fbq
Kotimaa
09.11.2021 16:45
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen
Jorma Saahko, Lotta-Sofia Saahko
Someilmiö Lotta ja pappa herättää huolta: "Rahastaako Lotta muistisairaalla papalla?" - Väite saa Jorman, 86, jyrähtämään
Kotimaa
09.11.2021 16:45
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen

Lotta-Sofia Saahko, 28, ja hänen pappansa, Jorma Saahko, 86 tunnetaan Lotan ja papan koronalaulut -somekanavasta. Lotta muutti pappansa luokse Valkeakoskelle koronavuonna ja ryhtyi julkaisemaan yhdessä papan kanssa videoita yhteisistä laulutuokioista. Kaksikko on sittemmin saavuttanut huiman somesuosion lämminhenkisillä videoillaan.

Jormalla diagnosoitiin tänä vuonna muistisairaus, Alzheimerin tauti. Lotasta tuli papan omaishoitaja. Sairaus on pysynyt hyvin kurissa lääkityksellä.

Lotta ja pappa palkittiin maanantaina (8.11.) Vuoden positiivisin suomalainen 2021 -palkinnolla Helsingissä. Pysti tuli yleisöäänestyksen perusteella. Lotta ja Jorma kiittelivät tilaisuudessa vuolaasti fanejaan, joita on Facebookissa yli 111 000.

Lue myös: Lotta ja pappa ovat vuoden positiivisimmat suomalaiset - laulava someilmiö muutti Jorman, 86, elämän: "Ujous on karissut"

Jaksaako pappa?

Lotta ja Jorma saavat omiin somekanaviinsa lähes poikkeuksetta kiittävää ja kannustavaa palautetta vannoutuneilta faneiltaan.

Kuitenkin netin keskustelualustoilla on näkynyt ikäviä kommentteja kaksikon yhteistyöstä. Rajuimmissa ulostuloissa säälitään pyörityksen keskelle joutunutta pappaa ja syytetään Lottaa muistisairaalla vanhuksella rahastamisesta.

- Ihmeellisiä tuollaiset puheet! Jorma jyrähtää Seiskalle.

Sosiaalisessa mediassa on noussut huoli iäkkään papan jaksamisesta ja jatkuvasta somenäkyvyydestä.

- Huvittavaa, että ihmiset ovat huolissaan, kuinka pappa jaksaa. Kun todellisuudessa se on niin, että hän tulee mua herättelemään sanoen "No niin Lotta, joko lauletaan?", Lotta naurahtaa.

Lotta-Sofia Saahko, Jorma Saahko
Pappa ja Lotta vakuuttavat, että kumpikin nauttii lauluvideoiden tekemisestä.

- Jaksamisen kanssa ei ole minkäänlaista ongelmaa! Herään jo viiden aikaan aamuisin ja odottelen, että Lotta tulisi alakertaan ja ryhtyisimme laulamaan. Keitän usein kahvitkin meille valmiiksi, Jorma vakuuttaa.

"Emme saa palkkaa"

Lotta muistuttaa, että parivaljakko ei saa rahaa lauluvideoistaan.

- Emme saa mitään palkkaa Facebook-videoista, teemme niitä ihmisten iloksi. Eikös ole hyvä, että olen löytänyt työn, jota voin tehdä kotoa, jotta me voidaan jatkaa tätä projektia ihmisten iloksi? Lotta pohtii viitaten kirjailijan uraansa.

- Minulla on eläke. Pärjään sillä ihan hyvin, Jorma linjaa.

Jorma kokee, että hän on nuortunut lauluvideoiden tekemisen myötä. Seniori on myös opetellut käyttämään älypuhelinta. Jorma lukee joka päivä lauluvideoihin tulleita kannustavia kommentteja ja saa niistä paljon iloa.

Lotta kehuu pappaa vekkuliudestaan.

- Papasta on tullut niin iloinen, lupsakka pappa, jolla on todella hyvät jutut. Papassa on parasta se, että hän lähtee mukaan vaikka mihin, Lotta kehuu.

- En ole yhtään pistänyt hanttiin, Jorma naurahtaa.

- Sitä juuri! Meillä on aidosti hauskaa yhdessä. Papassa on parasta, että hän lähtee mukaan ja nauttii siitä. Tiedän, että sitä ei jokainen pappa todellakaan tekisi, Lotta summaa. 

Lotta julkaisi Karjalassa syntyneen Jorman evakkolapsuudesta kertovan Papan kanssa kahvilla -kirjan vuonna 2020. Idea syntyi, kun pappa kertoi laulutuokioiden ohessa menneisyydestään. Tänä syksynä Lotalta ilmestyi Kahvia ja karjalanpiirakoita -kirja, joka pureutuu karjalaisten evakkonaisten elämäntarinoihin.