fbq
Kotimaa
14.11.2022 20:30
Teksti: Elina Niemi|Kuvat: Seiskan arkisto, Instagram
Olavi Uusivirta
Olavi Uusivirta puolusteli koronatukiaan - someriita repesi muhkeista tuloista
Kotimaa
14.11.2022 20:30
Teksti: Elina Niemi|Kuvat: Seiskan arkisto, Instagram

Laulaja ja näyttelijä Olavi Uusivirta, 39, sai Taiteen edistämiskeskus Taikelta yhteensä 25 000 euron korona-apurahaa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Nyt kummastusta onkin herättänyt Uusivirran vuonna 2020-2021 tekemät 303 000 euron tulot. Oliko artistilla todella tarve pandemian aikana saamalleen tuelle?

Arkistovideo: Sanna Marinin ja Olavi Uusivirran herkkä hetki tanssilattialla

Viikonloppuna Olavi avasi sanaisen arkkunsa Facebook-päivityksellä. Hän otti kantaa saamaansa arvosteluun.

- Mietin hetken, olinko ollut ahne. Olinko viimeinkin syyllistynyt kuolemansyntiin? Kuolemansynnistä kai seuraa kuolema. Mutta mikä hienous se oikeastaan olisi, kun se kuitenkin kolkuttaa ovella ennen kuin huomaatkaan, Olavi runoilee päivityksessään.

Lue myös: Sanna Marin ja Olavi Uusivirta herkissä tunnelmissa tanssilattialla - ahnas suutelu tallentui videolle

Olavi selventää julkaisussa hakeneensa apurahaa ennen kuin raha-asiat olivat nykyisellä, hyvällä tolallaan.

Jälkikäteen voidaan sanoa, että hain korona-apurahaa, vaikka tienasin silmittömät summat rahaa. Etukäteen voitiin sanoa vain, että hain apurahaa. Apu-raha, se kai on jonkinlainen vastaus avunhuutoon. Minä tosiaan huusin apua. Minä olin polvillani ja huusin apua. Rahat oli loppu, ja postilaatikkoon tulvi laskuja. Työt oli peruttu, niitä ei enää saanut tehdä, laulaja paasaa.

Olavi arvostelee julkaisussaan kovin sanoin eduskunnan tekemiä päätöksiä koskien kulttuurialaa.

Mitä te ruikutatte, kun tehän voitte olla työttömiä työttömien luvatussa maassa! Näin kaikki yhdeksän puoluetta lopulta ajattelivat. Mihinkään kompensatorisiin toimiin ei ryhdytty. Sanottiin vain että jos olette ihan oikeita taiteilijoita, niin voitte hakea vertaisarvioitua harkinnanvaraista apurahaa taiteelliseen työskentelyyn.

Laulaja kuvailee apurahan tarvettaan "hätävarjelun liioitteluksi".

Haimme myös apurahoja yhtenä rintamana kiertuehenkilökuntani kanssa, samoilla määreillä ja parametreillä. Mutta olisiko minun ollut syytä jättäytyä rannalle, kun mannaa lopulta satoi yhdennellätoista hetkellä lumisadepallon utuiselta taivaalta. Ehkäpä. Menettelin kuitenkin toisin. Toimin kuten toimii valkohäntäpeura urbaanissa metsässä — hätävarjelua alinomaa liioitellen. Tartuin jokaiseen oksaan joka joen rantatöyräiltä tyrkkääntyi merihätäisen käpäliin. Näin toimi 99% kohtalotovereistani, hän perustelee.

Lue myös: Sanna Marinin kaulaa nuollut Olavi Uusivirta julkaisi orgasmilevyn - tältä hän näyttää nyt

Olavin pitkä puolustuspuhe on kirvoittanut myös muut kulttuurialalla työskentelevät avautumaan aiheesta päivityksen kommenttikentässä.

Apocalyptica-yhtyeen keulakuva Eicca Toppinen on laulajakollegansa kanssa samoilla linjoilla.

Omalta kohdaltani tilanne oli hyvin samankaltainen. Apurahoja hain tilanteissa joissa rahaa ei ollut eikä ollut näköpiirissä. Hesari kätevästi niputtaa kahden vuoden tulot ottamatta huomioon että suurin osa niistä on tullut seurauksena koronarajoitusten osittaisesta aukeamisesta 2021 lopulla sekä kaiken uuden ideoinnin tuloksena, Eicca kirjoittaa.

Lue myös: Oho! Sanna Marinin kanssa bilettänyt Olavi Uusivirta täysin tunnistamattomana - "En tingi tyylistä"

Eicca on kommenttinsa perusteella ollut varsin tuohtuneessa tilassa koskien apurahakeskustelua.

- Kait se on julkisessa keskustelussa nykyään tärkeintä että saadaan ihmiset vihaisiksi. Detaljeista tai todellisista perspektiiveistä viis. Tsemppiä kaikille, Eicca tuhahtaa.

 

Toinen aiheeseen tarttunut kulttuurialan ihminen on koomikko Iikka Kivi, joka tylyttää Olavin mielipiteen kommentissaan täysin.

Käsittämätöntä, mikä nöyryyden ja itsereflektion puute tästä kirjoituksesta sekä kommenteista huokuu. Jos noin suurilla tuloilla talous on vaarassa kaatua kuukausissa, silloin kulutustaso on liian korkea, Iikka rähisee.

Hän kuvailee Olavia ja tämän tukijoita kulttuurieliitiksi.

Tämä kirjoitus ja sitä tukevat kommentit kertovat ainoastaan siitä, miten pahasti vieraantunutta kulttuurieliitti on tavallisen ihmisen arjesta, kun puolustellaan tällaista toimintaa. Firmoja meni nurin ja ihmisten henkilökohtainen talous tuhoutui ja täällä marmatetaan, kun satojen tuhansien eurojen tulotasosta kompensoitiin vain osa (ja silti tienattiin todella hyvin ottaen tilanne huomioon). Jessus sentään.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »