fbq

Terveysuutiset: Tekoäly tunnistaa diabeteksen puheäänestä

Menetelmä tunnisti diabeteksen 70–90 prosentin tarkkuudella.

Uusi tekoälyä hyödyntävä äänianalyysimenetelmä saattaa tunnistaa kymmenen sekunnin ääninäytteestä, onko potilaalla tyypin 2 diabetes. Jos tuoreen tutkimuksen havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, tekoälypohjainen äänianalyysi voi mullistaa diabeteksen diagnosoinnin.

Menetelmä tunnisti diabeteksen 70–90 prosentin tarkkuudella.

Diabetesta sairastavien naisten äänenkorkeus oli muun muassa hieman alhaisempi ja miesten ääni aavistuksen heikompi ja hennompi kuin terveiden. Erot äänissä saattoivat olla niin pieniä, ettei ihmiskorva pysty niitä erottamaan.

Terveysuutiset: Tällainen naposteltava sopii laihduttajalle

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Liikunnalla toipuu aivotärähdyksestä

Aivotärähdyksen jälkeen ei kannattaisi jäädä lepäilemään liian pitkäksi aikaa. Kävely tai muu kevyt liikunta parin päivän sisällä vammasta edistää palautumista lepoa paremmin.

Liikunta ja aktiivisuus pidettiin tasolla, jossa oireet eivät pahentuneet. Ohimenevät lievät oireet eivät hidastaneet toipumista. Kevyt liikunta auttoi myös potilaita, joiden aivotärähdysoireet olivat pitkittyneet. Unihäiriöt aivotärähdyksen jälkeen liittyivät hitaampaan toipumiseen. Muihin oireisiin kuuluu muun muassa pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Aivotärähdys on lievä aivovamma, ja siihen pitäisi aina suhtautua vakavasti.

LÄHDE: DUODECIM, TERVEYSTALO