fbq
Vesa-Matti Loiri.

Vesa-Matti Loiri näki ennen kuolemaansa erikoista unta – Lapin luottoystävä paljastaa Seiskalle: ”Hän säikähti ja heräsi heti”

Suuri pala suomalaista viihdeosaamista siirtyi 10. elokuuta 2022 ajasta ikuisuuteen. Tuolloin Vesa-Matti Loiri, 77, lopetti maanpäällisen vaelluksensa.

Taiteilija ehti valmistautua poismenoonsa. Elämänsä viimeisinä kuukausina Loiri tapasi lukuisia läheisiään ja ystäviään vuosien varrelta.

Yksi jäähyvänsä jättäneistä oli ivalolainen Mauri Leppänoro, 75, joka tutustui ja ystävystyi Veskuun kotimaisemissaan Ivalossa. Loirin rakkaus Lappia ja erityisesti Inarijärveä kohtaan on laajalti tiedossa.

Vesa-Matti Loiri muutti mielensä, kun kuuli uskomattoman tarinan Lapista – halusi selventää Seiskalle Turhapuron synnyn: ”Pötypuhetta”

Ivalolainen autokorjaamoyrittäjä Mauri Leppänoro oli Lapissa Veskun luottomies.
Ivalolainen autokorjaamoyrittäjä Mauri Leppänoro oli Lapissa Veskun luottomies.

Seiskan tavoittama Mauri muistaa sanatarkasti viimeisen tapaamisensa Loirin kanssa. Hän vieraili keväällä ystävänsä luona tämän kotona Espoon Tapiolassa.

Vesa-Matti Loirilla oli käsittämätön erikoiskyky – Hannele Lauri muistelee ikimuistoista ravintolailtaa: ”Pelkkä katse riitti”

– Viimeisen kerran kun tavattiin, niin Vesku kertoi nähneensä unta, Mauri paljastaa.

Vesku Loiri tiedettiin hengelliseksi mieheksi. Kansantaiteilija uskoi mm. uudestisyntymään.
Vesku Loiri tiedettiin hengelliseksi mieheksi. Hän uskoi mm. uudestisyntymään.

– Unessa Pyhä Pietari ilmoitti hänelle, että sinun kuolemasi on peruttu! Silloin hän oli kertomansa mukaan säikähtänyt ja herännyt heti. Kyllä tuollaisen tarinan muistaa.

Kansanmiehen ja kansansuosikin ystävyys käynnistyi 2000-luvun taitteessa sattuman kautta. Mauri pyörittää Ivalossa omaa varaosaliikettä, johon Vesku kerran eksyi tankkaamaan moottorikelkkaansa.

Veskun viimeinen haastattelu! Loiri paljasti Seiskalle suuren mieltymyksensä kesällä 2021: kahvia, konjakkia ja oma rauha

Vesa-Matti Loiri 1945-2022.
Vesa-Matti Loiri 1945–2022.

Seuraavalla visiitillään Maurin liikkeeseen Loiri kertoi tarvitsevansa vesipumppua, jonka ystävällinen myyjä lupasi käydä omakätisesti asentamassa. Miesten välille syntyi hiljalleen luottamus, ja lopulta Maurista muodostui Veskun luottoystävä sekä kalakaveri 20 vuodeksi.

– Vesku saapui tänne yleensä juhannuksen jälkeen ja viihtyi useamman viikon, joskus alkusyksyyn saakka. Kyllä täälläkin on ollut apeat tunnelmat nyt, kun maestro on poissa.