
Jan Salmisen avovaimo Pia Heikkilä pakomatkasta: Ensimmäinen vuosi oli tiukkaa
Keskusrikospoliisi laittoi veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja rahanpesusta epäillyn Salmisen Interpolin etsityimpien rikollisten listalle lokakuussa 2019.
Pia Heikkilän, 40, elämä romahti ja helpottui, kun Espanjan paikallispoliisi, Policá Local, otti kiinni hänen puolisonsa Jan Salmisen, 38, Etelä-Espanjassa, Manilvan pikkukaupungissa.
Poliisit tunnistivat Salmisen liettualaisen ajokortin väärennetyksi.
– Enää ei tarvitse vilkuilla ympärilleen. En tunne sääliä Jania kohtaan, vaikka rakastan häntä. Toivoin monta kertaa, että Jan olisi itse antautunut poliisille, Heikkilä vakuuttaa Seiskalle.

Lue lisää: Jan Salmisen pidätys Espanjassa oli helpotus avovaimolle: Enää ei tarvitse vilkuilla ympärilleen
Autoja Italiasta
Keskusrikospoliisi laittoi veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja rahanpesusta epäillyn Salmisen Interpolin etsityimpien rikollisten listalle lokakuussa 2019. Hän ehti kuitenkin olla karussa maaliskuusta 2019 lähtien, jolloin pariskunta vangittiin Suomessa poissa olevana.
Rikokset liittyvät Salmisen autobisnekseen. Hän toi käytettyjä autoja Saksasta ja Italiasta Suomeen. Heikkilän mukaan hän joutui epäillyksi, koska maahantuontiyritys oli hänen nimissään.
– Ongelmat liittyvät viimeiseen puoleen vuoteen, jolloin Jan alkoi tuoda autoja Italiasta. Osa autoista oli Suomen poliisin mukaan muun muassa varastettuja.
Toukokuussa 2019 Heikkilä lähti Suomeen Lounais-Suomen poliisin kuulusteltavaksi, Salmisen piti seurata häntä parin päivän päästä. He olivat olleet huhtikuussa Espanjan poliisin kuulusteltavana pari päivää, mutta rikoksia tutkiva Policía Nacional ei pitänyt vangitsemista tarpeellisena – toisin kuin Suomen poliisi.

Lue lisää: Pia Heikkilä avautuu vankilakokemuksestaan: Jouduin riisuutumaan miesvartijoiden edessä
Itkin vankeudessa
Heikkilä lähetettiin Turun Saramäen vankilaan tutkintavankeuteen, samalla Salminen aloitti karkumatkansa.
Heikkilä myöntää vankila-ajan olleen raskaan, ja hän kertoo itkeneensä päivittäin.
– Onneksi sain oman sellin. Myös osastonvartijat ja muut vangit kohtelivat minua hyvin. Tulin toimeen kaikkien kanssa. Vartijat myös ottivat huomioon masentuneisuuteni ja päästivät minut kuntosalille, vaikka se oli suljettu, Heikkilä kiittelee.
Heikkilän mukaan häntä ei kuulusteltu enää juhannuksen jälkeen. Käräjäoikeus vapautti hänet vasta elokuun lopussa ja määräsi Heikkilälle jalkapannan, jota hän joutui käyttämään kaksi kuukautta.

Vain koirat ystävinä
Kun Pia Heikkilä vapautui Turun vankeudestaan loppukesästä 2019, hän suuntasi Espanjaan. Hän löysi Salmisen yhteisen sähköpostin kautta.
– Jan oli jättänyt minulle viestinsä sähköpostiin luonnoksena. Minä luin sen ja poistin viestin, jonka jälkeen kirjoitin oman viestini. Emme siis lähettäneet niitä eteenpäin, Heikkilä kertoo.
Pariskunta asui kolmella paikkakunnalla Salmisen pakomatkan aikana. Andalusiassa sijaisevassa pienessä San Roquen kaupungissa vierähti matkan viimeiset kaksi vuotta.
– Ensimmäinen vuosi oli tiukkaa. Lopulta Jan alkoi välittää perustamansa (toim. huom. väärennetyllä nimellä) brittiläisen yrityksensä kautta rekka-autokuljetuksia ympäri Eurooppaa. Se oli kannattavaa. Minä pidin kotonamme koirahotellia.

Elämäni on pilalla
Heikkilä kertoo vankilassa olon muuttaneen häntä.
– Elämäni on pilalla. En ole enää henkisesti sama ihminen.
Heikkilä ei ole myöskään käyttänyt alkoholia kuuteen vuoteen.
– Nykyisin en voisi edes käyttää, vaikka haluaisin. Vankila-ajan stressi aiheutti minulle suolistosairauden, Crohnin taudin, Heikkilä sanoo.
Jan Salminen siirretään Espanjasta Suomen todennäköisesti muutaman viikon sisällä.
– Olen jo saanut puhua Janin kanssa. Hän voi olosuhteisiin nähden hyvin. Olen myös vienyt hänelle vaatteita Alhaurín de la Torren vankilaan.

Naimisiin Suomessa?
Tällä hetkellä yksin elävä Heikkilä ihmettelee myös sitä, mitä tapahtui heidän ystävilleen.
– Monet ovat ottaneet etäisyyttä Janin kiinnioton jälkeen, vaikka he tiesivät hänen historiansa pakomatkan aikana. Yksi ystävämme kuljettaa minua paikasta toiseen.
Avopuoliso aikoo seurata miestään Suomeen.
– Siellä voin tavata häntä viikoittain. Voimme myös mennä naimisiin laillisesti. Nykyinen ”avioliittomme” on symbolinen, Heikkilä sanoo.