Terveysuutiset: Tässäkö syy lasten lihavuusepidemiaan?

Lapset suosivat etenkin leivonnaisia, keksejä, karkkia ja sokerilla makeutettuja juomia.
Valmisruuat, karkit, sokerilimut ja muut ultraprosessoidut elintarvikkeet voivat olla osasyy lasten lihavuusepidemiaan. Aikuisilla ultraprosessoitu ruoka on yhdistetty lihavuuden lisäksi muun muassa tyypin 2 diabetekseen.
Ultraprosessoitu ruoka on teollisesti pitkälle käsiteltyä ja sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja.
Lapset suosivat etenkin leivonnaisia, keksejä, karkkia ja sokerilla makeutettuja juomia. Äidin lihavuus, matala koulutustaso ja työttömyys liittyivät suurempaan ultraprosessoitujen elintarvikkeiden käyttöön.
Ilmansaasteet yhteydessä lasten hengitystieinfektioihin

Autoliikenteen ja teollisuuden ilmansaasteet voivat suomalaistutkimuksen mukaan suurentaa lapsen riskiä sairastua alahengitystieinfektioon. Riski sairastua alahengitystieinfektioon alle 2-vuotiaana oli tasaisesti sitä suurempi, mitä enemmän ilmansaasteita hänen kotiseutunsa hengitysilmassa oli. Yhteydet pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat lukuisia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia.
Suomessa ilman typpidioksidi ja rikkidioksidi ovat pääosin peräisin teollisuudesta ja energiantuotannosta, mutta kaupungeissa myös autoliikenne on merkittävä typpidioksidin lähde. Pääkaupunkiseudun ilmansaastetasot ovat puolittuneet 1980-luvun tasoista ja rikkidioksidipäästöt ovat enää vain viisi prosenttia vuoden 1980 päästömäärästä.
Lähde: DUODECIM