Norjan kruununprinsessa Mette-Marit päätti sairauslomansa – ryhtyi lääketutkimuksen koekaniiniksi!

Hllwd | 15.06.2019 17:02

Norjan kruununprinssi Haakonin puoliso Mette-Marit, 45, kärsii kahdesta parantumattomasta sairaudesta.

Välilevyn pullistuma niskassa aiheuttaa pään alueen verenkiertohäiriöitä. Pullistuma on jo kertaalleen leikattu, mutta tulokset eivät olleet toivotunlaiset.

Vakavampi sairaus on viime vuonna diagnosoitu idiopaattinen keuhkofibroosi. Osalle parantumatonta tautia sairastavista keuhkonsiirto voi olla ainoa hoitovaihtoehto.

Lue myös: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit sai sokkidiagnoosin: vakava keuhkosairaus!

Voimat katosivat

Mette-Marit suhtautuu tulevaisuutensa toiveikkaasti.

– Vaikka diagnoosi rajoittaa ajoittain elämääni, olen iloinen, että sairaus todettiin ajoissa. Jatkan töitä ja osallistun viralliseen edustamiseen niin paljon kuin mahdollista, kruununprinsessa vakuutteli vielä viime syksynä.

Hän kuitenkin vetäytyi edustustehtävistä ja julkisuudesta lokakuussa kokonaan, sillä ei yksinkertaisesti jaksanut olla tuntikausia jalkeilla virallisissa tilaisuuksissa.

Kaksi viikkoa sitten Mette-Marit palasi vihdoin töihin. Ensimmäinen työpäivä kului norjalais-tanskalaisilla kirjamessuilla. Hän suoriutui tehtävästään ilman rakkaan Haakon-puolison tukea. Mies toki odotteli vaimoaan messutalon ulkopuolella työpäivän päättyessä.

Mette-Marit on viime vuodet kärsinyt useista sairauksista. Onneksi Haakon on hänen vankkumattomana tukenaan.
Mette-Marit on viime vuodet kärsinyt useista sairauksista. Onneksi Haakon on hänen vankkumattomana tukenaan.

 

Lue myös: Tässä on Norjan kruununprinssiparin Haakonin ja Mette-Maritin koti – komealla funkistalolla värikäs historia!

Kansainvälinen tutkimus

Mette-Marit on mukana kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa keuhkofibroosiin etsitään lääkitystä. Häntä hoitavan professorin Kristian Bjørøn mukaan uusien hoitojen testaamista jatketaan kuumeisesti.

– Teemme kruununprinsessan luvalla yhteistyötä kansainvälisten ammattilaisten kanssa, Bjørøn kertoi taannoin Svensk Damtidning -lehdelle.

Lue myös: Keuhkojensiirto edessä? Tällainen on Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin sairaus!

Taudin tavallisimmat oireet ovat väsymys, yskä ja hengenahdistus. Muita oireita voivat olla suorituskyvyn lasku ja turvotukset. Keuhkofibroosin taudinkulku on vaihtelevaa, eikä sen etenemistä pystytä ennustamaan.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!