
Kaarle Kustaan elämää varjostavat suvun traagiset kohtalot – isoisä hukutti surunsa työhön ja äiti vetäytyi yksinäisyyteen
Ruotsia 50 vuotta hallinneen Kaarle Kustaan perheessä on aina ollut vaiettua surua.
Perjantaina (15.9.) Kaarle XVI Kustaa, 77, on hallinnut Ruotsia 50 vuotta.
Tänä syksynä on kuninkaan juhlavuoden kunniaksi julkaistu hovitoimittaja ja -kirjailija Roger Lundgrenin kirjoittama Kungen femtio år på tronen – muistelmakirja. Kirjaa varten Kaarle Kustaa antoi toistakymmentä haastattelua.
– Tapasin hänet Tukholman kuninkaanlinnassa, Drottningholmin palatsissa, Stenhammarin linnassa ja Sollidenissa Öölannissa. Keskustelumme olivat kiintoisia. Juttelimme virallisista edustustehtävistä hyvinkin yksityisiin aiheisiin, Lundgren kertoo.
Prinsessa Estelle kaitsi pikkuveljeään kuninkaan juhlissa - pukeutui Victoria-äidin halpismekkoon
Lundgren seurasi hallitsijaparia ulkomaita myöten valtiovierailuissa sekä edustustehtävissä ympäri Ruotsia.

Kaarle Kustaa on selvinnyt tähänastisista hallitsijavuosistaan ilman suurempia tragedioita. Hänen onneaan ovat kuitenkin lapsesta lähtien varjostaneet suvun suuret surut. Etenkin isättömyys, surusta murtunut Sibylla-äiti ja isoisän kokemat menetykset ovat muistoja, joiden taakkaa kuningas itsekin kantaa sydämessään.
Isästä ei saanut puhua
Kaarle Kustaa peri kruunun isoisältään Kustaa VI Aadolfilta 15. syyskuuta 1973.
Kruununperimys hyppäsi yhden sukupolven yli, sillä Kaarle Kustaan isä, kruununprinssi Kustaa Aadolf menehtyi traagisesti ennen ainoan poikansa ensimmäistä syntymäpäivää.

Pikku prinssi ei menettänyt ainoastaan isäänsä. Hän menetti myös äitinsä, prinsessa Sibyllan, joka ei koskaan täysin toipunut miehensä äkillisestä kuolemasta.
Sibylla vetäytyi omaan yksinäisyyteensä, eikä menehtyneen puolison nimeä saanut kotona lausua.
Prinsessa nukkui pois
Esikoispojan kuolema ei ollut ainoa Kaarle Kustaan isoisän, kuningas Kustaa VI Aadolfin elämää kohdannut tragedia. Vain 38-vuotiaana häneltä riistettiin suuri rakkaus.
Hovi tiedottaa: vakavasti sairas Mette-Marit jää sairauslomalle
Nuoruudessaan kruununprinssi Kustaa Aadolfille etsittiin kuumeisesti siniveristä morsianta Ruotsin seuraavaksi kuningattareksi. Hovi oli valinnut hänelle vaimoksi brittikuningatar Victorian pojantyttären, prinsessa Patrician.

Nuorille oli järjestetty tapaaminen Egyptiin, jonne historiasta kiinnostunut Kustaa Aadolf oli matkustanut arkeologisten tutkimusten perässä. Prinssin keskittymistä häiritsi nuori nainen, joka kuitenkaan ei ollut Patricia, vaan tämän isosisko, prinsessa Margaret.
Kustaa Aadolfin ja Margaretin häitä juhlittiin Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnassa kesällä 1905. Liitto oli onnellinen, ja perheeseen syntyi viisi lasta: Kustaa Aadolf, Sigvard, Ingrid, Bertil ja Carl Johan.
Kun talvella 1920 Margaret odotti kuudetta lastaan, hänen terveytensä romahti. Prinsessa kärsi flunssaoireista, korvatulehduksista ja sairastui vesirokkoon. Keväällä hän sai vielä verenmyrkytyksen, joka oli liikaa sydämelle. Margaret ja syntymätön lapsi menehtyivät.

– Nyt on auringonsäde sammunut Tukholman linnassa, silloinen pääministeri totesi Ruotsin kansalle.
Brittikuningatar Amorin apulaisena
Rakkaan vaimon menetys oli katastrofi Kustaa Aadolfille. Jokin hänen sisällään kuoli Margaretin mukana. Pysyäkseen kasassa kruununprinssi keskittyi työhönsä.
Kolme vuotta menetyksen jälkeen prinssi löysi rinnalleen kumppanin – tälläkin kertaa Isosta-Britanniasta. Morsian oli hänen pikkuserkkunsa lady Louise Mountbatten, kuningatar Elisabet II:n puolison, prinssi Philipin täti.

Louise oli aina ollut toimekas, itsellinen nainen. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän työskenteli sairaanhoitajana rintamalla, ja teki kotimaassaan töitä Punaiselle Ristille. Nuorta naista patistettiin avioitumaan muun muassa Portugalin ja Espanjan kuningas Manuelin kanssa, mutta Louise ei ollut kiinnostunut naimakaupoista. Hän vannoi pysyvänsä sinkkuna.
Isä suukotti julkisesti prinsessa Estelleä! Harvinaiset perhekuvat
Toisin kävi, kun Elisabet II:n isoäiti, kuningatar Mary päätti esitellä Louisen Ruotsin leskikuninkaalle. Avioton prinsessa ihastui prinssin kiltteyteen ja ahkeruuteen. Pari vihittiin marraskuussa 1923 St. Jamesin palatsin kappelissa Lontoossa.

Kaksi vuotta häiden jälkeen Kustaa Aadolfia ja Louisea kohtasi suuri suru. Heidän ensimmäinen lapsensa, tyttövauva, syntyi kuolleena. Toista kertaa prinsessa ei tullut raskaaksi, ja pari jäi ilman yhteistä lasta.
Viimeisinä elinvuosinaan Louise kärsi sydänvaivoista, ja keväällä 1965 hän menehtyi 75-vuotiaana. Jo toista kertaa elämässään Kustaa Aadolf joutui hautaamaan rakastamansa naisen.
Rakkautta ensisilmäyksellä
Kustaa VI Aadolf oli halunnut antaa esikoispojalleen oman nimensä, mutta poikaa kutsuttiin perhepiirissä lempinimellä Edmund.
Prinssi Daniel tilitti kipeästä erohuhusta

Kustaa Aadolf eli onnellisen lapsuuden Tukholman kuninkaallisessa linnassa, kunnes Margaret-äidin kuolema suisti perheen elämän raiteiltaan. Esikoispoika oli tuolloin 14-vuotias.
Teinipojan suru oli niin lohduton, ettei hän kyennyt käymään koulua. Äidin menetys teki Kustaa Aadolfista aran ja ujon, ja tätä ominaisuutta hän kantoi koko elämänsä.
Kustaa Aadolf oli hyvin kiintynyt englantilaisiin sukulaisiinsa. Hän oli lapsesta lähtien hyvä ystävä Walesin prinssi Edwardin kanssa, ja kesäisin sukulaispoika pääsi vieraaksi Ison-Britannian kuninkaallisen perheen Skotlannin-linnaan Balmoraliin.
Harvinainen kuva Ruotsin kuningasperheestä: mukana lapset ja lapsenlapset - yrmy-Chriskin hymyilee!
Brittihovin prinsessa Alice ajatteli sukulaistyttönsä, saksalaisprinsessa Sibyllan olevan täydellinen vaimoehdokas Ruotsin komealle prinssi Kustaa Aadolfille. Tämä ei sopinut nuorelle miehelle, joka ilmoitti pystyvänsä ilman suvun avustustakin löytämään puolison.

Nuoren ruotsalaisprinssin elämä sai 1931 yllättävän käänteen, kun hän yhdessä Ingrid-siskonsa, josta myöhemmin tuli Tanskan kuningatar, kanssa osallistui kuninkaallisiin häihin Lontoossa. Nähdessään Sibyllan Kustaa Aadolf rakastui.
Flunssa koitui pelastukseksi
Lontoon ensitapaamisen jälkeen Kustaa Aadolf ja Sibylla pitivät yhteyttä. Pian he ymmärsivät, että haluavat elää elämänsä yhdessä. Salakihloista tuli virallinen kesällä 1932.
Karkasiko kuningas Kaarle Kustaan seuralainen? Erikoinen tilanne tallentui kuviin
Saman vuoden syksyllä pari vihittiin Saksan Baijerissa. Nuoripari asettui yhteiseen kotiin Hagan linnaan.
Perheeseen syntyi neljä tytärtä: Margaretha, Birgitta, Désirée ja Christina. Prinssiparin ensimmäisen pojan Kaarle Kustaan syntymä huhtikuussa 1946 oli suuri juhlanaihe perheen sisällä ja Ruotsin kansalle. Vihdoin maahan oli saatu kruununperillinen.

Onni vaihtui mustaksi suruksi 26. tammikuuta 1947.
Ruotsissa vietetään juhlavuotta – siskot tekevät oharit kuninkaalle!
Kustaa Aadolf oli saanut Hollannin kuningatarpari Julianalta ja Bernhardilta kutsun metsästysretkelle. Sibyllan oli tarkoitus lähteä miehensä mukaan, mutta juuri ennen matkaa hän sairastui flunssaan ja jäi lastensa kanssa kotiin.
Kotiinpaluumatka Amsterdamista Kööpenhaminaan sujui suunnitellusti. Ongelmat alkoivat välilaskun jälkeen Kastrupin kentällä, kun kokenut lentäjä välinpitämättömyyttään jätti noudattamatta turvaohjeita. Kone ehti nousta vain kymmeniä metrejä, kun se yllättäen putosi nokalleen ja räjähti. Kaikki koneessa olleet menehtyivät.
Kaarle Kustaa kastui äitinsä kyynelistä
Kustaa Aadolfin kuoleman seuraukset olivat järkyttävät. Yksi kruununperijöistä oli poissa.
Sibylla oli 39-vuotias, ja hänestä odotettiin maan seuraavaa kuningatarta. Äkkiä hän jäi linnaansa yksin viiden lapsen kanssa.
Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel tulevat Suomeen! Kunniatehtävä Loviisassa
Prinsessan kerrotaan suorastaan lamaantuneen surusta. Hänen ystävänsä muistavat Kaarle Kustaan yksivuotissyntymäpäivät, joissa päivänsankarin hiukset olivat märät äitinsä kyynelistä. Sibylla piti kuopustaan sylissä ja itki.

Sibylla valitsi surussaan raskaan tien: hän vaikeni ja vetäytyi. Kustaa Aadolf katosi hetkessä perheen elämästä. Myöhemmin Kaarle Kustaa ja sisarensa ovat muistelleet, ettei isän nimeä lausuttu enää koskaan kotona. Perheen kuopus otti isänsä kohtalosta selvää teinivuosiaan, koska kotoa tai isoisältä vastauksia ei saanut.
Hagan ihastuttava koti vaihtui kolkkoon kuninkaanlinnaan Tukholman keskustassa.
Ruotsin prinssi Gabriel täytti kuusi vuotta – isoäiti kuningatar Silvia joutui ikävän valinnan eteen
Sibylla ei ehtinyt nähdä
poikaansa hallitsijana, sillä hän menehtyi vatsasyöpään syksyllä 1972.