fbq
Ulkomaat
25.10.2021 09:15
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press
Alec ja omaiset
Kuvat: Alec Baldwin tapasi vahinkoluotiin kuolleen kuvaajan lesken ja lapsen - tragedia oli seurausta huolimattomuudesta ja laiminlyönneistä  
Ulkomaat
25.10.2021 09:15
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: All Over Press

Alec Baldwinin tähdittämän Rust-lännenelokuvan kuvaukset on keskytetty traagisen kuolemantapauksen vuoksi. Merkittävä vastuu onnettomuudesta lankeaa apulaisohjaaja Dave Hallsin kontolle, sillä juuri hän oli ojentanut turma-aseen Alecille ja huutanut sen olevan "tyhjä". Tilanteessa harjoiteltiin kohtausta, jossa Alec osoitti aseella suoraan kameraan. Vahinkolaukaus osui kuolettavasti pääkuvaajaan ja haavoitti ohjaajaa.

Lue myös: CNN: Rust-elokuvan apulaisohjaaja antoi Alec Baldwinille aseen ja sanoi sen olevan "tyhjä" - kammottava virhe johti pääkuvaajan hengenmenoon

Surmansa saanut Halyna Hutchins, 42, vastasi siitä, että kohtaukset tallentuivat kameroihin ohjajan vision mukaisesti. Häntä kuvaillaan lahjakkaaksi tekijäksi, jonka tähti elokuva-alalla oli nousussa. Aiemmin hän oli työskennellyt muun muassa journalistina tehden vaativia, tutkivia reportaaseja.

Halynaa jäivät kaipaamaan hänen miehensä ja alakouluikäinen poikansa. Näyttelijä Alec Baldwin tapasi molemmat New Mexicossa pian tapaturman jälkeen. 

Alec tapaaminen
Alec Baldwin, pääkuvaajan leski ja heidän alakouluikäinen poikansa. 
Alec ja omaiset
Kuvista välittyy järkytys ja suru. 
Kuvaaja
Ukrainalaislähtöinen elokuva-ammattilainen Halyna Hutchins menehtyi aseonnettomuudessa. Hän oli 42-vuotias.

Välinpitämätöntä

Pyrotekniikkaan erikoistunut tarpeistomestari Maggie Goll on antanut julki lausunnon, jossa hän kritisoi apulaisohjaaja Dave Hallsin työtapoja ja kertoo hänen olleen piittaamaton  työturvallisuudesta aiemminkin. Maggie teki apulaisohjaajan kanssa yhteistyötä suoratoistopalvelu Hulun sarjassa ”Into the Dark” vuonna 2019.

Halls
Apulaisohjaaja Dave Hallsin toiminta kuvauksissa on turmatutkijoiden mielenkiinnon kohteena.

Apulaisohjaaja ei Hulu-tuotannossa välittänyt paloturvallisuusmääräyksistä. Vaativien kohtausten kuvaustilanteissa varauloskäytävät saattoivat olla tukossa ja olosuhteet olivat "klaustrofobiset". Sarjan kuvauksissa oli myös sattunut onnettomuus, mutta apulaisohjaaja ei ollut keskeyttänyt työryhmän työtä. 

Kuvauspaikka
Elokuvan kuvauspaikka New Mexicossa, Santa Fen lähellä, on hiljentynyt tragedian jälkeen. 

Tarkkuusammuntaa 

Rust-elokuvan onnettomuudesta on tullut myös erittäin vakava väite. TMZ:n mukaan jotkut kuvausryhmän jäsenet olivat ammuskelleet huvikseen aseilla, joita kuvauksissa oli käytetty. Jos tieto pitää paikkansa, olisi kyseessä merkittävä turvallisuuslaiminlyönti. On nimittäin mahdollista, että kova patruuna olisi jäänyt Alecille ojennettuun aseeseen juuri tästä syystä. 

Tietoon on myös tullut, että osa kuvausryhmästä oli marssinut ulos kuvauksista protestina työturvallisuuden laiminlyönneille. Kuvauksissa oli jo aiemmin sattunut vahinkolaukaus kovalla patruunalla, joka oli säikäyttänyt monia.

Lähteet: NBC, TMZ, Reuters.