fbq
Kotimaa
26.08.2021 07:01
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Lehtikuva, Timo Korhonen
Timo Soini ja Tony Halme
Tony Halme antoi radiohaastattelun, Timo Soini huolestui heti - uutuuskirja: "En ollut huolissani, ennen kuin..."
Kotimaa
26.08.2021 07:01
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Lehtikuva, Timo Korhonen

Pitkän linjan poliitikko Timo Soini, 59, avautuu tuoreessa elämäkerrassaan Yhden miehen enemmistö (Otava) suhteestaan entiseen showpainijaan, nyrkkeilijään ja kansanedustajaan Tony ”Viikinki” Halmeeseen (1963–2010).

Jo kirjan alussa Timo muistelee vuoden 2003 vaalipäivää, jolloin Tonyn paikka ääniharavana selvisi. Populistipoliitikko kuvailee hetkeä vedenjakajaksi.

Timo seurasi tuloslähetystä Helsingissä, mutta Tony oli omien kannattajiensa keskuudessa kantabaarissaan. Loppuillasta Timo päätti mennä katsomaan, mitä Viikingille kuuluu.

– Paikalla oli vielä muutamia kannattajia. Istuin heidän seurassaan puolisen tuntia. Televisio pyöritti uhopuheita. En ollut niistä huolissani, ennen kuin seuraavana aamuna, kun Tony sanoi radion aamuhaastattelussa, että meillä on lesbo presidenttinä, Timo kertoo kirjassaan.

Timo Soini
Timo kertoo kirjassaan Tony Halmeesta, jonka politiikon ura oli kohujen sävyttämä. - Vaikeudet alkoivat nopeasti, Timo kirjoittaa kirjassa.

Vaikeudet eskaloituivat

Tony julisti tekevänsä eduskunnassa kovasti töitä ja pistävänsä laiskottelevat poliitikot kuriin. Suurista puheista huolimatta Viikinki itse oli pian myrskyn silmässä henkilökohtaisessa elämässään.

Kesäkuussa 2003 Timo oli kuunnellut mökillään iloisena radiosta puolueensa kannatuksen noususta. Sitten SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma soitti Timolle, joka odotti onnittelua puolueen kannatuksesta.

– Ääni oli ensi hetkestä hyvin vakava. Heinäluoma sanoi, että Halme on vakavissa vaikeuksissa, hänen kotonaan on ilmeisesti ammuttu, ja poliisit ovat paikalla, Timo kirjoittaa dramaattisesti.

– En tiedä, mistä Heinäluoma tämän tiesi, enkä ole sitä kysynyt, mutta sain tunnin miettimisaikaa ennen kuin ensimmäinen toimittaja, Ilta-Sanomien Pekka Ervasti, soitti. Halmeen ura kääntyi laskuun. Henki säilyi, sillä kertaa.

Lue myös: Tony Halme suututti Madonnan! Näin edesmennyt kohujulkkis pääsi Hollywoodin julkkispiireihin – ”Piereskelin julkisesti enkä mielistellyt ketään”

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »