fbq
Kotimaa
27.05.2021 08:16
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Matti Matikainen ja Seiskan arkisto
Mika Pohjonen
Syttymissyy selvisi! Tangokuningas Mika Pohjosen koti tuhoutui tulipalossa Lahdessa: "Rakennan tähän uuden talon!"
Kotimaa
27.05.2021 08:16
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Matti Matikainen ja Seiskan arkisto

Vuoden 1992 tangokuningas Mika Pohjonen, 47, harppoo mietteliäänä omakotitalonsa raunioilla. Punaruskean tiilitalon jykevä tiilirunko on yhä pystyssä, mutta kattoa ei enää näy. Sen tilalla on vain valtava rakennusliikkeen katos. Koko koti on ympäröity rakennustelineillä, työkoneet pauhaavat.

Talon sisällä kulkiessa on oltava varovainen, ettei tiiliä putoa välipressun läpi kupoliin.

– Oikeastaan meillä kaikilla olisi hyvä olla kypärät päässä, Mika hymähtää Seiskan reportterille ja kuvaajalle.

– Kyllähän tämä on sellainen näky, että hiljaiseksi vetää. Joka kerta kun täällä käy, niin tulee huokaistua syvään. Mutta varmaankin mieliala alkaa kohentua sitä enemmän, kun pääsemme purkuvaiheesta rakentamaan jotain uutta.

Lue myös: Hengenlähtö lähellä? Nyt puhuu tulipalosta pelastautunut Mika Pohjonen: aamulla palohälyttimeen herännyt tangokuningas pelasti lapset ja syöksyi ulos: ”Kaikki olisi ollut mahdollista”

Syttymissyy selvisi

Puoli Suomea hätkähti maaliskuisena aamuna, kun tieto Mikan kotitalon tulipalosta levisi kulovalkean tavoin. Liekit löivät Lahden Parsikadulla niin, että paikalle hälytetyn Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sammutustyöt jatkuivat pitkälle iltapäivään.

Tuolloin ilmassa oli paljon kysymyksiä. Nyt, muutama kuukausi myöhemmin, savu on kirjaimellisesti hälvennyt. Mikan mukaan epäilyt palon syttymissyystä osoittautuivat oikeiksi.

– Se oli sähköpalo, eli sähköjohdoista lähtenyt. Siellä on joku jyrsijäntyyppinen käynyt järsimässä, orava tai vastaava. Talon yläpohjasta löytyi selkeä syttymispaikka, hän selostaa osoittaen kärventyneitä kattorakenteita.

Lue myös: Ainekset todelliseen katastrofiin: tangokuningas Mika Pohjosen talossa tulipalo – palomestarilta kylmäävä tieto Seiskalle: ”Paikalla oli asukkaita”

mika
Automyyjä-oopperatähden maailma muuttui maaliskuussa tulipalon vuoksi. – Lopulta kaikki kuitenkin  sujui hyvin. Oli se silti hurja kokemus.

Puoliso ehti poistua

Onni onnettomuudessa oli, että palo syttyi aamulla eikä vaikkapa keskellä yötä.  Syttymishetkellä Mikan avopuoliso Ulla Bürger oli juuri ehtinyt poistua päivän asioille, mutta Mika, tämän lapset ja muutama remonttimies olivat kaikki sisällä talossa.

– Olin toisessa päässä taloa vessassa, kun palohälytin alkoi soida. Remppakaverit tekivät viimeisiä listoituksia aivan hälyttimen vieressä ja ihmettelivät, kun se alkoi huutaa. Sisällä oli sahattu listoja, joten ajattelin, olisiko siitä voinut syntyä jotain katkua.

Lue koko juttu tuoreesta Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ

Video: Mika Pohjosen omakotitalo syttyi palamaan maaliskuussa Lahdessa:

Tilaa Seiskan uutiskirje! »