fbq
Terveysuutiset

Terveysuutiset: Karut luvut julki – näin paljon Suomessa on täyttämättömiä lääkärin paikkoja

Lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja on lisättävä tulevalla hallituskaudella nopeasti ja tuntuvasti. Näin vaatii Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Suomessa on tutkimuksen mukaan täyttämättä 846 erikoislääkärin tehtävää. Myös pula erikoishammaslääkäreistä kasvoi. Kaikkiaan Suomessa on pelkästään julkisella alalla täyttämättä lähes 1200 lääkärin ja yli 200 hammaslääkärin tehtävää. Lisäksi lähes tuhat tehtävää on jouduttu ulkoistamaan tai täyttämään vuokratyövoimalla.

Terveysuutiset: Teinien lyhyistä yöunista vakavia seurauksia aikuisena

Diabetes

Vuosittain arviolta 14 miljoonaa ihmistä sairastuu tyypin 2 diabetekseen huonon ruokavalion takia. Etenkin liian vähäinen täysjyväviljojen ja runsas valkoisen riisin ja teollisen vehnän syöminen aiheuttavat sairastumisia. Myös liiallinen punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö on merkittävä diabeteksen aiheuttaja. Näiden lisäksi vähäinen kasvisten, pähkinöiden ja siementen syöminen sekä runsas hedelmämehujen juominen liittyvät diabetekseen.

Epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa tyypin 2 diabetesta etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa, Keski-Aasiassa sekä Karibian alueella. Vaikutus on lisäksi suurempi miehillä, nuorilla ja kaupungeissa asuvilla.

Lähde: Duodecim