fbq
Kotimaa
10.08.2022 06:30
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus
Martina Aitolehti
Martina Aitolehti kertoo kirjassaan hengenvaarallisesta hevosonnettomuudesta – tunnettu ravivalmentaja oikoo virheellisiä tietoja
Kotimaa
10.08.2022 06:30
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan toimitus

Martina Aitolehti kertoo uutuuskirjassaan Martina – Taistelija (WSOY, toim. Hippo Taatila), kuinka hän joutui 17-vuotiaana dramaattiseen hevosonnettomuuteen.

Tilanne sattui Lahden raviradalla Tapio Perttusen ravitallilla. Martina kertoo olleensa tuolloin töissä apuvalmentajana.

Ammattimaisen ravitallin apuvalmentajalla on iso vastuu, sillä apuvalmentaja suunnittelee yhdessä päävalmentajan kanssa hevosten valmennus- ja kilpailuohjelman, usein myös kengittää, osallistuu hiittitreeneihin ja kuljettaa hevosia kilpailuihin sekä tarvittaessa ohjastaa niitä kilpailuissa.

Ravivalmentajaa naurattaa

Lue myös: Martina Aitolehden ruotsalaisrakas sekaantui vuosisadan taideryöstöön! Rosvokopla iski Hollywood-tyyliin – Martinan Herra B yritti myydä Rembrandtin arvoteosta!

Seiska pirauttaa ravivalmentaja Perttuselle, joka hörähtää hyväntuuliseen nauruun ja oikaisee heti kättelyssä Martinan apuvalmentajatittelin.

- Hän oli täällä ihan tavallisena tallityttönä. Lappasi lantaa ja ajeli kesän ajan hevosia, ihan niin kuin muutkin tallitytöt, Perttunen muistelee.

Kirjassaan Martina kertoo dramaattisesti, kuinka hänen eräs ajoreissunsa päättyi vakavaan onnettomuuteen. Tilanne sai alkunsa, kun hevonen ei totellut Martinan ohjasotteita.

- Puolipidäte vatsalihaksilla, pieni lantiokäännös, rauhallinen uloshengitys. Vaan hevosella on oma tahto, niin kuin villiksi syntyneellä eläimellä on tapana olla. Kavio kopsahtaa kiveen.
Kärry pompahtaa ilmaan, kääntyy kyljelleen kahden renkaan varaan. Kuuluu voimakas rusahdus ja pillastunut hirnahdus. Tyttö tömähtää olkapää edellä maan kamaraan, ja neljäsataakiloinen eläin jytisee maahan hänen vierelleen. Vain muutama kymmenen senttiä pelastaa tytön hengen. Martina tietää, ettei hevonen nouse enää.

Lue myös: Uutuuskirja: Näin Martina petti tunnetun jalkapalloilijan kanssa - kihlattu odotti viereisessä hotellissa

Ravivalmentaja Perttunen muistaa tapahtuman vähemmän dramaattisesti.

- Hevonen pääsi häneltä karkuun, mutta ei se mitään kuollut. Hevonen juoksi tallille, ja tallin pihalla se otettiin kiinni. Se oli sellainen vähän vaikeammin ajettava hevonen.

Kursivoidut kohdat ovat Martina – Taistelija -kirjan lainauksia.