fbq
Kotimaa
26.04.2022 05:00
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Ari Lahti, AOP
martti suosalo, jouko turkka
Martti Suosalo paljastaa kirjassaan Jouko Turkan irstaat oppitunnit: hoki n-sanaa hullunkiilto silmissä
Kotimaa
26.04.2022 05:00
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Ari Lahti, AOP

Näyttelijälegenda Martti Suosalosta, 59, julkaistiin tänään tiistaina (26.4.) elämäkerta. Johanna Venhon Martti Suosalon tähänastinen elämä -kirjassa (WSOY) näyttelijä palaa opiskeluaikoihinsa 1980-luvun alkuun.

Katso videolta Seiskan viihdeuutiset:

Martti pääsi sisään Teatterikorkeakouluun vasta kolmannella yrittämällä. Koulun tuolloinen rehtori, ohjaaja Jouko Turkka valitsi opiskelijoiden joukosta heti ensimmäisenä päivänä suosikkinsa.

- Nyt teillä alkaa tämä koulu. Suosalo ja Härkönen on kurssin parhaat, ja muut yrittää tulla perässä, Martti kertoo kirjassaan Turkan sanoneen.

Hän viittasi Anna-Leena Härköseen, joka oli koulun aloittaessaan 18-vuotias. Anna-Leena murtui Turkan metodeista ja joutui jättämään koulun kesken.

Lue myös: Sijoitusasunto myyntiin! Talousahdinko söi Martti Suosalon ja Virpi Suutarin 15 vuoden säästöt: ”Puolitoistavuotinen ollut melkoista aikaa”

Martti harmittelee kirjassa, ettei huomannut Anna-Leenan ahdinkoa, vaikka he olivat ystäviä jo ennen opiskeluja.

Martin mukaan Turkka onnistui hajota ja hallitse -metodillaan estämään opiskelijoita nousemasta yhdessä opettajaansa vastaan.

Kuitenkin Martti kokee oppineensa Turkalta valtavasti taiteesta ja teatterin tekemisestä.

- Kaikille hänen metodinsa ei sopinut, ja on järkyttävää, että jotkut ovat menettäneet mielenterveytensä ja melkein riistäneet henkensä sen vuoksi, Martti toteaa kirjassa.

Erikoiset metodit

Turkan metodi oli ajaa oppilaat äärirajoille fyysisesti ja henkisesti. Martti muistelee kirjassa, kuinka opettaja pisti opiskelijat juoksemaan. Jokaisen piti käydä lenkillä kahdesti päivässä, ja oppitunneillakin juostiin.

Martti kuvailee oppilaiden olleen koko opiskeluajan laihoja kuin ajokoirat.

Martti muistelee, kuinka koko luokka sai tuta nahoissaan, kun yksi opiskelija tuli myöhässä tunnille.

Turkka komensi kaikki juoksemaan 45 kertaa viiden kerroksen raput ylös ja alas, ja pakotti pitämään kädet ylös ojennettuina koko suorituksen ajan. Turkka ja myöhästelijä juoksivat vielä kaksi ylimääräistä kierrosta.

Lue myös: Näyttelijä Martti Suosalo asuu idyllisessä puutalossa - kuva! ”Mahdumme koko perhe juuri ja juuri asumaan!”

Turkka ei säästellyt sanojaan haukkuessaan oppilaitaan alimpaan helvettiin kovaan ääneen. Martin mukaan suuttuessaan Turkka näytti hehkuvasilmäiseltä, mielisairaalta paholaiselta.

- Hän saattoi huutaa; "Saatana, mä tuun vielä tappamaan sut, jos sä et näyttele paremmin!", Martti muistelee.

Nykymaailmassa turkkalainen metodi tai kielenkäyttö eivät enää olisi mahdollisia.

Martti kertoo kirjassa oppitunnista, jossa harjoiteltiin kohtausta, jossa mies yllättää vaimonsa pettämispuuhissa. Petetty mies otti kiinni ovenkarmeista, hengitteli syvään ja hoki toteavasti ja syyllistämättä kyseenalaista lausetta. 

Martin mukaan teatterisuuruus viljeli jatkuvasti n-sanaa puheessaan.

- Taputelkaa sitä karmia ja yrittäkää saada enemmän happea, Martti muistaa Turkan komentaneen n-huutojen kera.

- En silti osaa nähdä tuossa mitään pahaa. Se oli meille harjoitus muiden joukossa. Piti harjoitella kaikkia tunteita. Piti tunnustella epämiellyttäviä asioita. Tässä oli itsehillintää sen sijaan, että mies olisi hypännyt toisen miehen kurkkuun ja alkanut mäiskiä, Martti toteaa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »