Näin juhannusta juhlitaan Helsingin ydinkeskustassa: Seiska kurkisti kulttuuriparin kesäjuhliin
Tältä näyttää työkseen ravintoloita arvioivan Eeropekka Rislakin ja muotoilija-vaimonsa Eeva Melan oma juhannusmenu.
Seiska pääsi kurkistamaan yksiin Helsingin persoonallisimmista juhannusjuhlista, kun muotoilija Eeva Mela, 53, ja aviomiehensä, Viisi tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakki, 68, järjestivät ystävilleen illalliset poikkeuksellisen kotinsa pihalla Helsingin Mannerheimintien kupeessa Laakson kaupunginosassa, 1950-luvulla rakennetun Naistentalon ateljee-asunnon patiolla.
Uniikkeja kuoseja, taidelasia ja valokuvia luova Eeva puki vieraansa hetkessä näyttelyihinsä suunnittelemiin kuoseihin ja vuosikymmenet mediassa, ja taidemaailmassa vaikuttanut Eeropekka vastasi ruuanlaitosta.
Eeropekka viihtyy paremmin keittiössä, ja Eeva tekee tyylikokonaisuuden kattaukseen. Kuohuva kuuluu aina keskikesään.
Eeropekka vetää Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyslistaa, ja ulkona tulee syötyä kymmeniä kertoja vuodessa. Silti julkkisjuhlissa tiuhaan tahtiin edustavan pariskunnan vieraille kokataan rauhassa ja rakkaudella tuoreista raaka-aineista.
Siili ja sammakko kylässä
Uniikin kodin pihalle rajautuu Helsingin keskuspuisto, eivätkä pääkadun äänet kantaudu idylliin. Pihalla haukka saattaa noutaa city-kanin ja eläimet tulevat vierailemaan myös terassinovesta.
– Sisällä on käynyt sammakko, päästäinen ja siili. Kettu olisi myös todennäköinen vieras ja hirveä vielä odotellaan, Eeropekka nauraa.
Tällainen on pariskunnan kotimenu juhannukselle 2024:
Kukkakaalikeitto vaniljalla
Burrata-juustoa herneiden ja parsan kera
Raakamakkaroita grillattuna koivunlehtipedillä
Minttuperunat uunissa sekä uudet perunat tillillä
Olivier-salaatti
Marenki marjoilla sekä syötävillä kukilla
Kokeile nämä reseptit:
Lingoncelloa 5 cl (puolukkalikööri)
Kuohuviiniä 10 cl
Soodavettä 3 cl Puolukoita ja/tai sitruunan viipale Jäitä
Tarjoile mahdollisimman suurista viinilaseista.
Kukkakaalikeitto
4–6 hengelle
1 kukkakaali
½ kasvisliemikuutio
1 pieni salottisipuli
½ Koskenlaskijajuusto
Vettä
Vaniljatiiviste (muutama tippa)
Koristeluun syötäviä kukkia kuten keto-orvokkia
Ohje: pilko kukkakaali ja salottisipuli. Laita ne kattilaan, ja lisää vesi niin, että kasvikset peittyvät. Lisää kasvisliemi ja keitä kypsiksi. Soseuta sauvalla. Lisää sulatejuustosta puolet pilkottuna kuumaan keittoon. Sekoita, kunnes sulatejuusto on sulanut. Lisää vaniljatipat. Soseuta ja kuohkeuta oman tyylisi mukaiseksi. Maistele vaniljan määrää – parasta, kun syöjät eivät tunnista vaniljaa päällimmäiseksi mauksi.
Tarjoile kuumana tai jääkaappi-kylmänä.
Koristele muutamalla syötävällä kukalla kuten keto-orvokilla (maku on vaniljainen) tai esim. voi- tai kehäkukan terälehdillä.
Olivier-salaatti
6−8 hengelle / 4 hengelle kahdeksi päiväksi
1 kg perunoita (kiinteitä)
0,5 kg porkkanoita (makeahkoja)
400 g herneitä (makeita, pakaste tai tuoreita)
2–3 suolakurkkua
kevätsipulin tai sipulin varsia tai ruohosipulia
1 iso tai 2 pientä omenaa (hapan)
Sinappia, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
Koristeluun
3 keitettyä kananmunaa
Persiljasilppua
Ohje: keitä perunat ja porkkanat. Anna jäähtyä. Kuutioi perunat, porkkanat ja suolakurkut suoraan tarjoiluastiaan (salaattikulho). Sekoita. Pilko kevätsipulin varret, kuutioi kuorittu omena pieneksi, ja lisää ne herneiden kanssa salaattiin. Sekoita. Lisää sinapilla maustettu majoneesi, ja sekoita. Lisää suolaa maun mukaan. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä kylmässä vedessä, jotta kuoret irtoavat helposti. Erota valkuainen ja keltuainen erilleen. Pilko ne, samoin persilja. Koristele Olivier munan valkuaiskuutioilla keskelle ympyräksi, keltuaiset kehäksi valkuaisen ympärille, ja silputtu persilja uloimmaksi. Halutessasi voit lisätä yhden kehän suolakurkkukuutioista.
Asut valmistanut: Teijan Ompelimo .Hatut: En Hats. Eevan kynnet: Portofolio Sirke. Viinit Hedon Oy. Asujen ja korujen design Eeva Mela.