fbq
Teemu Selänne & Chris Pronger.

Teemu Selänne muussasi NHL:n pelätyimmän mörön kasvot marjapuuroksi – kovanaamalta yllätyspaljastus uutuuskirjassa: ”Minun oli pakko…”

Kaikkien aikojen suomalaiskiekkoilija Teemu Selänne pelasi peräti 23 vuotta planeetan kovimmassa kiekkoliigassa, NHL:ssä. Kolmesti tarunhohtoisen taalaliigan maalipörssin voittanut The Finnish Flash oli supertähti, joka huipensi uskomattoman uransa kesällä 2007 Stanley Cupiin Anaheim Ducksissa.

Teemusta on vuosien varrella kerrottu ja kirjoitettu lähes kaikki mahdollinen, mutta silti tarinaa riittää jälleen uuteen Selänne-kirjaan. Readmen kustantama ja toimittaja Marko Leppäsen kirjoittama Selänne – Teemun matkassa päästää ääneen Teemun entisiä valmentajia sekä pelikavereita.

Yksi heistä on Chris Pronger, joka lukeutuu NHL-historian veemäisimpiin viiden tähden laatupuolustajiin. Lähes kaksimetrinen Pronger oli peliurallaan pelätty mörkö, joka ei kerännyt kavereita taalakaukaloissa – mutta sitäkin enemmän menestystä.

Ikävä mutta taitava jättipuolustaja kuuluu harvinaiseen kolmen kullan klubiin: Stanley Cupin, maailmanmestaruuden ja kaksinkertaisen olympiavoittajan palkintokaapista löytyy myös NHL:n parhaalle puolustajalle ojennettava Norris Trophy.

Suomen oma maitopoika Selänne ja Kanadan kiekkoileva kirvesmies Pronger olivat vuosikausia lähes verivihollisia keskenään. Kahden supertähden välinen vihanpito leimahti liekkeihin jo 1990-luvun loppupuoliskolla, mutta pahin oli vasta tulossa.

Tiukkailmeinen mörkö. Loisteliaan NHL-uran kiekkoillut Chris Pronger ei kerännyt kavereita kaukalossa.
Tiukkailmeinen mörkö. Loisteliaan NHL-uran kiekkoillut Chris Pronger ei kerännyt kavereita kaukalossa.

Jokerit-kohun keskellä oleva Jari Kurri lopetti piilottelun - ilmestyi yllättäen julkkistapahtumaan Vanessa-vaimonsa kanssa: "En mä nyt mitään..."

Kaksikon kenties ikimuistoisimmat välienselvittelyt käytiin 2000-luvulla maajoukkuepaidoissa. Salt Lake Cityn talviolympialaisissa 2002 Suomi jahtasi Kanadaa vastaan raivoisasti tasoitusta puolivälierätrillerissä, jossa kolahti kunnolla.

Kiekkomytologia muistaa tilanteen, jossa Selänne jahtasi päätykiekkoa hakenutta Prongeria. Valtava mörkö ei kenties edes osannut pelätä, että supertähtiluokan suomalainen ajaisi hänet liiskaksi. Ajoi kuitenkin.

Teemu Selänne pelasi ikimuistoiset talviolympialaiset Torinossa 2006. Kovuuttakin löytyi.
Teemu Selänne pelasi ikimuistoiset talviolympialaiset Torinossa 2006. Kovuuttakin löytyi.

Pronger yllätettiin tilanteessa täysin housut kintuissa. Positiivisena maitopoikana tunnettu Teemu väläytteli kyseisessä hetkessä armotonta kilpailullista puoltaan ja lanasi ison ja pahan Prongerin armotta kasvot edellä pleksiin. Sen jälkeen pelätyn kanadalaisen kasvot olivat marjapuuron peitossa.

Hän taklasi takaapäin ja sain kahdeksan tikkiä nenääni. Hän väitti, ettei taklaus ollut niin paha, mutta tilanteesta on kuva, jossa näkyy, kun olen naama kiinni lasissa, Pronger, 47, avautuu kirjassa mutta tunnustaa heti perään:

Teemu valitsi hyvän tilanteen. Minun oli pakko mennä hakemaan kiekko ja ottaa taklaus vastaan.

Chris Pronger oli armoton NHL-luuta. Tässä kanukin kovuutta saa maistaa Venäjän Alexander Sjomin.
Chris Pronger oli armoton NHL-luuta. Tässä kanukin kovuutta saa maistaa Venäjän Alexander Semin.

Näin Teemu Selänteen ja luottokaverin 30 vuoden ystävyys katkesi

Muutamaa vuotta myöhemmin Suomella oli jalkeilla kiekkohistoriansa kenties kovin maajoukkue. Leijonat pelasi Torinon talviolympialaisissa 2006 vain yhden huonon erän, mutta se riitti Ruotsille kultajuhliin. Suomi taipui kitkerästi hopealle.

Kyseisestä turnauksesta muistetaan myös tilanne, kun Leijonat niisti alkusarjan ottelussa Kanadan 2–0. Matsin jälkeen kuumana käynyt Pronger paukutti suutaan Selänteelle, joka tykitti samalla mitalla takaisin.

Teemu Selänteen rahasoppa sakenee - kirjailija haastoi oikeuteen palkkioista

Kaksikon karjuminen pukukoppikäytävällä kiehui siihen pisteeseen, että joukkuekaverit joutuivat pitämään kaksikon kurissa tappelun ehkäisemiseksi.

Teemu tiesi, että voittaakseen Stanley Cupin Anaheim Ducks tarvitsi Chris Prongerin kaltaisen tekijämiehen.
Teemu tiesi, että voittaakseen Stanley Cupin Anaheim Ducks tarvitsi Chris Prongerin kaltaisen tekijämiehen.

Siinä oli mukana vanhoja kaunoja NHL-kauden ajalta, kun pelasin Edmontonissa ja Teemu Anaheimissa. Salt Lake Citynkin tapahtumat vaikuttivat. Sanoin, että pidä pää ylhäällä, teen sinulle saman kuin sinä teit minulle, Pronger kertoo kirjassa.

Kun pelaa Selänteen kaltaista pelaaja vastaan, on pakko olla valmiina ja tehdä selväksi, että hänellekin tulee pitkä ilta.

Jääkiekkojumalat osoittivat humoristisuutensa myöhemmin, kun Teemusta ja Chrisistä tuli joukkuetoverit Anaheim Ducksissa. Kohtalolla ei tosin ollut niinkään osuutta asiassa, sillä Teemu tosiasiassa toivoi Prongeria mukaan mestaruusjahtiin.

Teemu Selänteen rahasotkut ihmetyttävät: ”Teemulla ei ollut käsitystä…”

Anaheim Ducks voitti mestaruuden, kun iso luuta nimeltä Pronger alkoi lakaista ankkojen puolustuksessa.
Anaheim Ducks voitti mestaruuden, kun iso luuta nimeltä Pronger alkoi lakaista ankkojen puolustuksessa.

Selänne oli itse asiassa Scott ja Rob Niedermayerin kanssa yksi Anaheimin pelaajista, jotka pyysivät GM Brian Burkea hankkimaan joukkueeseen lisää kovuutta. Ducksin taitopelaajat olivat kyllästyneitä siihen, että fyysisemmät vastustajat pystyivät riepottelemaan heitä kovissa paikoissa, uutuuskirjassa kerrotaan.

Kovan pelin ystävänä Burke teki työtä käskettyä ja hankki takalinjoille parhaan mahdollisen pelotteen. Selänne on sanonut monessa yhteydessä, että hän tiesi Ducksin voittavan Stanley Cupin, kun Pronger liittyi joukkueeseen.

Kursivoidut kohdat ovat sitaatteja uutuuskirjasta Teemu – Selänteen matkassa.