fbq
Valokuvaaja Nikita Tikka.

Suomalaisten julkkiskaunotarten hovikuvaaja järkyttyi: Nimelläni kerjätään alusvaatekuvia teinitytöiltä!

Muotikuvaaja Nikita Tikka sanoo, etteivät ammattilaiset ota yhteyttä malleihin Snapchatin kautta.

– Olen joskus lähettänyt potentiaaliselle mallille viestin Instagramissa, mutta keskusteluja on jatkettu tämän jälkeen puhelimitse, valokuvaaja Nikita Tikka sanoo.

– Harmittaa, että hyväuskoisia tyttöjä on käytetty hyväksi.

Suomalaisten julkkiskaunottarien hovikuvaaja Nikita Tikka sai alkuvuodesta kuulla hänen nimensä poikkeuksellisen törkeästä väärinkäytöstä sosiaalisessa mediassa. 14-vuotias tyttö otti muotikuvaajaan yhteyttä ja kertoi, että häntä oli vokoteltu Snapchatin kautta "urheiluvaatekuvauksiin". Asialliselta vaikuttaneen ehdotuksen jälkeen tyttöä oli pyydetty lähettämään kuvia itsestään.

– Tähän mennessä minuun on ollut yhteydessä kuusi tyttöä, joita on lähestytty samalla ehdotuksella. Todennäköisesti näitä tyttöjä on huomattavasti enemmän, Nikita Tikka kertoo.

Huijari käyttää Snapchatissa nimimerkkiä Tikkaphotoshoot, ja hänen lisäkseen tyttöihin on ottanut yhteyttä Nikitan "avustaja" nimellä Helmi Tikka. Muotikuvaaja epäilee, ettei petkuttaja ole ollut aikeissa järjestää varsinaisia kuvauksia, koska silloin hän olisi paljastunut.

– Luulen, että hänellä on ollut enemmänkin motiivina saada näiltä teinitytöiltä alusvaatekuvia omaan käyttöön. Toivon todella, ettei huijari ole saanut ollenkaan saalista, Tikka miettii.

Enemmän kuin oman nimen väärinkäyttö, Tikkaa harmittaa naisten ja tyttöjen puolesta.

– He ovat lähteneet ehdotuksiin hyväuskoisina mukaan, ja sen kyllä ymmärtää. Jos he ovat käyneet katsomassa portfoliotani ja nähneet siellä ihailemiaan julkkiksia, niin kyllähän sellainen ehdotus varmasti imartelee.

Tikka on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Helsingin nettipoliisin esimiehen Jarmo Heinosen mukaan tämänkaltaisessa tapauksessa rikosnimikkeitä saattaisivat olla identiteettivarkaus, kunnianloukkaus ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

– Ongelma tällaisessa rikollisuudessa on, että nuoret ilmoittavat niistä harvoin poliisille. Pelätään, että esimerkiksi lähetetyt kuvat tulisivat kiristystarkoituksessa julkisiksi. Poliisille tulevat tapaukset ovat varmasti vain jäävuoren huippu, komisario uskoo.

Heinonen muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa vastapuolen henkilöllisyydestä on vaikea varmistua. Ylikansallisissa palveluissa tapahtuvien rikosten selvittäminen on myös haasteellista.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Näitä tapauksia saadaan selvitettyä vaihtelevasti. Suurin osa palveluntarjoajista on yhdysvaltalaisia yrityksia, ja maassa suhtaudutaan erittäin vakavasti lapsiin kohdistuviin rikoksiin. Tällaisista rikoksista on jopa helpompi saada tietoa kuin esimerkiksi henkirikoksen tutkinnassa, nettipoliisi sanoo.