Hotnow

Oletko tullut ajatelleeksi? Seksilelusi voi vakoilla sinua: Tallentaa värinän voimakkuuden, päivämäärän....

23.04.2020 15:01

Seksilelujen teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja monia leluja on nykyään mahdollista ohjata mobiilisovellusten avulla. Mutta kuten muutkin älylaitteet, älykkäät seksilelut keräävät tietoa käyttäjistään. Intiimien tietojen päätyminen vääriin käsiin on ymmärrettävästi alkanut herättää huolta käyttäjien keskuudessa.

Silmätikuksi on joutunut erityisesti yksi tuote, Suomessakin myytävä We-Vibe. Vuonna 2008 lanseerattu vibraattori on suunnattu rakastavaisille, jotka haluavat osoittaa toisilleen hellyyttä myös välimatkan päästä. Älypuhelimeen ladattava sovellus mahdollistaa sen, että kumppani voi säädellä laitteen värinää omalta tietokoneeltaan tai puhelimestaan, olipa hän missä päin maailmaa tahansa. Älylelu tuo etäsuhteeseen uusia mahdollisuuksia, mutta moni käyttäjä on epätietoinen siitä, millaisia tietoja he tulevat samalla itsestään luovuttaneeksi.

Oikeudenkäynti

Älylelut, kuten We-Vibe, keräävät ja tallentavat usein yllättävän paljon tietoa käyttäjistään. Consumer Affairs kertoo, että syyskuussa 2016 Illinoisista kotoisin oleva nainen nosti kanteen We-Viben valmistajaa, kanadalaista Standard Innovationia vastaan.

Kanteessa todettiin, että lelu tallentaa ”intiimejä yksityiskohtia... mukaan lukien käytön päivämäärän ja kellonajan, käyttäjän valitseman värinän voimakkuuden ja värähtelytilan ja, uskomatonta kyllä, We-Vibe-asiakkaan sähköpostiosoitteen" ilman tämän tietämystä tai suostumusta. Tiedot välitettiin yrityksen servereille. Yritys maksoi lopulta asiakkailleen yhteensä 3,45 miljoonaa euroa korvauksia.

We-Vibe
We-Vibe joutui vastaamaan tietojenkeruuta koskeviin kysymyksiin oikeudessa.

Playboyn haastattelema We-Viben viestintäpäällikkö Denny Alexander, vakuuttaa, että yritys on sittemmin korjannut tietosuojaongelmansa. 

– Syyskuussa 2016 reagoimme nopeasti sovelluksen yksityisyyttä ja turvallisuutta koskeviin huolenaiheisiin parantamalla tietosuojailmoitusta, lisäämällä sovelluksen turvallisuutta, sekä tarjoamalla asiakkaillemme enemmän valinnanvaraa sen suhteen, millaista tietoa he haluavat jakaa, hän kommentoi.

Alexander painottaa myös, että tiedot olivat anonyymejä, eikä tietoja luovutettu kolmansille osapuolille.

Välttämätön paha

Markkinatutkimusyritys Technavion arvion mukaan seksilelujen globaali myynti ylittää vuonna 2020 29 miljardia dollaria, eli 26,7 miljoonaa euroa. Niiden suosio ei osoita hidastumisen merkkejä.

We-Vibe ei ole suinkaan markkinoiden ainoa älylelu. Lukuisat kilpailijat, kuten Vibease, ovat ottaneet opiksi edeltäjänsä julkisesta virheestä ja panostaneet käyttäjien yksityisyyteen. Silti, on mahdotonta sanoa, tekevätkö yritykset kaikkensa käyttäjiensä yksityisyyden suojelemiseksi.

Yksityisyys
Yksityisyys huolestuttaa seksilelujen käyttäjiä.

Älylelu Lovensen edustaja kokee, että jonkinasteisen tiedon kerääminen on välttämätön paha, jotta kuluttajien tarpeet saadaan tyydytettyä. 

– Asiakkaat ovat tyytymättömiä, jos yhteys katkeaa, jolloin meidän on suoritettava diagnostiikkaa ja autettava heitä ratkaisemaan ongelma. Tällaisessa tilanteessa on hyödyllistä, että meillä on tietoa laitteesta, sanoo yrityksen myynti- ja markkinointijohtaja Joris Guisado.

Guisadon näkemys saa vastakaikua asiantuntijoilta. Valitettavasti älyominaisuuksien tuomilla mukavuuksilla on kääntöpuolensa. Oli kyse sitten mistä tahansa älylaitteesta, ei tietojen päätymistä vääriin käsiin voida estää sataprosenttisella varmuudella.

EU:ssa parempi suoja

– Kun kyse on seksilelusta ja henkilökohtaisista tiedoista, ovat seksielämään liittyvät tiedot kuin mitkä tahansa terveyteen liittyvät tiedot. Sinulla pitäisi olla niihin hallintaoikeus. Sinun tulisi voida ladata kerätyt tiedot ja poistaa ne laitteelta, arvioi Internet of Things-kehittäjä ja konsultti Alexandra Deschamps-Sonsino.

EU:ssa tilanne on parempi kuin Yhdysvalloissa. Yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) vahvistaa EU:ssa asuvien henkilöiden oikeuksia omiin henkilötietoihinsa. EU-maiden asukkailla onkin täysi oikeus nähdä älylaitteiden, mukaan lukien seksilelujen heistä keräämät tiedot. Kuluttajilla on oikeus tietää, mitä henkilötietoja yritys kerää ja mihin tarkoitukseen tietoja käytetään. 

Yhdysvalloissa vastaaviin toimiin ei ole ryhdytty, joten siellä asiakkaat joutuvat yhä miettimään, mitä he ovat valmiita riskeeraamaan lelulla tuotetun orgasmin takia. 

Lähde: Playboy, Consumer Affairs

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!