimien lennolla.

Myöhemmin VNK pahoitteli virhettä, mutta sitä ei kerrottu, miksi aikataulumuutokset koskivat vain osaa delegaation jäsenistä.

Seiska yritti pitkään saada vastausta siihen, mikä johti pääministerin aikataulumuutoksiin.

– Ministereiden aikataulumuutokset ovat hyvin tavanomaisia, valtioneuvoston kansliasta vastattiin Seiskalle varsin lyhytsanaisesti, eikä jatkokysymyksiin tältä osin reagoitu.

Sanna Marin tilasi ilmavoimien kuusipaikkaisen Learjet-koneen, vaikka hänelle oli jo varattu edellispäivän lentoliput Norjaan. – Ministereiden aikataulumuutokset ovat hyvin tavanomaisia, Seiskalle kerrottiin.
Sanna Marin tilasi ilmavoimien kuusipaikkaisen Learjet-koneen, vaikka hänelle oli jo varattu edellispäivän lentoliput Norjaan. – Ministereiden aikataulumuutokset ovat hyvin tavanomaisia, Seiskalle kerrottiin.

Lue myös: Sanna Marin perui reittilennon - lensi puolustusvoimien koneella: Näin päätöstä perustellaan

”Reittilennolla ei tilaa”

Pääministerin erityisavustaja Iida Vallin kommentoi jo aiemmin Ilta-Sanomille, että aikataulumuutokset johtuivat siitä, että Marin tapasi Norjan pääministerin maanantaiaamuna ennen muuta päivän ohjelmaa.

VNK antoi Seiskalle Oslon vierailuaikataulun, jonka mukaan Marinin ensimmäinen tapaaminen alkoi noin kello 9.15, jolloin hän ja Norjan pääministeri aloittivat kahdenväliset keskustelut.

Ilta-Sanomille erityisavustaja Vallin kertoi, että harvinaiseen lentojärjestelyyn ryhdyttiin, sillä reittilennolla Helsingistä Osloon ei ollut enää tilaa.

Lue myös: Sanna Marin päätyi ankkamaalari Kaj Stenvallin teoksen kohteeksi - "Tämä kuvastaa hyvin uhriutumista"

Sunnuntai-lennot peruttiin

Seiska selvitteli myös Finnairin lentoaikatauluja.

Pääministeri delegaatioineen olisi ehtinyt hyvin maanantain tapaamiseen, mikäli he olisivat aiemman suunnitelman mukaisesti lentäneet Osloon jo sunnuntai-iltana reittilennolla, johon delegaatiolle oli varattu liput.

Maanantai-aamuna Finnair tarjosi vain yhtä aamuista reittilentoa, jolla pääministeri olisi ehtinyt kello 9.15 tapaamiseen. Tuo lento lähti 4.25, mutta aamuyön lentoaikataulu olisi ollut käytännössä mahdoton, etenkin kun kone laskeutui Norjaan jo kello 6 paikallista aikaa.

Tuolloin pääministerillä delegaatioineen olisi ollut ns. luppoaikaa muutama tunti ennen Norjan pääministerin tapaamista.

Seuraava lento Finnairilla olisi ollut kello 9, mutta sillä lennolla pääministeri ei olisi ehtinyt klo 9:n tapaamiseen, sillä kone laskeutui Osloon kello 10.25.

Lue myös: Ei ollutkaan perheloma! Italiassa kohistaan nyt Sanna Marinin luksusmatkasta - salailua, auringonottoa ja erityisjärjestelyjä

Avustajalle halpislento

VNK:n toimittamista lentolippujen hyvityskuiteista selviää, että Marinilla ja Voionmaalla oli Finnairin lentoliput Osloon sunnuntaille, mutta pääministerin avustaja Iida Vallinille oli buukattu sunnuntailento halpayhtiö Norwegianille.

Hänen lippunsa olisi maksanut vain 342 euroa, kun taas Marinin Finnairin lentolippu maksoi 520 euroa.

Erityisavustajan halpislento ei ole valtion silmäätekeville harvinaista, sillä myös presidentti Niinistö on käyttänyt halpalentoyhtiöitä.

Joka tapauksessa Marin, Voionmaa ja Vallin peruivat lentonsa ja tilasivat ilmavoimien koneen, joka lennätti kolmikon maanantaiaamuna Osloon.