Ruotsin kuninkaan ruokalistaan saa ainekset tavallisesta Prismasta - pääruoka-aine ei yllätä
Kaarle Kustaan vieraana pistäytyi tasavaltalaisvieras, Ranskan presidentti Emmanuel Macron.
Kaksipäiväisellä valtiovierailulla Ruotsissa ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron sai kunniakseen juhlaillallisen tiistaina (31.1.).
Menu oli totta kai upea, mutta raaka-aineet sangen arkisia.
Ruotsalainen versio hienosta illallisesta, fyrarettersmål, alkoi muikunmädillä.
Annosta oli toki vähän tehostettu kertomalla jo annoksen nimessä, että tämä on kuninkaallinen versio, sitäpaitsi tehty Ruotsin Kainuun eli ruotsiksi Kalixin sunnalta hankitusta Perämeren muikun mädistä. Olipa nimeen kiinnitetty myös etuliite "kuninkaallinen".
Suomeksikin ruokalajin nimi on usein juuri kalixlöjrom.
Fyrarettersmålin "väliruokana" tarjottiin turskaa. Ainakin täällä Pohjolassa turska on kovin arkinen kala, kenties siksi, että laiskasti laitettuna se ei maistu paljoltakaan. Keittiötaidossa sitä kuitenkin arvostetaan monikäyttöisyytensä vuoksi, vaikkei se missään arvokala olekaan.
Ruotsin hovin Instagram-tililtä voit selata kuvat kaikista neljästä ruokalajista. Pääset pyörittämään kuvakarusellia kuvan reunoilla näkyvistä nuolista.
Kaarle Kustaan juhlapöydässä turskaa kuitenkin tarjottiin nätisti leikattuna, koristeltuna ja simpukoiden kera. Kukkakaaliterriini on sekin raaka-aineiltaan todella arkista ja pohjoisen keittiölle tyypillistä. Viimeinen ylläri annokseen tuli jalapenon lisäämisestä.
Pääruoka ei todellakaan yllätä suomalaisia. Tarjolla oli poroa.
Kruunupäiden ja yhden tasavaltalaisen pressan pöytään porosta oli valittu satulapalaa ja se tarjottiin hienosti käsiteltyjen punajuurten, katajan ja timjamin kera. Lisukkeena oli punajuuren lisäksi poronverivanukasta sekä poronmaksaa.
Kuninkaallisen juhlaillallisen päätti lakasta, punssista, tahitilaisesta vaniljasta ja kardemummasta koottu näyttävä annos. Vaikka mausteet ovat meikäläisittäin eksoottisia, perusraaka-aine lakka on jälleen tuttu sesonkiherkku.