fbq
Ulkomaat
16.04.2021 19:02
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Jordanian kuninkaalliset

Vuosikymmenten kauna puhkesi! Jordanian kuningas Abdullahin katkeraa velipuolta syytetään vallankaappauksen yrityksestä

Ulkomaat
16.04.2021 19:02
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Jordanian harmonisena ja modernina pidettyä kuningashuonetta on ravistellut perheen sisäinen valtataistelu.

Kuningas Abdullahin, 59, velipuolta, prinssi Hamzah bin Husseinia, 41, syytetään vallankaappausyrityksestä. Veljekset kuuluvat hašemiitti-dynastiaan ja ovat edesmenneen kuningas Husseinin lapsia.

Husseinin kuoltua valta siirtyi yksin Abdullahille. Hamzahin välit Abdullahiin ovatkin olleet jo vuosia viileät. Hän on syyttänyt velipuolensa hallintoa korruptiosta ja epäpätevyydestä.

Kuningas Abdullah on  hallinnut Jordaniaa 22  vuotta. Hän on naimisissa  kuningatar Ranian kanssa,  ja heillä on neljä lasta, joista vanhin, prinssi Hussein on kruununprinssi.
Kuningas Abdullah on  hallinnut Jordaniaa 22  vuotta. Hän on naimisissa  kuningatar Ranian kanssa,  ja heillä on neljä lasta, joista vanhin, prinssi Hussein on kruununprinssi.

Lue myös: Seksiorgioita, huumekuolemia ja väkivaltaa – öljymaiden kuninkaalliset rypevät skandaaleissa!

Pidätysaalto pääsiäisenä

Jordanian hovi ajautui kaaokseen pääsiäisviikonloppuna, kun maan viranomaiset pidättivät useita ihmisiä, joiden katsottiin uhanneen maan turvallisuutta ja vakautta.

Hamzah määrättiin kotiarestiin Ammanin palatsiin epäiltynä vallankaappausyrityksestä. Viranomaisten mukaan Hamzahin pitkään pohditussa suunnitelmassa olisi mukana hovin jäsen, heimojohtajia sekä ulkomainen taho.

Prinssi Hamzahin toimia tutkitaan, mutta häntä ei ole pidätetty. Viranomaiset ovat kuitenkin kieltäneet häntä poistumasta maasta tai julkaisemasta viestejä sosiaalisessa mediassa.

Lue myös: Jordanian prinsessa Salma, 18, valmistui sotilasakatemiasta – kuvat!

Ääni kellossa muuttui

Pidätysten jälkeen Hamzah vakuutti syyttömyyttään.

– Olemme ajautuneet pisteeseen, jossa kukaan ei voi ilmaista mielipidettään ilman kiusaamista, pidätystä, häirintää tai uhkailua, Hamzah tilitti videoviestissään.

Myös Hamzahin Noor-äiti puhui poikansa syyttömyyden puolesta.

– Rukoilen, että totuus ja oikeus voittaisivat tässä viattomien uhrien häijyssä panettelussa. Jumalan siunausta ja turvaa uhreille, Noor kirjoitti somessa.

Pari päivää pidätyksistä Hamzah toimitti nöyrän kirjeen kuninkaalle.

– Jätän itseni hänen majesteettinsa kuninkaan käsiin. Sitoudun rakkaan Jordanian perustuslakiin, ja tulen aina auttamaan ja tukemaan kuningasta ja kruununprinssiä.

Abdullah osallistui vielä kahdeksan vuotta sitten velipuolensa häihin hymyilevänä.
Abdullah osallistui vielä kahdeksan vuotta sitten velipuolensa häihin hymyilevänä.

Lue myös: Kuninkaalliset pakenevat Pohjois-Amerikkaan – tämä New Yorkin seurapiirien tyrmäävä kaunotar on prinssi Harryn serkku - kuvat!

Isoveli riisti arvonimen

Kuningas Abdullahin äiti on velipuolten vuonna 1999 kuolleen Hussein-isän toinen vaimo Muna al-Hussein, 79. Leskikuningatar Noor, 69, puolestaan on perheriidan toisen osapuolen Hamzahin äiti.

Hamzah oli isänsä lempilapsi, jonka Hussein nimitti vuonna 1999 kruununprinssikseen. Kuninkaan kuoleman aikoihin 19-vuotiasta Hamzahia pidettiin kuitenkin liian nuorena ja kokemattomana hallitsijan tehtävään. Kruunun peri tuolloin 37-vuotias velipuoli Abdullah.

Veljesten välinen kuilu syveni, kun Abdullah vuonna 2004 otti Hamzahilta kruununprinssin arvonimen pois ja antoi sen omalle esikoispojalleen, prinssi Husseinille, 26.

Kruununperimysjärjestyksen muuttaminen synnytti tähän päivään asti kestäneet kaunat perheen sisällä.

Hussein

Hussein

Hussein nousi hallitsijaksi teini-iässä, sillä hänen isänsä ei kyennyt hoitamaan tehtävää mielenterveydellisistä syistä. Husseinin ensimmäinen liitto jäi lyhyeksi, mutta toisen vaimonsa kanssa hän oli naimisissa 1961–1972. Kolmas vaimo menehtyi helikopterionnettomuudessa, ja neljäs liitto solmittiin vuotta myöhemmin vuonna 1972. Syöpään menehtyneellä Husseinilla on liitoistaan kaikkiaan 11 lasta.

Muna al-Hussein

Muna al-Hussein

Englantilainen Antoinette Gardiner oli Husseinin toinen vaimo. He erosivat vuonna 1972. Liittoon syntyivät prinssit Abdullah ja Faisal sekä prinsessat Aisha ja Zein.

Noor al-Hussein

Noor al-Hussein

Amerikkalaissyntyinen kuningatar Noor oli Husseinin neljäs puoliso ja suosikkivaimo. Liitto kesti kuninkaan kuolemaan asti. Pari sai neljä lasta, joista vanhin on prinssi Hamzah.

Hamzah

Hamzah

Prinssi Hamzah on Husseinin ja Noorin esikoinen. Hän on eronnut ensimmäisestä vaimostaan, ja solmi toisen liittonsa prinsessa Basmah Bani Ahmadinkanssa vuonna 2012. Heillä on viisi lasta.