Norjan kruununprinsessa Mette-Marit

Keuhkojensiirto edessä? Tällainen on Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin sairaus!

Hllwd | 04.11.2018 12:22

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit, 45, sairastaa vakavaa ja harvinaista keuhkosairautta idiopaattista keuhkofibroosia. 

Sairauden tyypillisiä oireita ovat yskä, hengenahdistus ja väsymys, mutta sen syytä ei tunneta.

Mette-Maritia hoitavan lääkärin professori Kristian Bjørøn mukaan tutkimuksia ja uusien hoitomuotojen testaamista jatketaan.

– Teemme kruununprinsessan luvalla yhteistyötä ulkomaisten ammattilaisten kanssa, Bjørøn kertoi Svensk Damtidning -lehdelle.

Lue: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit sai sokkidiagnoosin: vakava keuhkosairaus! 

Edessä elinsiirto?

Keuhkofibroosissa keuhkoissa olevat pienet keuhkorakkulat korvautuvat asteittain fibroottisella arpikudoksella. Tämä aiheuttaa keuhkorakkuloiden seinämien paksuuntumista, jolloin ilman happi ja elimistön tuottama hiilidioksidi eivät pääse vapautumaan normaalisti.

Norjan kruununprinssipari Haakon ja Mette-Marit

Mette-Maritin sairastama idiopaattinen eli tuntemattomasta syystä johtuva keuhkofibroosi on tavallisin keuhkofibroosityyppi. Sen oireet muistuttavat tavallisimpien keuhkosairauksien oireita, joten diagnoosin varmistuminen voi kestää kuukausia ja jopa vuosia.

Tavallisimmat oireet ovat yskä ja hengenahdistus. Muita oireita voivat olla väsymys, suorituskyvyn lasku ja turvotukset.

Halu jatkaa töitä

Mette-Maritin sairauden etenemistä on vaikea ennustaa. Julkisuuteen ei ole kerrottu, millaista hoitoa kruununprinsessa saa sairauteensa.

Idioottisen keuhkofibroosin hoito on aina yksilöllistä. Osalle keuhkofibroosia sairastavista keuhkon siirto voi olla hoitovaihtoehto.

Vaikka Mette-Marit tietää sairastavansa parantumatonta sairautta, suhtautuu hän tulevaisuutensa toiveikkaasti.

– Vaikka diagnoosi rajoittaa ajoittain elämääni, olen iloinen, että sairaus todettiin ajoissa. Tavoitteenani on jatkaa töitä ja osallistua viralliseen edustamiseen niin paljon kuin mahdollista.

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!