fbq

Esplanadin kaahaajan vaimoa kuultiin oikeudessa: "Kukaan ei ole tarjonnut meille kriisiapua"

Rikoksista syytetty mies ei ollut paikalla oikeudenkäynnissä iltapäivän aikana, kun hänen vaimoaan kuultiin salissa.

Seiska seurasi Espan kaahaajan oikeudenkäynnin kolmatta päivää Helsingin käräjäoikeudessa tänään maanantaina (14.8.).

Arkistovideo: silminnäkijä kuvasi kaahaajan pidätyksen

35-vuotias mies ajoi vuoden 2022 vappuna Helsingin Esplanadilla väkijoukkoon noin sadan kilometrin tuntinopeudella. Miestä syytetään muun muassa 11:stä tapon yrityksestä ja kuudesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Rikoksista syytetty mies ei ollut paikalla oikeudenkäynnissä iltapäivän aikana, kun hänen vaimoaan kuultiin salissa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vaimo saapui paikalle rauhallisena, ja esitti heti alkuun pyynnön, että hänen kuulemisensa tulisi suorittaa suljetuin ovin, eli yleisön läsnäolematta.

Lopulta tuomari, syyttäjä ja syytetyn vaimo tulivat siihen lopputulokseen, että kuuleminen voidaan toteuttaa osin julkisena.

Yllätyskäänne Espan kaahaajan tapauksessa: "Asia on syyteharkinnassa"

Nainen kertoi syyttäjän pyynnöstä kaahauspäivän tapahtumien kulusta. Nainen ja kaahaaja olivat menneet kihloihin tapahtumapäivänä, ja he olivat olleet viettämässä iltaa Helsingin Kruunuhaassa, josta he olivat lähdössä kotiin.

Naista ei syytetä rikoksesta. Hän on jutussa yksi asianomistajista, ja hän totesi oikeudenkäynnin aikana, ettei hänellä ole korvaus- tai rangaistusvaatimuksia.

Nainsen mukaan hänen ja hänen kumppaninsa oli tarkoitus viettää rauhallinen ilta.

– Meidän piti mennä kotiin ruokakaupan, sekä huoltoaseman kautta pesemään auto puoleen hintaan. Sitten meidän piti katsoa hautajaisvideo, jotta voisimme miettiä, että onko kyseinen kanttori hyvä meidän häihin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Kaikki tuli aivan yllätyksenä mitä tapahtui, oltiin menty kihlohiin, ja piti suunnitella häitä, mutta... Nainen muisteli.

Rikoksista syytetty mies kuvattuna oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä, viime viikon keskiviikkona (9.8.).
Rikoksista syytetty mies kuvattuna oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä, viime viikon keskiviikkona (9.8.).

Nainen kuvaili, että hänen kumppaninsa oli käyttäytynyt erikoisesti.

– Kun mentiin autoon, niin (syytetyn nimi) lähti saman tien tosi kovaa ajamaan, kerkesin juuri laittamaan turvavyön kiinni, hän muisteli.

Mies oli ajottain hidastanut vauhtia, mutta vaimo kiinnitti huomiota siihen, että eräissä liikennevaloissa mies oli törmännyt edessä olevaan autoon. 

– Ennen kun hän osui siihen, niin näin, että hänen mielentilansa oli jonkin verran järkkynyt. Pyysin häntä pysähtymään ja keskustelemaan asiasta. Sanoin, että "Ei ole mitään hätää, pysähdytään ja keskustellaan". Hän ei vastannut mitään vaan painoi kaasupolkinta. Sitten minä kysyin, että "Osuitko edessä olevaan autoon?"

Näin Espan kaahaaja kertoi teostaan poliisille: "Olin ikään kun synnytyskanavassa"

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kaksikon matka jatkui, ja vaimon mukaan hän oli huolestunut miehensä ajamisesta.

– Vauhti oli vain aivan hirveän kova, mietin miten auto pysyy siinä.

Nainen oli yrittänyt kysellä kumppaniltaan, onko kaikki hyvin.

– Voitko olla edes seitsemän minuuttia hiljaa, nainen muisteli miehensä vastanneen hänelle.

– Ja sittenhän minä olin hiljaa, nainen sanoi.

Nainen totesi laittaneensa jossain vaiheessa auton hätävilkut päälle.

– Jos olisin tarttunut rattiin, niin tilanne olisi ollut aivan erilainen.

"Hän vain tuijotti eteenpäin"

Lopulta mies ajoi autollaan Helsingin Pohjoisesplanadille, ja naisen mukaan hänestä tuntui, että mies oli ajanut noin 50 km/h nopeudella. Todellisuudessa nopeus oli ollut yli 100 km/h. 

– (syytetyn nimi) ei edelleenkään puhunut yhtään mitään, hän vain tuijotti eteenpäin. Auto toimi tavallaan törmäilyautona, kun se osui oikealla oleviin valkoisiin autoihin. 

Nainen aavisti, että auto tulee törmäämään johonkin.

– (syytetyn nimi) ei sitä tajunnut, että nyt me osutaan. Laitoin silmät kiinni ja painoin pääni taaksepäin ja pidin kiinni kahvasta. Valmistauduin törmäykseen.

Törmäyksen jälkeen hän kehotti miehensä poistumaan autosta.

– (syytetyn nimi) kysyi heti törmäyksen jälkeen, "onko kaikki hyvin". Sanoin että pitää heti lähteä ulos, jos auto räjähtää, ihmisten pitää soittaa palokunta paikalle.

Prikaatikenraali Mauri Koskelaa syytetään törkeästä seksuaalirikoksesta

Nainen pääsi nopeasti autosta ulos, ja meni nojaamaan kahvilan ikkunaa vasten.

– Tarkistin että kaikki raajat toimii ja pää liikkuu. Eräs mies tuli puistosta mieheni luokse, ja poliisi otti hänet kiinni. Lähdin kävelemään pois, soitin henkilö x:lle ja sanoin, että (syytetyn nimi) tuli hulluksi, Nainen totesi ja hiljentyi välittömästi.

– Soitin ja kerroin, että mitä oli tapahtunut. Syy miksi poistuin oli se, että en paennut, vaan se tilanne oli katastrofaalinen siellä. Tuo on sellainen trauma, triggerimuisto minulle, nainen jatkoi ja murtui kyyneliin.

Kaahaajan vaimo kertoi olleensa vuosia sitten auto-onnettomuudessa, jossa hän meinasi kuolla. 

Vuoden 2022 vapun kolarista hänelle ei aiheutunut vakavia vammoja, mutta hän oli myöhemmin kärsinyt näköhäiriöstä sekä rintarangan ja pään kivuista.

Nainen lähti tapahtumapaikalta suoraan kotiin. Hän kertoi havahtuneensa kesken kotimatkan, että hän oli kantanut kädessään juomapullonsa korkkia, mutta että itse juomapullo oli jäänyt autoon.

Kaahaajan vaimo halusi vielä tuoda ilmi medialle, ettei hänelle tai hänen miehelleen ole tarjottu kriisiapua tapahtumien jälkeen.

– Minulle ei ole tarjottu kriisiapua. Poliisiltakaan ei ole tarjottu kriisiapua minulle tai (syytetyn nimi). Kukaan ei ole kysynyt, että tarvitsetteko apua, nainen alleviivasi.

TIS-tähden kotoa löydettiin yli puoli kiloa piriä - sai vuosien linnatuomion!

Espan kaahaaja on ollut mielentilatutkimuksissa esitutkinnan aikana, ja mielentilatutkimuksen lopputuloksesta sovittiin, että se on julkista tietoa.

Syyttäjä jo oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä salissa, että mies on todettu syyntakeettomaksi, ja että hänet tulee jättää rangaistukseen tuomitsematta. Mielentilatutkimus valmistui 9. helmikuuta 2023.