fbq

Dödspatrullen-huumekäräjät alkoivat – tällainen on turvasali, jossa juttua käsitellään

Dödspatrullen-jutussa on 27 syytettyä, jotka ovat syyttäjän mukaan tuoneet laittomasti todella suuria määriä huumausaineita Ruotsista Suomeen.

Rikollisverkosto Dödspatrullenin (suom. Kuolemanpartio) liittyvä oikeudenkäynti alkaa tänään torstaina 16. marraskuuta Helsingin käräjäoikeudessa.

Dödspatrullen tunnetaan myös nimellä 3MST. Se on Ruotsin somalien perustama rikollisverkosto, joka on lähtöisin Tukholman lähiöstä, Rinkebystä.

Lokakuussa ilmeni, että rikollisverkosto on levinnyt Suomeen. Laajaa huumausainerikosjuttua käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa turvasalissa 001.

Turvasali sijaitsee käräjäoikeuden kellarikerroksessa. Salissa ei koskaan saa kuvata, ja tällä kertaa media ei päässyt seuraamaan käsittelyä salissa.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Medialle on varattu oma sali, josta oikeudenkäyntiä voi seurata etäyhteydellä. Medialle todettiin, että turvasalissa on paikalla niin monta syytettyä, tulkkeja sekä avustajia, ettei sinne mahdu seuraamaan käsittelyä.

Jälleennäkeminen turvasalissa! Sofia Belórf ja Niko-rakas kuulevat huomenna syytteet kohutussa huumejutussa - IS: uutta tietoa Sofian rikosepäilyistä!

Turvasalin 001 sisäänkäynti.
Turvasalin 001 sisäänkäynti.

Turvasalia on kuvailtu Suomen turvallisimmaksi oikeussaliksi, ja se on myös oikeustalon suurin. 200-neliöinen sali on sisustettu poikkeuksellisen väljästi siinä tarkoituksessa, että esimerkiksi poliisit ja vartijat pystyvät kulkemaan paremmin ja istumaan syytettyjen läheisyydessä.

Salin etuosasta löytyy kolme metallikaidetta, jotka sijaitsevat tuomareiden ja syytettyjen välissä.

Todistajille on rakennettu saliin poikkeuksellinen tila, josta he pystyvät tummennetun lasin läpi seuraamaan käsittelyä. Syytetyt tai yleisö eivät näe tämän tummennetun lasin läpi, vaan pelkästään tuomareilla on mahdollista seurata kopissa olevia todistajia.

Seiska paljastaa: Räppäri Kevin Tandu kertoi, miten käyttää huumeita – oikeus ei uskonut: "Ilmeinen yliannostuksen vaara"

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Helsingin käräjäoikeus sijaitsee Salmisaaressa.
Helsingin käräjäoikeus sijaitsee Salmisaaressa.

Laaja rikosvyyhti

Dödspatrullen-jutussa on 27 syytettyä, jotka ovat syyttäjän mukaan tuoneet laittomasti todella suuria määriä huumausaineita Ruotsista Suomeen. 

Syytteiden mukaan huumausaineiden joukossa on ollut esimerkiksi marihuanaa, kokaiinia sekä alpratsolaamia sisältävää Ksalol-tabletteja. 

Syytekohtia on 38, ja kaikki syytetyt ovat miehiä. STT:n mukaan neljällä syytetyllä on kytköksiä ruotsalaiseen rikollisjengiin.

Jutussa on yhdeksän syytettyä, jotka ovat Suomen kansalaisia. Seitsemän syytettyä ovat Ruotsin kansalaisia. 

Syytettyjen joukossa on lisäksi vielä kaksi serbialaista, kaksi turkkilaista, kaksi somalialaista sekä kosovolainen, ukrainalainen, norjalainen, brittiläinen sekä irakilainen mies.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Suomalaiselle sometähdelle vaaditaan linnatuomiota tapon yrityksestä

Laittomia huumeita on levitelty ympäri Suomea, ja osa syytetyistä on syyttäjän mukaan saanut suurta taloudellista hyötyä huumeiden myymisestä. Suurimmat summat ovat jopa satoja tuhansia euroja, joita syyttäjä vaatii tuomittavaksi valtiolle menetetyksi.

Suurin osa syytetyistä on tällä hetkellä vangittuina, ja osa syytetyistä on luovutettu Ruotsista Suomeen.

Jutun 60-sivuisesta haastehakemuksesta ilmenee, että erikoissyyttäjä Perttu Könönen sekä aluesyyttäjä Henri Syrjälä vaativat syytetyille vankeustuomioita.

Tekopaikkoina ovat muun muassa Helsinki, Espoo, Hämeenlinna, Turku ja Tornio.

Ex-mäkikotka Harri Olli lähetti 2 572 törkyviestiä ex-vaimolleen – lopulta julma uhkaus: ”Mä tapan sut”

Lievin rangaistusvaatimus on 8-10 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus, ja kovin on 13 vuoden ehdoton vankeusrangaistus.

Syyttäjä vaatii suurimmalle osalle syytetyistä tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta. Osalle luettiin syytteet esimerkiksi avunannosta törkeään huumausainerikokseen, törkeästä rahanpesusta sekä perusmuotoisesta huumausainerikoksesta.

Jutulle on varattu yhteensä 30 käsittelypäivää, joista viimeinen on suunniteltu tammikuun 30. päivälle.