fbq
Kotimaa
24.04.2022 19:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Lehtikuva ja Seiskan arkisto
Spede Pasanen
Kirjailijaneron kuolema alkusysäyksenä – tällainen oli Spede Pasasen Musta Käsi -kopla
Kotimaa
24.04.2022 19:00
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Lehtikuva ja Seiskan arkisto

Pertti ”Spede” Pasasta on kevättalven mittaan syytetty eri tahoilla vuosikymmeniä sitten tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta ja asiattomasta käytöksestä.

Spedellä saattoi olla toinenkin pimeä puolensa. Kuopiolaiskoomikon erinomaisesti tuntenut ja tämän kanssa laajaa yhteistyötäkin tehnyt viihdelegenda Ilkka ”Danny” Lipsanen, 79, kertoo Seiskalle Speden myyttisestä Mustasta Kädestä.

Lue myös: Danny muistelee Spede Pasasen pimeää puolta – uhkaili väkivallalla ja hukuttamisella

Dannyn mukaan Musta Käsi oli Speden uhkailukeino, jolla tämä yritti pitää liian teräväkynäiset lehtimiehet kurissa.

– Spede oli sitä mieltä, ettei jossain vaiheessa ollut enää muuta vaihtoehtoa puolustaa julkisuuden henkilöitä kuin tällainen Mustan Käden kerho, Danny avaa Seiskalle.

Lue myös: Speden pimeä puoli? Danny paljastaa viihdepioneerin oudot öiset kävelymarssit: ”Lähti nyrkit pystyssä ja uhkasi vetää turpaan”

Danny teki useaan otteeseen erilaista yhteistyötä Speden kanssa.
Danny teki useaan otteeseen erilaista yhteistyötä Speden kanssa.

Kirjailijaneron kuolema

Dannyn mukaan Musta Käsi muotoutui viimeistään 1973, kun kirjailijanero Timo K. Mukka menehtyi. Vain 28-vuotiaana kuolleen Timon on väitetty päättäneen päivänsä rajujen aikalaiskirjoittelujen vuoksi. Kirjailijasuuruuden kohtalo oli viimeinen pisara Spedelle.

– Ne kirjoittelut olivat niin rajuja, että lopulta Spede tuumasi, että ei perkele, ellei mikään muu auta, niin perustetaan tällainen kopla. Törmäsin silloin ensimmäistä kertaa tähän Musta Käsi -ajatteluun, Danny muistelee.

– Spede oli sitä mieltä, että kutsutaan ne toimittajat ja lehtimiehet tänne toimistolle tapaamiseen ja kerrotaan heille, että olemme hieman eri mieltä kirjoittelujenne sävystä ja sisällöstä. Spedehän oli aina, viimeiseen asti, viihdejulkkisten puolella.