Tiesitkö Pavlovan kohutun taustan? Nappaa klassikkoherkun resepti talteen

Tiesitkö Pavlovan kohutun taustan? Nappaa klassikkoherkun resepti talteen

Pavlova on keskikesään sopiva jälkiruoka, jolla on melkoisen värikäs historia.

Mainos
Mainos päättyy

Nimenä suomalaisenkin ruokapöydän klassikkoherkkuihin kuuluva Pavlova kuulostaa tutulta. Harva kuitenkaan tietää mistä marenkipohjainen jälkiruoka on alunperin kotoisin.

Herkun tausta sijoittuu 1920-luvulle, jolloin venäläinen balettitanssija Anna Pavlova(1881-1931) oli kiertueella Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Maat ovat siitä lähtien kiistelleet keskenään siitä, kumman kamaralla jälkiruoka oikeastaan balettitanssijan kunniaksi keksittiin.

Maailmankuulu Anna Pavlova noin vuonna 1910.
Maailmankuulu Anna Pavlova noin vuonna 1910.

Erityispiirre meillä kesäruoaksi mielletyn Pavlovan kanssa on myös se, että maapallon toisella puolella sitä syödään vuoden ympäri.

Mainos
Mainos päättyy

Ohessa Aperidiivan eli ruokaexpertti Merja Naumasen resepti Pavlovalle kirjastaan LEIVO - C´est Parti!(ReadMe)

Pavlova toimii maailman eri puolilla.
Pavlova toimii maailman eri puolilla.

JUHANNUS-PAVLOVA

 NOIN 10: LLE JUHLIJALLE

VALMISTUSAIKA YÖN YLI

 PAVLOVA

 200 G VALKUAISTA (NOIN 7 KANANMUNAA)

Mainos
Mainos päättyy

300 G SIRO ERKOISHIENOA SOKERIA

1,5 TL ETIKKAA

1 TL MAISSIJAUHOJA

1 TL SITRUUNAN KUORTA

N. ¼ TL VAALEANPUNAISTA ELINTARVIKEVÄRIÄ

OMENAHILLO

1 KG OMENOITA

Mainos
Mainos päättyy

1,5 DL VETTÄ

2 DL HILLOSOKERIA

1 KPL VANILJATANKO

0,5 TL KANELIA

0,5 TL SUOLAA

 KINUSKI-MASCARPONE VAAHTO

1 PKT MASCARPONEA

2 DL VISPIKERMAA

1 DL KINUSKIKASTIKETTA (KS. OHJE)

 SUOLAKINUSKIKASTIKE

2 DL KUOHUKERMAA

200 G FARIINISOKERIA

50 G VOITA

0,5 TL SORMISUOLAA

 KORISTELU

OMENANKUKKIA

 

1. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi monitoimikoneen kovalla teholla noin 10 minuuttia. Voit myös käyttää sähkövatkainta, tämä vaatii vain kärsivällisyyttä, sillä vatkaus vie aikaa ja sokerin lisääminen on haastavampaa.

2. Laske vatkaus keskiteholle ja ala lisätä sokeria muutama rkl kerrallaan, jotta sokeri ehtii sulaa välissä ja sekoittua tasaisesti valkuaisvaahtoon. Tässä menee yhteensä noin 10-15 minuuttia. Tee lopuksi testi varmistaaksesi, että sokeri on sulanut: nosta marenkia hieman sormien väliin ja hiero yhteen. Jos tunnet sormien välissä sokerikiteitä, se ei ole vielä kokonaan sulanut. Jatka tällöin vatkaamista ja uusi testi hetken päästä. Jos sokeri ei sula kokonaan marenki voi revetä ja tihkua sokeria paistossa.

3. Kun sokeri on sulanut sekoita etikka ja maissijauho keskenään. Nosta vatkaustehoa kovemmalla ja lisää etikka-maissijauho seos ohuena nauhana.

4. Laske vatkaustehoa. Raasta sitruunan kuori ja lisää.

5. Jätä noin 2 dl marenkia sivuun ja nostele loppumarenki nuolijalla pellille leivinpaperin päälle. Levitä joko nuolijalla tai paletilla pyöreäksi levyksi noin 30 cm halkaisijaltaan.

6. Ota sivuun jääneestä marengista ruokalusikallinen ja lisää siihen tippa vaaleanpunaista pastaväriä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppuun marenkiin. Levitä vaaleanpunainen marenki pavlovan ympärille haarukan avulla alhaalta ylöspäin vetäen.

7. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Laske lämpötila 100 asteeseen kun nostat pavlovan uuniin. Paista noin 80 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä pavlova uuniin yön yli tai vähintään noin neljäksi tunniksi. Valmis ja onnistunut pavlova on paiston jälkeen muodossa, johon sen ennen paistoa muotoilit. Jos se on romahtanut tai revennyt, sokeri ei ole päässyt sulamaan kokonaan marengin teko vaiheessa. Onnistunut pavlova on päältä rapea ja sisältä ihanan sitkeäksi.

8. Valmista omenahillo. Kuori ja pilko omenat kuutioiksi. Poista vaniljatangon siemenet. Keitä omenakuutioita veden, kanelitangon ja vaniljan kanssa noin 10 minuuttia. Lisää hillosokeri ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Purkita puhtaaseen ja kuumennettuun hillopurkkiin.

9. Valmista kinuskikastike. Keitä kerma, sokeri ja voi paksupohjaisessa kattilassa noin 15 minuuttia. Sekoita samalla pohjaa myöten, jottei seos pääse palamaan. Kinuskikastike on valmis kun väri on muuttunut kauniin tumman ruskeaksi.

Vinkki. Samalla ohjeella saat kinuski karkit. Jatka kinuskin keittämistä niin, että lämpötila nousee 140 c. Kaada leivinparin päälle vuokaan ja nosta jäähtymään. Leikkaa paloiksi öljytyllä veitsellä, jolloin toffee ei tartu veitseen.

10. Valmista kinuski- mascarpone vaahto notkistamalla mascarpone monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja kinuskikastike ja vaahdota vispilällä.

11. Kokoa pavlova. Levitä jäähtynyttä omenahilloa pavlovan päälle. Nostele päälle kinuski- mascarpone vaahto ja levitä nuolijalla tai paletilla tasaisesti. Valuta päälle kinuskikastiketta.

12. Koristele kakku tuoreilla omenan kukilla.

Vinkki. Kukat tuovat näyttävyyttä kakkuihin. Koristeeksi voit käyttää myrkyttömiä luonnon- sekä puutarhankukkia kunhan niitä ei ole käsitelty torjunta- aineilla. Myrkyttömiä ovat ruusu, orvokki, apila, syreeni, kurpitsa, omena, voikukka, kissankello, horsma ja moni muu. Kukkakaupan kukkia ei suositella käytettävän suoraan kakun pinnassa, mutta voidaan käyttää esimerkiksi kakkuihin kiinnitettävien kukkaputkien avulla tai peittämällä kukan kosketus pinta esimerkiksi foliolla. Kaupoissa myydään myös erikseen syötäviä kukkia.

Merja Naumanen pitää pavlovaa yhtenä suosikkinaan.
Merja Naumanen pitää pavlovaa yhtenä suosikkinaan.

 

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan