fbq

Murhasta epäilty TIS-Toni hymyili oikeudessa – sai ehdottoman vankeustuomion

Toni Varpelaide osallistui Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn etäyhteydellä vankilasta, sillä hänet on lokakuussa vangittu todennäköisin syin murhasta epäiltynä.

Temptation Island Suomi -ohjelmasta tuttu Toni Varpelaide, 27, on saanut neljän kuukauden ja seitsemän päivän ehdottoman vankeusrangaistuksen Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeudessa käsiteltiin tänään tiistaina (21.11.) Varpelaiden yhdyskuntapalvelun muuntoa. 

Jutussa on kyse siitä, että Varpelaide tuomittiin viime vuoden kesäkuussa kuudesta rikoksesta; petoksesta sekä viidestä eri pahoinpitelystä, joista hän sai viiden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen. 

Vankeusrangaistuksen sijaan rangaistus muunnettiin 150 tunnin yhdyskuntapalveluksi sillä Rikosseuraamusvirasto oli katsonut, että Tonilla on edellytykset selvitä yhdyskuntapalvelusta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Shokkipaljastus: TIS-Toni tuomittiin kuudesta rikoksesta - pahoinpiteli TIS-Meijun kolmesti

Näin ei kuitenkaan käynyt. Tiistaina pidetyn käsittelyn yhteydessä ilmeni, että syyttäjän mukaan Varpelaide oli suorittanut yhdyskuntapalvelustaan vain 23 tuntia. 

Syyttäjä: Varpelaiden toiminta oli törkeää

Syyttäjä kertoi Varpelaiden aloittaneen yhdyskuntapalvelun viime vuoden lokakuussa, ja keskeyttäneen sen tämän vuoden keväällä.

Varpelaide ei ollut huhtikuussa saapunut sovittuihin tapaamisiin. Ensimmäisten ohareiden jälkeen hän oli ilmoittanut sairastuneensa, mutta hän ei koskaan toimittanut sairaustodistustaan Rikosseuraamuslaitokselle (Rise).

Tämän jälkeen hän oli vielä jättänyt saapumatta lukuisiin muihin sovittuihin tapaamisiin Risen kanssa.

Syyttäjä oli 24.4.2023 tarkastanut, ettei Varpelaide ollut silloin vielä poliisilla kiinniotettuna eikä vankilassa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Näin ollen syyttäjän näkemys oli, että Varpelaide on törkeästi rikkonut yhdyskuntaseuraamuksiaan.

Varpelaide osallistui asian käsittelyyn etäyhteydellä vankilasta, sillä hänet on lokakuussa vangittu todennäköisin syin murhasta epäiltynä. Varpelaiden murhaepäily ei liity tänään käsiteltyyn yhdyskuntapalvelun muunnosasiaan.

Toni Varpelaide hymyili hetkellisesti, kun käräjätuomari antoi Seiskan toimittajalle luvan kuvata häntä salissa olleen tietokoneen näytön kautta.
Toni Varpelaide hymyili hetkellisesti, kun käräjätuomari antoi Seiskan toimittajalle luvan kuvata häntä salissa olleen tietokoneen näytön kautta.

Varpelaide: Olin päihdeongelmainen 

Tämän päivän jutussa oli sama tuomari, joka tuomitsi Varpelaiden kuudesta rikoksesta viime vuonna.

– Muistan, että halusit kovasti suorittaa yhdyskuntapalvelua. Mutta syyttäjän mukaan se on jäänyt suorittamatta, tuomari totesi Varpelaidelle.

Käsittelyn yhteydessä myös Varpelaide sai puheenvuoron, ja hän perusteli oikeudelle ohareitaan. Varpelaide kertoi kärsineensä päihdeongelmista viime keväänä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Joo, olisi pari asiaa. Se (yhdyskuntapalvelu) on keskeytetty, koska henkilökohtaisessa elämässäni tapahtui jotain, ja olen päihdeongelmainen. Päihdeongelma oli keskeisenä tässä asiassa, Varpelaide sanoi.

 TIS-Toni Varpelaidea epäillään murhasta – entinen läheinen Seiskalle: "Olen todella järkyttynyt"

Varpelaide myös vastusti sitä, että yhdyskuntapalvelu muunnettaisiin ehdottomaksi vankeustuomioksi.

– Ehdottomasti en suosittele sitä, siihen voisi löytyä jokin muu ratkaisu. Minulla on elämä muuttunut ja pystyisin suorittamaan yhdyskuntapalvelun. 

– Päihdeongelmaani on vähän saatu kuntoon, ja haluan suorittaa yhdyskuntapalvelun, koska tykkäsin siitä tosi paljon. Silloin kärsin vaan niin kovasta ahdistuksesta, Varpelaide saneli.

Toni Varpelaide osallistui Helsingin käräjäoikeuden tämän päivän käsittelyyn etäyhteydellä vankilasta.
Toni Varpelaide osallistui Helsingin käräjäoikeuden tämän päivän käsittelyyn etäyhteydellä vankilasta.

Tuomari: "Jos elämänhallintaa ei ole..."

Syyttäjä alleviivasi, että miehelle oltiin annettu huomautuksia jo aiemmin. Varpelaidella olisi ollut mahdollisuus kertoa muuttuneesta elämäntilanteestaan Riselle, mutta Varpelaide ei ollut syyttäjän näkemyksen mukaan halukas hoitaa asioitaan.

– Minulla oli puhelinnumero vaihtunut useasti. Ja vaikka olisin omaehtoisesti itse voinut selvittää asiaa, niin oli todella ahdistava tilanne johtuen päihteistä, Varpelaide selitti.

– Jos elämänhallintaa ei ole, niin näinhän siinä käy, tuomari totesi Varpelaidelle.

Yllätyskänne TIS-Tonin murhaepäilyssä – MTV: nainen karkasi vankilasta

Tuomari päätti lopulta muuntaa yhdyskuntapalvelun neljän kuukauden ja seitsemän päivän ehdottomaksi vankeustuomioksi.

– Ei tässä oikein muu auta. Näitä rikkomisia on niin paljon, ja mahdollisuuksia on annettu. Törkeästä rikkomuksesta on kyse, niin käräjäoikeuden käsityksen mukaan ainut mahdollisuus on tämä muuntaminen, tuomari perusteli päätöstään.

Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan Varpelaidella on viikko aikaa valittaa siitä. Jos hän valittaa, voi asia mahdollisesti siirtyä Helsingin hovioikeuden käsiteltäväksi.

Toni Varpelaide ei toistaiseksi ilmoittanut, aikooko hän valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.
Toni Varpelaide ei toistaiseksi ilmoittanut, aikooko hän valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.

Varpelaidea epäillään huippu-urheilijan veljen murhasta

Varpelaide määrättiin 19. lokakuuta vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin murhasta epäiltynä.

Varpelaiden lisäksi toinen mies ja kaksi muuta naista määrättiin kaikki vangittavaksi käräjäoikeuden päätöksestä. Heitä kaikkia epäillään Helsingin Kalasatamassa tapahtuneesta epäillystä murhasta.

Espoolainen mies löydettiin elottomana Helsingin Kalasatamasta, ajoradalta Capellan puistotie 10:n kohdalta 20. elokuuta. 

Tämän takia TIS-Tonin epäiltyä henkirikosta tutkitaan murhana – poliisi kommentoi Seiskalle: "Uhrissa oli..."

Sivulliset ohikulkijat huomasivat uhrin, ja soittivat hätäkeskukseen. Ensihoidon elvytysyrityksistä huolimatta mies todettiin lopulta kuolleeksi tapahtumapaikalla.

Seiskan tietojen mukaan uhri on suomalaisen huippu-urheilijan veli.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio vahvisti viime viikolla Seiskalle, että henkirikostutkinta on edennyt. 

Varpelaiden vangitsemista käsiteltiin uudestaan viime viikon tiistaina, jolloin Helsingin käräjäoikeus päätti, että hänet on edelleen pidettävä vangittuna.

– Tutkinta etenee lähinnä kuulusteluilla. Tekotapa on todennäköisesti selvinnyt, mutta siitä ei vielä tiedoteta tutkinnan tässä vaiheessa, Larkio totesi Seiskalle viime viikon keskiviikkona.