fbq
Kotimaa
21.06.2022 12:29
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto
Panu rajala
Panu Rajalalle laajennettu lähestymiskielto - edesmenneen vaimon tytär teki rikosilmoituksen intiimialueiden koskettelemisesta
Kotimaa
21.06.2022 12:29
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto

Kirjailija Panu Rajala, 76, on määrätty laajennettuun lähestymiskieltoon. 

Määrätty lähestymiskielto koskee vuonna 2021 menehtyneen Panu Rajalan vaimon Marja Norhan tytärtä. Lisäksi Panu ei saa oleskella edesmenneen vaimonsa tyttären ja tämän miehen omistamalla vapaa-ajan asunnolla.  

Asiakirjojen mukaan tytär ja Panu eivät ole olleet tekemisissä usein, vaan Panu on jäänyt hänelle etäiseksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden toimittamista asiakirjoista selviää, että tyttären ja Rajalan omistamat kiinteistöt sijaitsevat vierekkäisillä tonteilla Pirkanmaalla. 

Lue myös: Panu Rajalan Marja-vaimo on kuollut - äkillinen sairauskohtaus vei hengen

Panu Rajala Marja Norhan
Marja Norha ja Panu Rajala edustivat yhdessä Linnan juhlissa vuonna 2015. Marja kuoli viime vuonna äkilliseen aivoverenvuotoon.

 

Käräjäoikeuden mukaan Panu on tyttären kiellosta huolimatta käynyt toistuvasti naisen vapaa-ajan asunnolla: kaksi kertaa viime syksynä sekä vähintään neljä kertaa tämän vuoden toukokuussa. Asiakirjojen perusteella Panu olisi käynyt hakemassa tavaroitaan naisen kiinteistöltä, vaikka hänelle oltiin ilmoitettu, että käynneistä pitää sopia erikseen.

Tyttären kertomusta tukivat kiinteistön valvontakameroiden videotallenteet.

Tytär oli tehnyt Panusta rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta, mutta syytettä ei ikinä nostettu. Myöhemmin Panu on tyttären mukaan jatkanut häiriköintiä postitse, kun tämä oli estänyt Panun puhelinsoitot, ja kirjailijaa oli kielletty olemasta yhteydessä naiseen.

Panu oli myös julkaissut kuvan vaimonsa tyttärestä ja tämän aviomiehestä blogissaan. Panun mielestä kyseessä oli varjokuva, jonka hän oli erehtynyt julkaisemaan netissä. Hän poisti kuvan omien sanojensa mukaan kaksi tuntia julkaisun jälkeen. 

Lue myös: Miina Äkkijyrkkä lähestymiskiellon taustoista: Tapasin lapsenlapsiani tyttäreni kiellosta huolimatta

Kosketteli sopimattomasti saunassa

Asiakirjoista ilmenee myös Panun kosketelleen edesmenneen vaimonsa tyttären intiimialueita sopimattomasti erään saunaillan yhteydessä elokuussa. Nainen oli olettanut Panun pyytävän anteeksi tapahtumaa, mutta hänen mukaansa Panu oli suhtautunut siihen ylimielisesti ja vähättelevästi.

Nainen teki asiasta rikosilmoituksen, mutta se ei johtanut rikostutkintaan. Hän kertoi oikeudessa Panun myös lausuneen vuosien varrella aika ajoin seksuaalisväritteisiä kommentteja hänelle.

Panu ei saapunut oikeuteen

Asiaa käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Panu ei itse saapunut paikalle, vaan toimitti käräjäoikeudelle kirjallisen vastauksen asiasta. Panu ei vastustanut lähestymiskieltoa, mutta piti kiellon perusteluita liioiteltuina. 

Kirjailija ei ollut tapahtumista samaa mieltä, vaan väitti, että hänen käynneistään oltiin sovittu aiemmin. Panun mukaan hän oli lähettänyt naiselle ja tämän perheelle kaksi korttia ja yhden joulukirjeen lepytyksen ja sovinnonteon tarkoituksessa. Hänen mielestään nämä oli tulkittu vihamielisiksi viesteiksi. 

Panu totesi edesmenneen vaimonsa tyttären intiimialueen koskettelun tapahtuneen "perinteisen saunaillan yhteydessä", johon nainen oli "osallistunut vapaaehtoisesti".

Käräjäoikeus määräsi Panun laajennettuun lähestymiskieltoon 17. päivä kesäkuuta. Se on voimassa vuoden.

– Tekojen laatu ja toistuvuus huomioon ottaen on perusteltua aihetta olettaa, että Panu Rajala vastaisuudessakin tulisi tekemään (naisen nimi) rauhaan kohdistuvan rikoksen tai muulla tavoin vakavasti häiritsemään häntä. Koska on syytä olettaa, että perusmuotoinen lähestymiskielto ei olisi riittävä vakavan häirinnän torjumiseksi, käräjäoikeus määrää laajennetun lähestymiskiellon hakijan suojaksi, käräjäoikeus perustelee päätöstään.

Lue myös: Jungnerin terveiset Panu Rajalalle: Ex-rakkaan päälle ei kuseksita!

Jos Panu rikkoo lähestymiskieltoa, voidaan hänet tuomita sakkorangaistukseen tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Päätös ei vielä ole lainvoimainen, sillä tyytymättömyyden ilmoitusaika ei ole vielä kulunut umpeen. Panulla on siis vielä aikaa valittaa päätöksestä hovioikeuteen.

Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilla perusmuotoista sekä laajennettua lähestymiskieltoa kuvataan seuraavasti:

– Perusmuotoiseen lähestymiskieltoon määrätty henkilö ei saa tavata suojattavaa henkilöä eikä muutenkaan ottaa häneen yhteyttä tai yrittää sitä. Suojattavaa henkilöä ei saa myöskään seurata tai tarkkailla.

 Laajennettu lähestymiskielto tarkoittaa myös kieltoa oleskella tietyllä alueella, esimerkiksi suojattavan henkilön vakituisen asunnon, loma-asunnon, työpaikan tai muun oikeuden ratkaisussa erikseen määrätyn paikan läheisyydessä.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »