fbq
Kotimaa
07.08.2022 19:30
Teksti: Anni Niittylahti|Kuvat: Atte Kajova, Matti Matikainen
huippumalli haussa 2022
Näkökulma: Huippumalli haussa astui hienosti 2020-luvulle – miksei Miss Suomi tehnyt samaa?
Kotimaa
07.08.2022 19:30
Teksti: Anni Niittylahti|Kuvat: Atte Kajova, Matti Matikainen

Syyskuussa alkaa uusi kausi Huippumalli haussa -ohjelmasta, jota nähtiin viimeksi Suomen televisioissa viisi vuotta sitten.

Lue myös: Suomalaiset huippumallit kokoontuivat harvinaiseen yhteiskuvaan: "Ootteko te kivoja toisillenne?⁣"

Uutta kautta juontaa radiosta ja Posse-ohjelmasta tuttu Veronica Verho, ja päätuomarina toimii huippumalli Saara Sihvonen.

Vuonna 2017 ohjelman kuudennelle kaudelle sai ensimmäistä kertaa osallistua myös miehet, ja voittajaksi selviytyikin karismaattinen Jerry Koivisto.

Mallimaailma muuttuu hitaasti, mutta Huippis otti aimoharppauksen tähän päivään avaamalla kilpailun aivan kaikille; ikää, ulkonäköä, kokoa, pituutta ja sukupuolta katsomatta. 

Uuden kauden kilpailijat julkistettiin tiistaina (2.8.), ja osallistujakattaus oli yksinkertaisesti sanottuna raikas. 

Lue myös: Huippumalli Saara Sihvonen vahvistaa: Meni naimisiin

Kilpailijoilla on kaikilla omanlainen tausta ja agenda kilpailun suhteen ja odotukset ovat korkealla, että tulevalla kaudella osallistujien tarinoista saadaan kuulla lisää. 

huippumalli haussa

Nuorin osallistuja Ayse kertoo haluavansa lentokapteeniksi, kun taas lähihoitajana työskentelevä Sirkka on irtautunut lestadiolaisuudesta vain pari vuotta sitten. 

Linda puolestaan haluaa olla mukana muuttamassa mallimaailmaa kehoneutraalimmaksi. Valtiotieteiden maisteri Jarrah on julkisesti Huippiksen ensimmäinen transtaustainen kilpailija. 

Huomattavaa on, että mallikilpailijat olivat aiemmin 17-20-vuotiaita, mutta tällä kaudella osa osallistujista ovat lähempänä kolmekymppiä, eikä alaikäisiä ole mukana kuin yksi.  

Erilaisten taustojen lisäksi ulkonäköskaala on laajentunut, ja ohjelmassa on mukana kauniita mutta samalla persoonallisen näköisiä ihmisiä. 

Kauas on päästy muiden kausien tavasta esimerkiksi julkaista osallistujien pituudet ja painot. Nykyisin sellainen tuntuisi hyvin kummalliselta. 

Milloin Miss Suomi tekee huippikset? 

Lue myös: Tässä ovat Miss Suomi -finalistit - mukana tuttu konkari!

Tämän vuoden Miss Suomi -finalistit julkaistiin torstaina (4.8.), mutta siinä formaatissa ei ole viime vuosina juurikaan uudistuttu monimuotoisuuden osalta, vaikka muuten konsepti on mennyt eteenpäin. 

Kiitettävää on, että osallistujissa on ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista, mutta pelkkä etnisyys ei käsitä ihmisten moninaisuutta. 

Miss Suomi-finalistit
Tämän vuoden Miss Suomi -finalistit

- Miss Suomi on aina aikansa naiskuvan edustaja, sanoo missimamma Sunneva Sjögrén kauneuskilpailun nettisivuilla. 

- Misseys on vuosien saatossa muuttunut, ja sen edustamaa naisihannetta on tärkeää tarkastella kunkin aikakauden kulttuuria vasten, josta hänet on valittu.

Eivätkö siis pluskokoiset, lävistetyt, tatuoidut, liikuntarajoitteiset tai avoimesti sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvat voi edustaa suomalaista naiskuvaa? 

Sunneva kommentoi Iltalehdelle huhtikuussa, että Miss Suomella ei ole mitään tiettyä kaavaa, johon hänen pitäisi sopia. 

Ehkä muotista poikkeavat yksilöt eivät ole vielä löytäneet rohkeutta hakea Miss Suomeksi, joten jää nähtäväksi kannustaako esimerkiksi uusi Huippis-kausi tähän.