Tässä on jälkiruokien kuninkaallinen – Michelin-kokki Kim Mikkola paljastaa suosikkireseptinsä
Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Kim Mikkola, 34, paljastaa Seiskan lukijoille yhden suosikkiresepteistään. Sitruunapiirakka on klassinen herkku, jota voi varioida käytännössä loputtomiin.
– Koskaan ei ole huono aika leipaista sitruunapiirakka. Se on yksi jälkiruokien kuninkaallisista. Torttu on verrattain helppo tehdä, kun tekniikat oppii kerran.
– Sen voi leipoa mihin aikaan vuodesta tahansa, ja sitä on helppo muunnella. Täytteen päälle voi tehdä marengin tai sen pinnan voi polttaa tohottimella paahtovanuukkaan tapaan, Kim vinkkaa.
Michelin-kokki Kim Mikkola yllättää pääsiäisateriallaan – katso reseptit
SITRUUNATORTTU
Taikina:
226 g huoneenlämpöistä voita
165 g tomusokeria
2 keltuaista
20 ml vettä
340 g vehnäjauhoa
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset ja puolet vedestä. Siivilöi jauhot seokseen varovasti nostellen. Lisää loppu vedestä. Vaivaa (mielellään) kylmän, jauhotetun tason päällä. Kääri taikina kelmuun. Anna levätä kaksi tuntia jääkaapissa. Nosta taikina temperoitumaan vähintään 30 minuuttia ennen käyttöä.
Täyte:
236 ml kuohukerma
9 kananmunaa
354 g sokeria
360 ml sitruunamehua
2 sitruunankuorta raastettuna
Sekoita sokeri ja kananmunat tasaiseksi massaksi. Lisää sitruunamehu seokseen ja vatkaa tasaiseksi. Vaahdota kermaa hieman, jotta massa saisi volyymia. Lisää kananmuna-sokeri-sitruunamehuseos kermaan. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää raastettu sitruunankuori. Anna seoksen levätä vähintään kaksi tuntia jääkaapissa. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat. Kaulitse taikina leivinpaperien välissä noin kolmen millin paksuiseksi. Levitä taikina tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle ja painele reunoja vasten. Leikkaa reunat tasaiseksi irtopohjavuokaa vasten. Voit myös kaulita reunat erikseen. Tällöin leikkaat ne kolme milliä paksusta taikinalevystä viivoitinta apuna käyttäen. Liimaa taikinapalat reunoille vedellä tai kananmunalla – myös painelu toimii. Aseta taikinan päälle leivinpaperi ja painoksi kuivattuja papuja, herneitä tai riisiä. Paista pohjaa 25–30 minuuttia.
Ota leivinpaperi varovasti pois pohjan päältä. Voitele pohja keltuaisella, ja laita uuniin vielä 5–10 minuutiksi. Laske uunin lämpötilaa 120 asteeseen. Kaada täytettä melkein reunaan asti.
Kypsennä uunissa vielä noin 30– 45 min. Anna jäähtyä mielellään yön yli. Tarjoile vaniljajäätelön tai vadelmasorbetin kanssa.