fbq
Kotimaa
17.02.2022 10:00
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus
Niko Ranta-aho
Ranta-ahon perhedynastian karu käänne - ulosottomies pakkohuutokauppaa Nikon osakkeita isän yrityksestä
Kotimaa
17.02.2022 10:00
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus

Niko Ranta-aho tuli tutuksi koko kansalla Katiska-huumevyyhdin seurauksena. Tällä hetkellä hän istuu 13 vuoden huumetuomiotaan vankilassa.

Oikeudenkäyntien myötä selvisi, että Niko oli lähtöisin varsin äveriäästä liikemiesperheestä.

Ranta-ahojen perhedynastia on vaikuttanut etenkin Tampereen seudulla, mutta myös Espanjassa, jossa heidän yrityksensä on pyörittänyt rakennusbisnestä.

Nikon huumetuomioiden jälkimainingeissa poliisin katse on kääntynyt isä Ranta-ahoon. Viime syksynä Iltalehti uutisoi, että isä Ranta-aho olisi epäiltynä törkeästä veropetoksesta. Lehden mukaan tutkinta olisi keskittynyt isän ja pojan yhteisomistuksissa olleiden yritysten välisiin rahansiirtoihin.

Nämä yritykset ovat Espanjassa perustettu Erproperty 2015 SL ja Suomen kaupparekisterissä oleva ER-Tekniikka Oy.

Yksi tarjous jätetty

Nyt Ranta-ahojen ulosottomies on laittanut pakkohuutokauppaan ER-Tekniikka Oy:n osakkeita. Myytävä omaisuus kuuluu Niko Ranta-aholle, joka omistaa kymmenen prosenttia yrityksestä.

Voudin selvityksen mukaan yrityksellä ei ole käteisvaroja eikä sillä ollut viime vuonna lainkaan liiketoimintaa.

Lue myös: Niko Ranta-ahon massiivinen ulosottovelka tuplaantui - näin paljon vouti nyt metsästää

Sen sijaan yrityksellä on voudin selvityksen mukaan kalustoa: 12 vuotta vanha Scania-merkkinen hevoskuljetusauto ja 15 vuotta vanha kevytperävaunu. Nikon lähipiiristä kuitenkin kerrotaan Seiskalle, ettei ER-tekniikka Oy enää omista hevoskuljetusautoa.

Yritys omistaa eri suuruisia osakkuuksia viidestä eri yrityksestä. Lisäksi yrityksellä on pankkitilejä kolmessa eri pankissa, mutta tilit ammottavat tyhjyyttään.

Pakkohuutokaupasta on jätetty vasta yksi tarjous, 1 000 euroa. Huutokauppa päättyy 1.3.2022.

Elanto tiukassa

Seiska selvitti Ranta-ahojen ansiotuloja. Selvisi, että vuoden 2020 verotustietojen perusteella sekä isä että poika Ranta-aho tienasivat pyöreät nolla euroa ansiotuloja. Isä Ranta-aho kuitenkin tienasi puolestaan pääomatuloja 238 000 euroa, joten perhe ei joudu elämään köyhyysrajalla. Niko Ranta-aholla tilanne on tiukempi, sillä hänellä on ulosotossa lähes kolme miljoonaa euroa.

Myös kiinteistönvälitysfirmaa pyörittävän ja ehdollisen rahanpesutuomion saaneen siskon vuositulot olivat vain 5 949 euroa. Näiden perusteella voisi päätellä, että Ranta-ahon perhedynastia on kokenut vakavia taloudellisia iskuja. 

Artikkelia korjattu 17.2. klo 17:10: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että koko ER-Tekniikka Oy olisi pakkohuutokaupan kohteena. Todellisuudessa myytävänä on vain Niko Ranta-ahon osakkeita 10 prosentin osuus. Samalla otsikossa olevat viittaukset hevoskärryihin on poistettu.