Yllättävä yksityiskohta! Aki Linnanahteen uutuuskirja paljastaa pelätyn rikollispomo Keijo Vilhusen salaisen intohimon

Valtaosan elämästään rötöstelleestä ja vankiloissa istuneesta Keijo ”Keke” Vilhusesta, 62, ilmestyi tällä viikolla toimittaja-radiojuontaja Aki Linnanahteen, 43, kirjoittama kirja Vilhunen (Otava). Uutuuskirja perkaa pelätyn rikollispomon elämää monilta eri kantilta.
Asian ytimessä on Vilhusen poikkeuksellinen elämäntarina hyväosaisen perheen pojasta alamaailman huipulle sekä kylmäveriset rikokset ja niiden ruodinta, mutta Linnanahde raottaa tekstissään hieman myös taparikollisen pehmeämpää puolta.
Varsinkin kirjan lapsuutta ja nuoruutta käsittelevällä alkupuoliskolla painotetaan Keijon lämpimiä perhesiteitä sekä tämän erityistä kiintymystä Pohjois-Karjalaan.

Tuleva ammattirikollinen Keijo Vilhunen syntyi Espoossa keväällä 1960 ja vietti siellä nuoruutensa, mutta hänen vanhempansa Reino ja Hillevi olivat Liperistä kotoisin.
– Keijolle rakkaita lapsuusmuistoja ovat yhteiset ajomatkat sukulaisten luo Liperiin. Siellä vierähti koko kesä ulkona leikkien ja maalaistunnelmasta nauttien. Karjalasta muodostui Keijolle tärkeä paikka jo pienenä, uutuuskirjassa kerrotaan ja jatketaan:
– Yhä edelleen Karjalan mäntyjen näkeminen saa paineet laskemaan alas, kuten myös paikallinen leppoisan kuuloinen puhetyyli ja yleinen vieraanvaraisuus.

Uutuuskirjan mukaan taparikollisen sydämessä on erityinen paikka myös karjalaiselle keittiölle. Opuksessa myös mehustellaan, kuinka muikut, karjalanpaisti ja karjalanpiirakat ovat löytyneet rikollispomon eväslaukusta jo 1960-luvulta lähtien.
– Vilhunen on rypyttänyt elämässään tuhansia karjalanpiirakoita, Linnanahde kirjoittaa.
Radio Novan juontajana tutuksi tullut toimittaja kertoo kirjassa yllättäviä puolia Keijosta. Hän kuvailee kylmäveristä rikollispomoa ”oman elämänsä mestarikokiksi.”

– Tämän kirjaprojektin aikana kävi selväksi, että mies todella viihtyy keittiössä. Jokelassa lusiessaan hän leipoi lähes päivittäin korvapuusteja itsensä ja muiden vankien iloksi. Taisipa tuore pulla maistua vartijoillekin, Aki muotoilee mainiten myös rikollispomon bravuureiksi kalakeiton ja lasagnen.
Kursivoidut kohdat ovat siteerauksia Aki Linnanahteen kirjasta Vilhunen (Otava).