fbq
Tilda Laaksonen

Tässä on supersuositun Jäljillä-podcastin juontaja Tilda Laaksonen - hurahti murhiin jo pikkutyttönä: "Ahmin kaikki rikosuutiset"

Kaksi viikkoa sitten Tilda Laaksoselta, 27, ilmestyi tosielämän rikoksia käsittelevä Jäljillä-kirja, joka kantaa hänen huippusuositun podcastinsa nimeä. Kirjan kirjoittaminen oli Tildan pitkäaikainen unelma, mutta sen syntyminen vaati työtä.

- Pidin sitä utopistisena haaveena, mutta olin pienestä pitäen unelmoinut kirjan kirjoittamisesta. Nyt oloni on helpottunut, koska kirjan tekeminen oli aika stressaavaa. Kirjoitin sitä samaan aikaa, kun äänitin podcastiani.

- Minulle tuli pari kertaa tunne, että en vain jaksa, ja että tarvitsisin ihan kunnon hermoloman.

Tilda päätti ottaa loppukirin kirjoittamisurakassa, joten hän piti hetken taukoa podcastinsa nauhoittamisesta.

- Kun kirja oli vihdoin saatu pakettiin, lomailin hieman, jonka jälkeen minusta löytyi aivan uudenlaista intoa tehdä jälleen jaksoja. Nyt saan vain nauttia lopputuloksesta, ja minusta tuntuu todella upealta, hän hehkuttaa Seiskalle.

Tilda Laaksonen
Tildan suosittua true crime -podcastia kuunnellaan viikoittain jopa 140 000-150 000 kertaa.

Tildan kiinnostus rikosmysteereihin syntyi jo pienenä. Tilda arvelee, että vuoden 2005 paikkeilla mediassa puhuttaneet Bodominjärven murhat antoivat alun perin kipinän hänen intohimolleen. Tuolloin hän oli 11-vuotias.

- Ahmin kaikki aihetta koskevat jutut lehdistä, jonka jälkeen juttelin tapauksesta isäni kanssa. Se oli muistaakseni ensimmäinen selkeä kosketukseni rikosten pariin.

Teininä Tildalle tuli tutuksi suomalainen murha.info -sivusto. Kun hän oppi englantia, hän pystyi kahlaamaan läpi myös ulkomaisia tapauksia.

- Kävin nimenomaan vanhempia juttuja läpi, ja saatoin lukea kymmeniä sivuja pitkiä keskusteluja. Jos kyseessä on todella tuore tapaus, kaikki tiedot ovat vielä kovin hataria. Siksi en tee aivan uusista tapauksista podcast-jaksojakaan.

Pimeys
Tilda ajattelee true crimen suosion piilevän siinä, että tarinat pääsee kokemaan turvallisesti kotisohvallaan. - On aivan luonnollista, että on kiinnostunut kaikenlaisesta uhkaavasta ja pahasta.

Suosikkipodcastaaja aloitti uransa vuoden 2018 huhtikuussa, jolloin hän julkaisi ensimmäiset Jäljillä-jaksot. Kuulijakunta kasvoi, ja kesällä 2020 kustantamo Otava otti häneen yhteyttä kysyäkseen, kehittelisivätkö he yhteistuumin kirjaidean.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Halusin valita samojen kansien väliin tapauksia, joista löytyy suht’ runsaasti tietoa. Ensin ajattelin, että otan vain ulkomaalaisia, mutta päädyimme lopulta ottamaan mukaan myös yhden suomalaisen, ja kaksi ruotsalaista true crime -aihetta - eli kaikille vähän kaikkea.

Lopulta kirjaan valikoitui yhdeksän erilaista tarinaa, joista Tilda ei ole tehnyt podcast-jaksoja, vaan ne kerrotaan ensimmäistä kertaa hänen sanoillaan.

- Kirjassa tarinaa on viety vielä hieman syvemmälle kuin mitä podcast-jaksojen käsikirjoituksissa. Mutta teoksen tapaukset on tehty tosi samalla tavalla kuin jaksotkin.

Jäljillä-kirja
Tildan esikoiskirja "Jäljillä - Selvittämättömiä rikostapauksia meiltä ja maailmalta" julkaistiin kaksi viikkoa sitten. 

Porissa syntynyt Tilda asuu nykyään Helsingissä mutta pitää edelleen yhteyttä vanhoihin ystäviinsä. Kaikki heistä ovat Tildan mukaan olleet todella kannustavia.

- He ovat olleet hyvin innoissaan, että podcastini on menestynyt, sekä hehkuttaneet tuoretta kirjaani. 

- Vanhemmat ovat iloisia, sillä he tietävät, että olen aina pitänyt kirjoittamisesta ja löytänyt nyt oman juttuni.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Mutta aikooko podcastaaja hemmotella fanejaan tulevaisuudessa vielä toisella kirjalla?

- Olisihan se mielenkiintoista tehdä vaikkapa joku jatko-osa. Katsotaan kuitenkin tämä ensimmäinen alta pois, ja mietiskellään sitten, hän sanoo salamyhkäisenä.