Vain Seiskassa!
Tuuli Koskiaho

Tuuli Koskiaho kertoo järkyttävästä kokemuksestaan Miss Supertalent -kilpailussa - saapui kotiin kyyneleet silmissä

Kotimaa | 02.06.2021 07:58

 Vuoden 2017 Miss Suomi -finalisti Tuuli Koskiaho, 27, koki neljä vuotta sitten järkytyksen matkatessaan Etelä-Koreaan kauneuskilpailuihin. Hän olisi aluksi halunnut unohtaa koko reissun, mutta tahtoo kuitenkin ihmisten tietävän, millainen maailma kauniiden missihymyjen taakse saattaa kätkeytyä.

– En oikein vieläkään tiedä, mikä organisaatio kisat lopulta järjesti. Boheemi aasialaismies Lawrence Choi esittäytyi Etelä-Koreaan saapuessani meille kisojen johtajaksi ja isännäksi.

Tilanteen kauheus valkeni

Miss Supertalent of the World -kilpailuun osallistui noin 50 tyttöä ympäri maailmaa. Tuuli ja muut tytöt alkoivat ounastella erään bussimatkan aikana, ettei kaikki ollut niin kuin pitää.

– Kuulin bussissa, kuinka kaksi ryhmänvetäjistämme keskusteli hiljaa toisilleen siitä, että ovat huolissaan meistä misseistä, ja toinen halusi päästä äkkiä takaisin kotimaahansa Hollantiin, Tuuli muistelee.

Nukuimme lattialla

Misseille selvisi kuukauden aikana muun muassa, että isäntä oli mittavissa talousongelmissa ja  hänellä oli porttikielto useisiin Soulin hotelleihin. Tämän takia osallistujat joutuivat vaihtamaan matkan aikana majapaikkaansa lukuisia kertoja.

– Esimerkiksi finaalipäivää edeltävänä iltana hotellimme avainkortit eivät enää toimineet. Vastaanotossa ihmeteltiin, miksi olimme edelleen siellä, koska meidät oli potkittu sieltä ulos.

– Lawrence oli ilmeisesti jättänyt majoituksemme maksamatta. Kaikkien matkatavarat olivat huoneissa lukkojen takana, ja jouduimme lopulta nukkumaan finaaliyön hotellin käytävällä, Tuuli kertaa.

missit
Tuuli edusti Suomea Miss Supertalent -kilpailussa keväällä 2017.

Iltapukuna bikinit

Kisojen matka-aikataulut saattoivat muuttua lennosta ja tilaisuuksia peruttiin. Aamulla neidoille saatettiin sanoa, että illan muotinäytöksessä kaikilla pitäisi olla musta mekko päällä. Bussimatkalla kuitenkin kysyttiin, että ovathan kaikki ottaneet bikinit mukaan.

– Bussi pysäytettiin ja meidät laitettiin tien poskeen penkomaan vaatteita matkalaukuistamme. Saimme aikaa tähän kaksi minuuttia. Jos joku ei tuossa ajassa ehtisi vaatteitaan laukuistaan kaivaa, hänet jätettäisiin kyydistä.

tuuli
Haave misseydestä syntyi Tuulille jo lapsena. Kisaaminen Suomessa tuntui Korean tapahtumien jälkeen erityisen helpolta.

Seuralaispalveluksia

Ennen matkaa Tuuli oli saanut mallitoimistoltaan ohjeen pitää puolensa, jos ilmenisi minkäänlaisia viitteitä seuralaispalvelutoimintaan. Tilanne tulikin eteen yllättävän nopeasti.

– Kesken erään muotinäytöksen minulle ja kahdelle muulle tytölle tultiin sanomaan, että kyytimme odottaa. Kysyimme tietenkin, että mistä oli kyse. Meille vastattiin vain, että kaikki selviää aikanaan. Ihmettelimme myös sitä, miksi vain kolmelle meistä olisi tällainen kyyti tilattuna.

Kolmikko kuljetettiin paikalliseen suklaapuotiin ja istutettiin pukumiesten pöytään.

– Pian ymmärsimme, että meidät oli pestattu tahtomattamme escort-tytöiksi. Vaadin, että meidät vietäisiin heti takaisin muiden tyttöjen luokse, Tuuli kertoo.

Paniikkikohtaus iski

Tuulille matkan traumaattisin hetki oli, kun hän tajusi olevansa keskellä vaaravyöhykettä.

– Meidät vietiin upeaan luksusresorttiin, jossa ei hienoista puitteista huolimatta näkynyt ristinsielua. Ymmärsin syyn siinä vaiheessa, kun kisoissa Isoa-Britanniaa edustanut tyttö ja hänen managerinsa kirjoittivat yhteiseen Facebook-ryhmäämme, että ovat matkalla kotiin suurlähetystön käskystä, Tuuli muistelee.

Hän tajusi siinä vaiheessa katsoa sijaintipalvelusta sijaintinsa.

– Resortti sijaitsi kauhukseni lähellä Pohjois-Korean rajaa, mis-sä tehtiin juuri tuolloin ohjuskokeita. Britit yrittivät varoittaa meitäkin lähtemään kisapaikalta mahdollisimman pian, mutta kisajärjestäjät poistivat viestin Facesta nopeasti.

– Muistan miten silmissäni sumeni ja romahdin hotellin lattialle hyperventiloimaan. Myös vanhempani olivat tämän jälkeen yh-teydessä Suomen suurlähetystöön.

tuuli
Iloisen ulkokuoren alla Tuuli kamppaili muun muassa paniikkikohtausten kanssa.

Katsomosta puuttui yleisö

Kilpailun finaali järjestettiin suurella festivaalialueella, johon oli varattu paikkoja tuhatpäiselle yleisölle. Katsojia ei tästä huolimatta saapunut ainuttakaan.

Myös kaikki stylistit olivat poistuneet, joten kaunotarten käskettiin laittautua omin avuin suurta loppuhuipennusta varten.

– Voittajat kruunattiin ja kilpailu päättyi. Minut valittiin kolmanneksi perintöprinsessaksi. Miss Supertalentiksi valittu Valko-Venäjän edustaja luopui kuitenkin kruunustaan, ja näin ollen minusta tuli kisan toinen perintöprinsessa.

tuuli
Kisamatkalla missit osallistuivat erilaisiin tilaisuuksiin kuten muotinäytöksiin.

Kyyneleet silmissä kotiin

Finaalin jälkeen Tuulilla olikin mielessään vain toive Suomeen pääsystä.

– Kotiinlähtöaamuna luulin vihdoin, että pahin olisi takana päin. Nopeasti minulle kuitenkin selvisi, että luvattuja kyytejä lentokentälle ei ollut.

Hotellin vastaanoton tyttö kertoi Tuulille säälivin katsein, että hän ei ehtisi Suomeen lähtevälle lennolleen ajoissa.

– Olin kuitenkin kaikesta kokemastani niin sisuuntunut, että päätin silti yrittää. Taksi kaahasi lentoasemalle, ja kyyneleet silmissä juoksin kentän halki koneeseen.

En kanna kaunaa

Tuuli on käsitellyt matkan tapahtumat jälkeenpäin mallitoimistonsa kanssa. Välit ovat säilyneet organisaation kanssa kaikesta huolimatta hyvinä.

– En kanna mallitoimistolle kaunaa tapahtumista. He tiesivät kaikesta yhtä vähän kuin minäkin.

Tuuli haluaa varoittaa misseiksi haaveilevia mahdollisista alan ongelmista.

– Vaikka kuvissa kilpailut näyttäytyvät juhlavina tapahtumina ja kaikki on täynnä glamouria, niin sen taakse saattaa kätkeytyä vaikeitakin tilanteita ja odottamattomia haasteita, Tuuli huomauttaa.

Kisa opetti

Kuluneiden vuosien aikana Tuuli on joutunut puimaan Korean tapahtumia niin perheensä, ystäviensä kuin ammattilaisenkin avustamana. Pelottavat kokemukset kasvattivat Tuulista kuitenkin vahvemman ja rohkeamman naisen. Hän oppi myös arvostamaan sitä, että Suomessa asiat järjestetään ammattitaidolla.

– Olen kaikesta huolimatta tyytyväinen, että osallistuin tähän kilpailuun. Se opetti itsestäni paljon ja osoitti, että pärjään tiukoissakin tilanteissa.

tuuli
Miss Supertalent on kansainvälinen kauneuskilpailu, joka järjestetään kahdesti vuodessa. Kisaa on markkinoitu tv- ja mediatapahtumana, ja ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 2011.
Teksti:Elina Niemi
Kuvat:PASI MURTO, TUULIN ALBUMI JA SUTA
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!