fbq
Kotimaa
27.08.2021 06:02
Teksti: Seiskan toimitus|Kuvat: Miguelin albumi
facebook
Suomalaisnainen sai ”ammattisotilaalta” romanssiviestejä Facebookissa – näin keskustelu eteni
Kotimaa
27.08.2021 06:02
Teksti: Seiskan toimitus|Kuvat: Miguelin albumi

Suomalainen Ida sai vieraalta Facebook-käyttäjältä Franklin Christoperhilta viestipyynnön. Hän avasi uteliaisuuttaan viestin, vaikka lähettäjä ei ollut mitenkään tuttu.

– Hei, kuinka voit. Pahoittelemme haittaa. Näin Facebook-profiilisi sivulla, jolla kävin. Minun on tunnustettava, että viestisi ovat aina lukemisen arvoisia, mutta emme ole ystäviä FB:ssä. Yritin lähettää sinulle kaveripyynnön, mutta valitettavasti se ei treenaa, Idan saama viesti alkoi.

Hän tunnisti huonolla suomella kirjoitetun kirjeen nettihuijarin lähettämäksi, ja hänen salapoliisinvaistonsa heräsivät.

”Surkea lapsuus”

Ida lähetti kaveripyynnön, ja paluupostissa tuli lisää taustatietoa. Franklin kertoi olevansa 41-vuotias ammattisotilas, joka on parhaillaan Gazassa. Hän suri sitä, että oli menettänyt vanhempansa hyvin nuorena.

– Mies kertoi äitinsä olleen suomalainen ja isän kiinalaisamerikkalainen, mutta karmean onnettomuuden seurauksena Franklin-parka joutui varttumaan losangelesilaisessa orpokodissa, Ida kertaa Seiskalle.

Idan harmiksi monen päivän mittainen viestittely ei kääntynyt rahaan, vaan viestit olivat täynnä lemmenlurituksia.

– Kuvio oli tietysti huijausta. Netin rakkaushuijarit voivat viedä uhrinsa rahat ja pahimmillaan itsekunnioituksen, mutta rahastuskuvio alkaa harkiten nettisuhteena ja etenee vasta suhteen lämmetessä ja luottamuksen kasvaessa.

talo
Tältä näyttää nigerialaisen huijauskirjetehtaan ympäristö. Olosuhteet eivät ole hääppöiset.

Romanssi-huijarit ovat sitkeitä

Romanssihuijarit etsivät uhreja yleensä seuranhakupalveluista tai ottavat yhteyttä sosiaalisen median tai sähköpostin kautta. Huijarit esiintyvät usein varakkaina ja korkeassa asemassa olevana henkilönä.

Romanttinen keskustelusävy alkaa yleensä nopeasti, mutta ensimmäiseen rahanpyyntöön voi kulua viikkojakin – ajan kuluminen ei siis ole merkki hyvistä tarkoitusperistä, vaan huijari voi pyrkiä luomaan ensin luottamusta. Kun luottamus on muodostunut, rahaa aletaan pyytää milloin milläkin verukkeella. Yleisiä syitä äkilliselle rahantarpeelle ovat esimerkiksi lentolippujen hankkiminen, oma tai läheisen sairastuminen, erilaiset viranomaismaksut tai vaikkapa uuden puhelimen hankinta videopuheluita varten. Vilpitön henkilö kyllä löytäisi keinoja ylläpitää romanssia ilman rahan lähettämistä.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »