fbq
Kotimaa
30.05.2021 08:01
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Matti Matikainen ja Seiskan arkisto
Mika Pohjonen
Satojentuhansien eurojen vahingot! Talonsa menettänyt Mika Pohjonen esittelee rauniot: Asumme vuoden evakossa
Kotimaa
30.05.2021 08:01
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Matti Matikainen ja Seiskan arkisto

Vuoden 1992 tangokuningas Mika Pohjonen, 47, harppoo mietteliäänä omakotitalonsa raunioilla. Tiilitalon jykevä runko on yhä pystyssä, mutta kattoa ei enää näy. Tilalla on vain rakennusliikkeen väliaikainen katos. Koko koti on ympäröity rakennustelineillä, ja työkoneet pauhaavat.

Talon sisällä on oltava varovainen, ettei tiiliä putoa välipressun läpi kupoliin.

– Meillä olisi kyllä hyvä olla kypärät päässä, Mika hymähtää Seiskalle kotikulmillaan Lahdessa.

– Kyllähän tämä näky vetää hiljaiseksi. Joka kerta täällä käydessä tulee huokaistua syvään. Varmaankin mieliala alkaa kohentua, kun pääsemme purkuvaiheesta rakentamaan uutta.

Satojentuhansien vahingot!

Vaikka Mikalla ja perheellä oli onnea matkassa, maaliskuiseen tulipaloon liittyy myös huonoa tuuria. Vuonna 1984 rakennetussa tiilitalossa oltiin näet juuri tekemässä mittavaa vesivahinkoremonttia.

– Se oli jo loppusuoralla. Olimme eläneet pari kuukautta remontin keskellä, ja ajattelimme pääsevämme siitä vihdoin eroon. Noh, niin ei ihan käynyt, Mika hymähtää katsellessaan hiiltyneitä kattorakenteita.

Vesivahingon jälkeen kansansuosikki oli ajatellut, että kun paikat kerran revitään auki, samalla voisi uusia muutakin. Niinpä taloon asennettiin uudet väliovet, seinät maalattiin ja lattiapinnat uusittiin. Tyttäret ehtivät nukkua vain pari yötä uusituissa huoneissaan.

palanut
Palanut talo oli rakennettu vuonna 1984.

Talo nokiveden vallassa

Sisäremontin vuoksi irtaimistoa oli jouduttu siirtelemään. Pahaksi onneksi valtaosa tavaroista oli väliaikaisesti juuri siinä päässä taloa, jossa palo syttyi. Mitä tuli ei tuhonnut, sai loppunsa nokiveden alla. Sitä valui kaikkialle monta päivää vielä palon jälkeenkin.

Käytännössä kaikki rakenteet tiilirunkoa lukuun ottamatta pitää nyt purkaa.

– Ei ole ihan yksinkertaista, kun talo palaa. Syntyy savuvahinkoja, sammutusvesi valuu rakenteisiin ja joka paikka on täynnä nokista vettä. Pelkästään talon tyhjentäminen irtaimistosta vei valtavasti aikaa, rakenteista puhumattakaan.

mika

Jättimäinen lasku

Kaksi kuukautta tulipalon jälkeen purkutyöt ovat yhä täydessä vauhdissa. Tontilla parveilee rakennusmiehiä ja erilaisia työkoneita on siellä täällä, eikä uudelleenrakentamisesta näy vielä minkäänlaista merkkiä. On helppo ymmärtää kustannusten olevan valtavat.

– Nyt puhutaan sadoistatuhansista, mutta kuinka monesta sadasta, sitä en osaa sanoa. Tämä on joka tapauksessa tosi mittava projekti, en edes tarkalleen tiedä, kuinka paljon täällä on porukkaa töissä, Mika huokaa.

Vielä vuosi odottelua?

Uusi väliaikainen koti löytyi aivan toiselta puolelta Lahtea kuin Mika oli alunperin ajatellut. Tyttärien mielipide painoi kuitenkin eniten.

– He perustelivat sen minulle hyvin. Meille on ollut tosi tärkeää päästä asettumaan aloillemme. Tosin eihän sitä tiedä, miten pitkään tämä järjestely vielä kestää.

Takaisin perhe päässee muuttamaan aikaisintaan vuoden päästä.

Video! Mika Pohjosen omakotitalo syttyi palamaan maaliskuussa Lahdessa:

Tilaa Seiskan uutiskirje! »