fbq
Teemu Selänne & Antti Aalto.

Uutuuskirja: Ylen toimittaja pelkäsi, kun raivostuneet NHL-pelaajat yrittivät rynniä oven läpi – Teemu Selänne puuttui peliin

Kiekkotoimittaja ja entinen NHL-kirjeenvaihtaja Marko Leppänen on kirjoittanut kirjan Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilijasta, Teemu Selänteestä. Selänne – Teemun matkassa (Readme) on opus, jossa ei kuitenkaan pääse ääneen itse Finnish Flash, vaan tämän entiset pelikaverit ja valmentajat.

Yksi kirjaan jututetuista on entinen NHL-pelaaja Antti Aalto, joka loi kohtalaisen uran rapakon takana. Saimaan Pallon kasvatilla kävi satumainen tuuri päästessään viilettämään joitakin otteluita aikansa dominoivimman tutkaparin rinnalla.

Kyseessä olivat tietysti Mighty Ducks of Anaheimin Teemu Selänne ja Paul Kariya, jotka pitivät NHL-puolustuksia pilkkanaan 1990-luvulta 2000-luvun alkuun.

Ainoa ongelma Selänteen ja Kariyan kanssa pelaamisessa oli, että kun tulin alas puolustamaan, he olivat jo lähdössä toiseen suuntaan hyökkäämään. He olivat niin älyttömän nopeita, Aalto naureskelee uutuuskirjassa.

Teemu Selänne muussasi NHL:n pelätyimmän mörön kasvot marjapuuroksi – kovanaamalta yllätyspaljastus uutuuskirjassa: ”Minun oli pakko…”

Anaheim Ducksin seurahstorian suurin sankari Teemu Selänne voitti kolmesti NHL:n maalipörssin.
Anaheim Ducksin seurahistorian suurin sankari Teemu Selänne voitti kolmesti NHL:n maalipörssin.

Maailmantähdillä on usein omintakeiset tapansa. Myös suomalainen Selänne ja kanadalainen Kariya olivat värikkäitä NHL-persoonia, joskin luonteiltaan aivan päinvastaisia.

Teemu ja Paul olivat persoonina kuin yö ja päivä. Kun Paul lähti suoraan hotellihuoneeseen, Teemu jäi jakamaan vielä pitkäksi aikaa nimmareita, Aalto vertaa supertähtiä uutuuskirjassa.

Urheiluun ja lepoon äärivakavasti suhtautunut Kariya oli niin tarkkaa jaksamisestaan, ettei suostunut lepopäivinä kävelemään metriäkään ylimääräistä. Kirjan mukaan Paul myös asui yksikerroksisessa huoneistossa, jottei joutuisi kävelemään portaita.

Järkyttävän nopea, taitava ja älykäs Paul Kariya teki tuhojaan Teemu Selänteen rinnalla.
Järkyttävän nopea, taitava ja älykäs Paul Kariya teki Anaheimissa tuhojaan Teemu Selänteen rinnalla.

Teemu Selänteen rahasotkut ihmetyttävät: ”Teemulla ei ollut käsitystä…”

Kariyan kotkotukset aiheuttivat toisinaan erikoisia tilanteita. Kirjassa kerrotaan, kuinka Teemun tutkapari tilasi usein taksin NHL-areenalta, vaikka hotelli oli vain kivenheiton päässä ja matka olisi taittunut helposti kävellen.

Dallasissa halli oli ihan hotellin vieressä. Taksikuski oli ihmeissään, mutta hän oli tyytyväinen saadessaan sata taalaa odottamisesta hallin pihalla treenien ajan.

Lappeenrantalaisella Antti Aallolla kävi melkoinen munkki päästessään pelaamaan Selänteen ja Kariyan rinnalla.
Lappeenrantalaisella Antti Aallolla kävi melkoinen munkki päästessään pelaamaan Selänteen ja Kariyan rinnalla.

Kariya oli vienyt NHL-otteluihin valmistautumisen poikkeuksellisen pitkälle. Joka aamu meditoinut huippuhyökkääjä oli palkannut itselleen myös huippukokin, jotta voisi optimoida jääkiekkoon tarvittavat energiavarantonsa.

Näin Teemu Selänteen ja luottokaverin 30 vuoden ystävyys katkesi

Kirjan mukaan Selänteelläkin oli kerran kova kiire päästä hallilta hotellille. Poikkeustapaus johtui siitä, että numero 8 oli sopinut hotellille haastattelun Yhdysvalloissa vierailleen Yleisradion toimittajan kanssa.

Tuolloin New Jerseyssä pelimatkalla olleet Teemu ja Paul olivat siksi pyytäneet bussikuskia kiirehtimään, mikä sai Mighty Ducksin muut mahtiankat hermostumaan.

Teemu Selänne hoiti homman, kun Ylen toimittajaa alkoi jännittää amerikkalaisessa hotellissa.
Teemu Selänne hoiti homman, kun Ylen toimittajaa alkoi jännittää amerikkalaisessa hotellissa.

Tomas Sandström ja Jim McKenzie hakkasivat raivoissaan haastatteluhuoneen ovea. ”Teemu huusi, ettei tänne voi nyt tulla. Ylen toimittaja oli ihan peloissaan, että pelaajat tulevat väkisin huoneeseen”, Aalto kertoo kirjassa.

Kursivoidut kohdat ovat sitaatteja uutuuskirjasta Teemu – Selänteen matkassa.