Näin juhannusta juhlitaan Helsingin ydinkeskustassa: Seiska kurkisti kulttuuriparin kesäjuhliin

Näin juhannusta juhlitaan Helsingin ydinkeskustassa: Seiska kurkisti kulttuuriparin kesäjuhliin

Tältä näyttää työkseen ravintoloita arvioivan Eeropekka Rislakin ja muotoilija-vaimonsa Eeva Melan oma juhannusmenu.

Mainos
Mainos päättyy

Seiska pääsi kurkistamaan yksiin Helsingin persoonallisimmista juhannusjuhlista, kun muotoilija Eeva Mela, 53, ja aviomiehensä, Viisi tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakki, 68, järjestivät ystävilleen illalliset poikkeuksellisen kotinsa pihalla Helsingin Mannerheimintien kupeessa Laakson kaupunginosassa, 1950-luvulla rakennetun Naistentalon ateljee-asunnon patiolla.

Uniikkeja kuoseja, taidelasia ja valokuvia luova Eeva puki vieraansa hetkessä näyttelyihinsä suunnittelemiin kuoseihin ja vuosikymmenet mediassa, ja taidemaailmassa vaikuttanut Eeropekka vastasi ruuanlaitosta.

Eevan ja Eeropekan persoonallisen juhannusjuhlan vieraat olivat laulaja Anne Carlsson, maisema-suunnittelija Taina Suonio, ruokakirjailija Merja Naumanen ja ompelimoyrittäjä Teija Paananen, joka on Eevan asujen toeuttaja.
Eevan ja Eeropekan persoonallisen juhannusjuhlan vieraat olivat laulaja Anne Carlsson, maisema-suunnittelija Taina Suonio, ruokakirjailija Merja Naumanen ja ompelimoyrittäjä Teija Paananen, joka on Eevan asujen toeuttaja.

Eeropekka viihtyy paremmin keittiössä, ja Eeva tekee tyylikokonaisuuden kattaukseen. Kuohuva kuuluu aina keskikesään.

Mainos
Mainos päättyy

Eeropekka vetää Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyslistaa, ja ulkona tulee syötyä kymmeniä kertoja vuodessa. Silti julkkisjuhlissa tiuhaan tahtiin edustavan pariskunnan vieraille kokataan rauhassa ja rakkaudella tuoreista raaka-aineista.

Siili ja sammakko kylässä

Uniikin kodin pihalle rajautuu Helsingin keskuspuisto, eivätkä pääkadun äänet kantaudu idylliin. Pihalla haukka saattaa noutaa city-kanin ja eläimet tulevat vierailemaan myös terassinovesta.

Lingoncello Spritz lukeutuu Eevan Melan emännöimän juhannusjuhlan erikoisuuksiin.
Lingoncello Spritz lukeutuu Eevan Melan emännöimän juhannusjuhlan erikoisuuksiin.

– Sisällä on käynyt sammakko, päästäinen ja siili. Kettu olisi myös todennäköinen vieras ja hirveä vielä odotellaan, Eeropekka nauraa.

Tällainen on pariskunnan kotimenu juhannukselle 2024:

Koivunlehtipeti antaa tuoremakkaroille lisäripauksen keskikesän tuntua. Vieraille tarjoillaan myös vegaaninen versio.
Koivunlehtipeti antaa tuoremakkaroille lisäripauksen keskikesän tuntua. Vieraille tarjoillaan myös vegaaninen versio.
Mainos
Mainos päättyy

Kukkakaalikeitto vaniljalla

Burrata-juustoa herneiden ja parsan kera

Raakamakkaroita grillattuna koivunlehtipedillä

Minttuperunat uunissa sekä uudet perunat tillillä

Olivier-salaatti

Marenki marjoilla sekä syötävillä kukilla

 Kokeile nämä reseptit:

Lingoncello Spritz 

Mainos
Mainos päättyy

Lingoncelloa 5 cl (puolukkalikööri) 

Kuohuviiniä 10 cl 

Soodavettä 3 cl Puolukoita ja/tai sitruunan viipale Jäitä 

Tarjoile mahdollisimman suurista viinilaseista.

Kukkakaalikeitto

4–6 hengelle

1 kukkakaali

½ kasvisliemikuutio

1 pieni salottisipuli

½ Koskenlaskijajuusto

Vettä

Vaniljatiiviste (muutama tippa)

Koristeluun syötäviä kukkia kuten keto-orvokkia

Ohje: pilko kukkakaali ja salottisipuli. Laita ne kattilaan, ja lisää vesi niin, että kasvikset peittyvät. Lisää kasvisliemi ja keitä kypsiksi. Soseuta sauvalla. Lisää sulatejuustosta puolet pilkottuna kuumaan keittoon. Sekoita, kunnes sulatejuusto on sulanut. Lisää vaniljatipat. Soseuta ja kuohkeuta oman tyylisi mukaiseksi. Maistele vaniljan määrää – parasta, kun syöjät eivät tunnista vaniljaa päällimmäiseksi mauksi.

Raikas keitto sopii myös hellepäiviin.
Raikas keitto sopii myös hellepäiviin.

Tarjoile kuumana tai jääkaappi-kylmänä.

Koristele muutamalla syötävällä kukalla kuten keto-orvokilla (maku on vaniljainen) tai esim. voi- tai kehäkukan terälehdillä.

Eeropekka on tottunut ottamaan vetovastuun pariskunnan kokkailuissa.
Eeropekka on tottunut ottamaan vetovastuun pariskunnan kokkailuissa.

Olivier-salaatti

6−8 hengelle / 4 hengelle kahdeksi päiväksi

1 kg perunoita (kiinteitä)

0,5 kg porkkanoita (makeahkoja)

400 g herneitä (makeita, pakaste tai tuoreita)

2–3 suolakurkkua

kevätsipulin tai sipulin varsia tai ruohosipulia

1 iso tai 2 pientä omenaa (hapan)

Sinappia, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Koristeluun

3 keitettyä kananmunaa

Persiljasilppua

Ohje: keitä perunat ja porkkanat. Anna jäähtyä. Kuutioi perunat, porkkanat ja suolakurkut suoraan tarjoiluastiaan (salaattikulho). Sekoita. Pilko kevätsipulin varret, kuutioi kuorittu omena pieneksi, ja lisää ne herneiden kanssa salaattiin. Sekoita. Lisää sinapilla maustettu majoneesi, ja sekoita. Lisää suolaa maun mukaan. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.

Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä kylmässä vedessä, jotta kuoret irtoavat helposti. Erota valkuainen ja keltuainen erilleen. Pilko ne, samoin persilja. Koristele Olivier munan valkuaiskuutioilla keskelle ympyräksi, keltuaiset kehäksi valkuaisen ympärille, ja silputtu persilja uloimmaksi. Halutessasi voit lisätä yhden kehän suolakurkkukuutioista.

Asut valmistanut: Teijan Ompelimo .Hatut: En Hats. Eevan kynnet: Portofolio Sirke. Viinit Hedon Oy. Asujen ja korujen design Eeva Mela.

Kesäjuhlan kuohuvat maistuvat myös Helsingin keskustassa.
Kesäjuhlan kuohuvat maistuvat myös Helsingin keskustassa.
Mainos
Mainos päättyy
Ladataan