Hllwd

Julkkikset surevat edesmennyttä Mary Tyler Moorea

27.01.2017 17:00

Seitsemän Emmy-palkintoa voittanut näyttelijä Mary Tyler Moore kuoli keskiviikkona (25.1.). 80-vuotiaan Mooren kuolinsyy oli hänen perheensä mukaan keuhkokuumeen jälkeinen sydämenpysähdys.

Moorella diagnosoitiin 33 vuoden iässä ykköstyypin diabetes, minkä jälkeen hän toimi aktiivisesti diabetesjärjestön tukijana.

Rooli teki feministi-ikoniksi

Mary Tyler Moore aloitti uransa 1950-luvulla.

Mooresta nousi 1970-luvulla televisiohistorian uranuurtaja The Mary Tyler Moore Show’ssa.

The Mary Tyler Moore Show.

Siihen mennessä naiset oli nähty televisiossa kodinhengettären roolissa, mutta Moore toi ruutuun itsenäisen, urakeskeisen sinkkunaisen.

- Mary Tyler Mooresta tuli Mary Richardsin roolissa feministi-ikoni. Mary pakotti Amerikan kohtaamaan 70-luvulla sellaiset aiheet kuin tasa-arvo, ehkäisy ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus, Mooren elämäkertakirjailija Jennifer Keishin Armstrong sanoi.

Mary Tyler Moore ansaitsi Oscar-ehdokkuuden vuonna 1980 elokuvasta Tavallisia ihmisiä.

Oprahin esikuva

Mary Tyler Mooren kuoleman jälkeen useat julkkikset julistivat edesmenneen tv-tähden esikuvakseen.

- Mary Tyler Moore on vaikuttanut elämääni ja uraani eniten. Ihailin hänen bisnestajuaan, intohimoaan ja myötätuntoaan, Oprah Winfrey, 62, kertoi.

Myös Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman, 55, vaimo Michelle Obama, 53, lukeutui Mooren faneihin.

- Olin 10-11-vuotias, kun näin Mary Tyler Mooren televisiossa. Aloin ajatella, että avioliitto onkin vain vaihtoehto. Perheen perustaminen on vaihtoehto. Koulutuksen hankkiminen ja uran luominen ovat myös vaihtoehtoja, jotka voivat johtaa onnelliseen ja rikkaaseen elämään, Michelle Obama pohti.

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!