fbq
Kotimaa
04.10.2022 20:30
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan toimitus
Juhani Tamminen.
Jättipalkkaa Japanissa! Juhani Tamminen antoi joukkuetoverilleen hyytävän neuvon: ”Jos hukkaat nämä perävalot, et ikinä löydä perille”
Kotimaa
04.10.2022 20:30
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan toimitus

Jos lätkälegenda Juhani Tammiselta, 72, kysyy tämän lempipaikkaa koko maailmassa, vastaus on ilmiselvä: sehän on tietysti Suomen Turku ja tarkemmin oma koti Hirvensalon maailmanluokan maisemissa.

Oheisella videolla Tami muistelee kovia pelivuosiaan WHA-liigassa:

Mikäli kaiken nähneeltä kiekkomieheltä utelee tämän lempilomakohdetta, arvio napsahtaa jälleen kuin apteekin hyllyltä: Karuizawan kaupunki Japanissa.

– Jos yksi pitää valita, niin sitten se. Karuizawa on aivan helvetin hieno paikka. Meillä oli siellä aikoinaan Kokudo Keikakun harjoituskeskus eikä sinne tykittänyt luotijunalla kuin kaksi tuntia Tokiosta, Tami tietää.

Lue myös: Jättifiasko Japanissa! Juhani Tammisen kuusijuhlasta tuli uskomaton farssi – ”Ajattelin, että ei saatana, mikä joulu!”

Juhani ”Tami” Tamminen viihtyi 1980-luvun taitteessa loistavasti Japanissa. – Se oli kaikkinensa ihan saatanan hienoa aikaa.
Juhani ”Tami” Tamminen viihtyi 1980-luvun taitteessa loistavasti Japanissa. – Se oli kaikkinensa ihan saatanan hienoa aikaa. Kuva Tamin mökiltä Airistolta.

Nautti jättiliksaa

Juhani ”Tami” Tamminen edusti kiekkoseura Kokudo Keikakua kahteen otteeseen, ensin pelaajana kauden 1979–1980 ja pelaajavalmentajana kaudet 1982–1984. Karuizawan harjoitusmaisemat eivät suinkaan olleet syy tuplakeikkaan nousevan auringon maassa.

– Japanin-vuodet olivat taloudellisesti urani ehdottomasti kovimmat diilini, Tami kehaisee.

– Allekirjoittaneelle maksettiin ensimmäisellä Kokudon kaudella 80 000 silloista dollaria ja seuraavalla 100 000 dollaria – siis nettona. Siihen aikaan änärissä maksettiin pelaajille ehkä 50 donaa. Repikää siitä.

Lue myös: Juhani Tammista varoitettiin koskemasta Gordie Hoween, mutta turkulainen kukkopoika ei kuunnellut – se oli hirvittävä virhe: ”Iski ihan s****nan kovaa kupoliin!”

Tamin edustamalla kiekkoseuralla oli Karuizawassa harjoituskeskus, mutta aikaa jäi myös maisemien ihasteluun.
Tamin edustamalla kiekkoseuralla oli Karuizawassa harjoituskeskus, mutta aikaa jäi myös maisemien ihasteluun.

Ajeli lippulaivamallilla

Jättiliksasta ja maisemista nauttineella Tamilla oli Japanissa myös suomalaisia pelikavereita. Sikäläisessä kiekkoliigassa oli kahden ulkomaalaisen kiintiö – ja koska Tami oli tietysti koskematon, sinivalkoiset veljet vaihtuivat rinnalla.

Lue myös: Helvetinmoinen polemiikki! Juhani Tammisen mitta tuli täyteen Yhdysvalloissa – löi luun kurkkuun ja haukkui pystyyn: ”Ylivoimaisesti tyhmin ympäristö missä olen ollut”

– Ensin pelasin Japanissa Seppo Revon kanssa ja sitten Seppo Suoraniemen kanssa. Viimeksi mainittu oli hyökkäävä pakki, jonka kanssa lähdimme kerran Karuizawaan perheinemme, Tami aloittaa kertomuksensa.

Oheisella videolla Tamin 70-vuotishaastattelu vuodelta 2020:

Japanin-kyltit hieroglyfiä

– Se reissu on jäänyt mieleen, koska Seppo ajoi koko saatanan matkan ihan puskureissa kiinni. Se johtui siitä, kun varoitin häntä, että jos hukkaat nämä perävalot, niin et ikinä löydä perille. Kaikki ne Japanin-kyltithän ovat sitä hieroglyfiä.

Lue myös: Paljonkertova kuva! Näin timanttisessa tikissä Juhani Tamminen oli huippuvuosinaan: ”Penkistä heittämällä 150 kiloa, tehkääpä nykypäivän veljet perässä!”

– Itselleni ajelu oli helppoa, koska tunsin reitin ja ajelin Nissan Laurelilla, joka oli silloinen lippulaivamalli. Suoraniemi seurasi perässä jollakin väsyneellä Hondalla, Tami muistaa.

Kiekkoseura Kokudo Keikakua edustanut Tami nautti jättiliksasta Japanissa. – Seuran pesäpaikka oli Tokiossa, jossa oli kesällä niin helvetin kuuma, ettei siellä pystynyt silloin muuta kuin uimaan. ajattelin, että ei jumalauta, kerrankin näin päin.
Kiekkoseura Kokudo Keikakua edustanut Tami nautti jättiliksasta Japanissa. – Seuran pesäpaikka oli Tokiossa, jossa oli kesällä niin helvetin kuuma, ettei siellä pystynyt silloin muuta kuin uimaan.

”Painettiin punaisia päin”

Kausia tuli ja meni ja pelivuodet seurasivat toisiaan, mutta Juhanin sydämestä jäi ikuisesti pieni pala Karuizawan kuvankauneuteen. Naganon prefektuurissa sijaitseva kaupunki on vielä tänäkin päivänä suosittu turisti- ja matkakohde.

Lue myös: Jääkiekon supertähti jyrähti, kun ruotsalaispelaajia hakattiin surutta – Juhani Tamminen muistelee 1970-luvun kauhunvuosia: "Oli puututtava hulluun väkivaltaan!"

– Siellä on myös maailmanluokan lomapaikka, jossa pääsisi pelaamaan täydet 18 reikää golfia. Olin jo silloin intohimoinen golffari eikä niihin maisemiin kyllästynyt koskaan.

– Mutta Karuizawaan pääseminen olikin toinen juttu. Jollei mennyt junalla, niin pakko oli ajaa kaverin puskurissa kiinni. Jos tuli jotkut liikennevalot niin painettiin punaisia päin vaan.

Ota hyvä veli aikalisä, ja lähde Japaniin! Nousevan auringon maalla on erityispaikka Tamin sydämessä.
Ota hyvä veli aikalisä, ja lähde Japaniin! Nousevan auringon maalla on erityispaikka Tamin sydämessä.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »