Kurikasta kuuluu kummia! Juha Mieto jysäyttää joulun yllätysherkun: tässä on Mietaan mämmikinkku!

Kurikasta kuuluu kummia! Juha Mieto jysäyttää joulun yllätysherkun: tässä on Mietaan mämmikinkku!

Olympiavoittaja siveli mämmiä joulukinkun päälle. – Tämä oli suorastaan neronleimaus, Mietaa maiskuttelee Kurikassa.

Mainos
Mainos päättyy

Hotelli Kurikan suurtalouskeittiöstä kuuluu kummia. Kattiloiden ja patojen takaa kantautuu niin mahtava innostunut mölinä, että ravintolan puolella lounasasiakkaiden niskavillat nousevat pystyyn.

Juha Mieto valmistaa videolla joulun petsellerin, mämmikinkun:

– Voi vallaton! On komiaa, komiaa. Tuloo oikein viimeisen päälle, paikallinen suurmies, maastohiihdon olympiavoittaja Juha Mieto, 74, mölisee keittiössä.

Kurikan Jussi ei ole ihan perinteisissä puuhissa: hänen on tarkoitus valmistaa joulukinkkua, joka on valettu mämmillä. Kaksimetrinen partalegenda on silminnähden innoissaan Seiskan epätavallisesta ehdotuksesta.

Mainos
Mainos päättyy

– Tämä oli suorastaan neronleimaus. Notta mämmikinkkua, Mietaa myhäilee.

Juha Miedon kaksoisolento löytyi! Tunnistaisitko tätä partasuuta takavuosien isoksi tv-tähdeksi?

Kieli keskellä suuta. Mietaa sivelee keskittyneesti mämmiä kinkun päälle.
Kieli keskellä suuta. Mietaa sivelee keskittyneesti mämmiä kinkun päälle.

Ruista sen olla pitää

Poikkeuksellinen kinkkuprosessi käynnistyy klassisesti. Ensin kinkkua viilletään, väännetään ja käännetään. Vasta sen jälkeen se valellaan mämmillä ja lyödään tuntikausiksi uuniin muhimaan.

– Onpa hyvännäköistä lihaa, kerta kaikkiaan, Mietaa maiskuttelee edesmennyttä possuparkaa viillellessään.

Suuri suomalainen urheilusankari muistuttaa, että ennen vanhaan joulukinkun kuorrutukseen käytettiin runsaasti ruista.

Mainos
Mainos päättyy

– Ja juuri sitähän mämmissä on. Ai että tästä tulee makiaa.

Juha Mieto vaihtoi ajopelinsä ökysporttiautoon - tästä on kyse

– Härmässä häät oli kauhiat, Mietaa huudahtaa ja kohottaa puukon pystyyn.
– Härmässä häät oli kauhiat, Mietaa huudahtaa ja kohottaa puukon pystyyn.

Koko komeus uunihin

Kumma kyllä Juha ei ole ennen testannut mämmikinkkua, vaikka on tunnetusti ”mustankullan” suurkuluttaja. Legendaarinen suksisankari voisi käytännössä pitää yksistään huolta mämmitehtaiden kannattavuudesta.

– Ei ole tullut testattua. Mutta voin kuvitella testaamattakin, että tämä on todennäköisesti hyvää. Tästä tulee joulun pestseller!

Juha sivelee mämmiä huolellisesti, kieli keskellä suuta. Silloin ei ole syytä hötkyillä, kun ison miehen kätösissä valmistetaan mestariteosta.

Mainos
Mainos päättyy

– Nyt se on valmis. Ja vielä lusikan loppunuolaisu… Noin! Sitten vaan koko komeus uunihin, Jussi selostaa ja harppoo rivakoin askelin kinkku kainalossaan.

”Tykkään läskistä ja ihrasta!” Mämmin suurkuluttaja Juha Mieto esittelee joulupöytänsä antimet – Petteri-pojalle oma kinkku!

Notta tuloo hyvää. Juha Mieto viskaa kinkun uuniin muhimahan niin että rytinä käy.
Notta tuloo hyvää. Juha Mieto viskaa kinkun uuniin muhimahan niin että rytinä käy.

Mämmillä uutta potkua

Lopulta tuntien odotus palkitaan, kun käryävä mämmikinkku repäistään uunin syövereistä. Hyvin kypsynyt tumma kuorrutus rapsahtelee ihanasti, kun Juha leikkaa tottunein ottein valmista herkkua tarjoilukuntoon.

– Ei kuin siivuille vaan. Erittäin hyvältä näyttää ja tuntuma on oikein hyvä. Tuntuu, että mämmi on tehnyt oikein vallattoman säväyksen. Koko kinkkuun tulee uutta potkua, Pohjanmaan mestarikokki analysoi.

Juha Mieto viipaloi olympiavoittajan kokemuksella mämmikinkkua siisteiksi siivuiksi. – Tästä tulee tämän joulun pestseller!
Juha Mieto viipaloi olympiavoittajan kokemuksella mämmikinkkua siisteiksi siivuiksi. – Tästä tulee tämän joulun pestseller!

Sitten koittaa kaikkien – tai no, ainakin Miedon – odottama totuuden hetki.

– Nyt maistetaan. Mmmmmmh…. Suorastaan erinomaasta, Mieto myhäilee, eikä saa makunautinnoltaan enempää sanotuksi.

Muutaman puraisun jälkeen puhekyky alkaa palautua. On aika pyyhkäistä suupielet ja lähettää terveiset ympäri Suomea:

– Hyvää joulua kaikille Seiskan lukijoille!

Pystyisitkö itse samaan? Hiihtäjälegenda Juha Mieto, 70, paljastaa jouluperinteensä käsittämättömät kilometrimäärät: ”Autuaallisimpia oloja, mitä ihminen voi kuvitella!”

Mmmmh.... Hotelli Kurikan suurtalouskeittiöstä kantautuu mahtava mylvintä, kun Kurikan Jussi häärää mämmikinkun kimpussa.
Mmmmh.... Hotelli Kurikan suurtalouskeittiöstä kantautuu mahtava mylvintä, kun Kurikan Jussi häärää mämmikinkun kimpussa.

Resepti talteen! Mietaan mämmikinkku:

1. Lätkäise tuhti kinkku tiskiin

2. Vetele viillot, mieluiten pohojalaisella puukolla

3. Valele possun pinnalle reippahasti markettimämmiä

4. Potkaise kinkku uuniin yön yli.

– Ei se aika ole niin ungefähr, sanois saksalainen.

5. Leikkaa viipaleet uunituoreesta mämmikinkusta

6. Ota ensipuraisu ja mylväise: ”Notta se on siinä!”

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan