fbq
Vesa Heilala

Vesan lentolippu maksoi 151 000 euroa – ”Puku päälle ja pankkiin”

Moni on varmasti tähyillyt lapsena taivaalle ja unelmoinut avaruusmatkasta. Yhtä monella ovat haaveet vuosien varrella kaikonneet.

Helsinkiläinen it-alan asiantuntija Vesa Heilala, 54, päätti jo pojannassikkana toteuttaa unelmansa avaruuslennosta. Näillä näkymin hän istahtaa viiden muun matkustajan kanssa avaruusrakettiin ensi vuonna.

– Ostin vain menolipun, sillä painovoima tuo ilmaiseksi takaisin, ensimmäinen suomalainen avaruuteen lähtijä lohkaisee.

Vesan kiinnostus avaruusmatkailuun heräsi jo hyvin varhain.

– Muistan, että sain polven korkuisena lahjaksi Lego-avaruusaluksen. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kymmeniä vuosia myöhemminkin unelma avaruusmatkasta eli yhä vahvana, ja yksitoista vuotta sitten universumi päätti alkaa toteuttaa Vesan unelmaa.

– Huomasin, että matkatoimisto Area myy lippuja miljardööri Richard Bransonin omistaman Virgin Galactic -avaruusyhtiön lennoille. Tiesin, että se on siinä!

Avaruuslennon hinta oli tuolloin 151 000 euroa.

– Minulla oli säästössä vajaat 37 000. Laitoin puvun päälleni ja marssin pankkiin ottamaan lainaa.

Vesa kuvailee lainaneuvottelua hyvin asialliseksi.

– Niin, kysymys kun ei ollut tavallisesta asunto- tai autolainasta. Sain kuitenkin tarvittavan summan 114 000 euroa. Papereissa luki ”muu laina”.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Varausmaksun jälkeen alkoi odottelu, joka on kestänyt jo 11 vuotta. Vuosien varrella avaruusmatkavarauksia on tullut maailmanlaajuisesti 700. Branson itse lensi avaruuteen heinäkuussa. Miljardöörin lisäksi VSS Unity -avaruusaluksen kyytiin hyppäsi kaksi lentäjää ja kolme muuta matkustajaa. New Mexicosta lähtenyt lento kesti reilun tunnin verran.