Tiesitkö Pavlovan kohutun taustan? Nappaa klassikkoherkun resepti talteen
Pavlova on keskikesään sopiva jälkiruoka, jolla on melkoisen värikäs historia.
Nimenä suomalaisenkin ruokapöydän klassikkoherkkuihin kuuluva Pavlova kuulostaa tutulta. Harva kuitenkaan tietää mistä marenkipohjainen jälkiruoka on alunperin kotoisin.
Herkun tausta sijoittuu 1920-luvulle, jolloin venäläinen balettitanssija Anna Pavlova(1881-1931) oli kiertueella Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Maat ovat siitä lähtien kiistelleet keskenään siitä, kumman kamaralla jälkiruoka oikeastaan balettitanssijan kunniaksi keksittiin.
Erityispiirre meillä kesäruoaksi mielletyn Pavlovan kanssa on myös se, että maapallon toisella puolella sitä syödään vuoden ympäri.
Ohessa Aperidiivan eli ruokaexpertti Merja Naumasen resepti Pavlovalle kirjastaan LEIVO - C´est Parti!(ReadMe)
JUHANNUS-PAVLOVA
NOIN 10: LLE JUHLIJALLE
VALMISTUSAIKA YÖN YLI
200 G VALKUAISTA (NOIN 7 KANANMUNAA)
300 G SIRO ERKOISHIENOA SOKERIA
1,5 TL ETIKKAA
1 TL MAISSIJAUHOJA
1 TL SITRUUNAN KUORTA
N. ¼ TL VAALEANPUNAISTA ELINTARVIKEVÄRIÄ
1 KG OMENOITA
1,5 DL VETTÄ
2 DL HILLOSOKERIA
1 KPL VANILJATANKO
0,5 TL KANELIA
0,5 TL SUOLAA
KINUSKI-MASCARPONE VAAHTO
1 PKT MASCARPONEA
2 DL VISPIKERMAA
1 DL KINUSKIKASTIKETTA (KS. OHJE)
2 DL KUOHUKERMAA
200 G FARIINISOKERIA
50 G VOITA
0,5 TL SORMISUOLAA
OMENANKUKKIA
1. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi monitoimikoneen kovalla teholla noin 10 minuuttia. Voit myös käyttää sähkövatkainta, tämä vaatii vain kärsivällisyyttä, sillä vatkaus vie aikaa ja sokerin lisääminen on haastavampaa.
2. Laske vatkaus keskiteholle ja ala lisätä sokeria muutama rkl kerrallaan, jotta sokeri ehtii sulaa välissä ja sekoittua tasaisesti valkuaisvaahtoon. Tässä menee yhteensä noin 10-15 minuuttia. Tee lopuksi testi varmistaaksesi, että sokeri on sulanut: nosta marenkia hieman sormien väliin ja hiero yhteen. Jos tunnet sormien välissä sokerikiteitä, se ei ole vielä kokonaan sulanut. Jatka tällöin vatkaamista ja uusi testi hetken päästä. Jos sokeri ei sula kokonaan marenki voi revetä ja tihkua sokeria paistossa.
3. Kun sokeri on sulanut sekoita etikka ja maissijauho keskenään. Nosta vatkaustehoa kovemmalla ja lisää etikka-maissijauho seos ohuena nauhana.
4. Laske vatkaustehoa. Raasta sitruunan kuori ja lisää.
5. Jätä noin 2 dl marenkia sivuun ja nostele loppumarenki nuolijalla pellille leivinpaperin päälle. Levitä joko nuolijalla tai paletilla pyöreäksi levyksi noin 30 cm halkaisijaltaan.
6. Ota sivuun jääneestä marengista ruokalusikallinen ja lisää siihen tippa vaaleanpunaista pastaväriä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppuun marenkiin. Levitä vaaleanpunainen marenki pavlovan ympärille haarukan avulla alhaalta ylöspäin vetäen.
7. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Laske lämpötila 100 asteeseen kun nostat pavlovan uuniin. Paista noin 80 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä pavlova uuniin yön yli tai vähintään noin neljäksi tunniksi. Valmis ja onnistunut pavlova on paiston jälkeen muodossa, johon sen ennen paistoa muotoilit. Jos se on romahtanut tai revennyt, sokeri ei ole päässyt sulamaan kokonaan marengin teko vaiheessa. Onnistunut pavlova on päältä rapea ja sisältä ihanan sitkeäksi.
8. Valmista omenahillo. Kuori ja pilko omenat kuutioiksi. Poista vaniljatangon siemenet. Keitä omenakuutioita veden, kanelitangon ja vaniljan kanssa noin 10 minuuttia. Lisää hillosokeri ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Purkita puhtaaseen ja kuumennettuun hillopurkkiin.
9. Valmista kinuskikastike. Keitä kerma, sokeri ja voi paksupohjaisessa kattilassa noin 15 minuuttia. Sekoita samalla pohjaa myöten, jottei seos pääse palamaan. Kinuskikastike on valmis kun väri on muuttunut kauniin tumman ruskeaksi.
Vinkki. Samalla ohjeella saat kinuski karkit. Jatka kinuskin keittämistä niin, että lämpötila nousee 140 c. Kaada leivinparin päälle vuokaan ja nosta jäähtymään. Leikkaa paloiksi öljytyllä veitsellä, jolloin toffee ei tartu veitseen.
10. Valmista kinuski- mascarpone vaahto notkistamalla mascarpone monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja kinuskikastike ja vaahdota vispilällä.
11. Kokoa pavlova. Levitä jäähtynyttä omenahilloa pavlovan päälle. Nostele päälle kinuski- mascarpone vaahto ja levitä nuolijalla tai paletilla tasaisesti. Valuta päälle kinuskikastiketta.
12. Koristele kakku tuoreilla omenan kukilla.
Vinkki. Kukat tuovat näyttävyyttä kakkuihin. Koristeeksi voit käyttää myrkyttömiä luonnon- sekä puutarhankukkia kunhan niitä ei ole käsitelty torjunta- aineilla. Myrkyttömiä ovat ruusu, orvokki, apila, syreeni, kurpitsa, omena, voikukka, kissankello, horsma ja moni muu. Kukkakaupan kukkia ei suositella käytettävän suoraan kakun pinnassa, mutta voidaan käyttää esimerkiksi kakkuihin kiinnitettävien kukkaputkien avulla tai peittämällä kukan kosketus pinta esimerkiksi foliolla. Kaupoissa myydään myös erikseen syötäviä kukkia.