fbq
Poika vankilassa

Rikkaan suomalaisperheen poika, 17, perusti jättimäisen huumekaupan: Kadun kaksoiselämääni!

Jopa kokeneiden huumepoliisien äimistys oli melkoinen, kun syksyllä paljastui, että eräällä pääkaupunkiseudun hienostoalueella asuva vasta 17-vuotias poika oli netissä toimineen massiivisen huumekaupan johtaja.

Poika oli pelkän tietokoneen avulla tilannut kilokaupalla kovia huumeita Suomeen. Käry kävi syyskuussa 2016 tullin takavarikoidessa Hollannista saapuneesta pikarahtilähetyksestä 2 924 grammaa amfetamiinia.

Seiska tapasi pojan Vantaan vankilassa, missä hän odottaa hovioikeuden ratkaisua 7,5 vuoden tuomioonsa.

Tapaamishuoneeseen saapuu juuri 18 vuotta täyttänyt lapsenkasvoinen ja vaisu poika, joka ei osaa selittää syytä toiminnalleen.

– Se oli sellaista ajattelemattomuutta, enkä tiennyt mitä tein. Halusin kai menestyä jossain, mutta sitten homma lähti täysin käsistä. Tilasin huumeita ulkomailta halvalla ja myin kalliilla. Huumeiden ostaminen verkosta on nykyään yhtä helppoa kuin vaikkapa vaatteiden tilaaminen.

Pojan tilaama amfetamiini jäi kiinni tullissa. Se oli piilotettu jättimäiseen kynttilään.   

- Elin täydellistä kaksoiselämää. Viikolla opiskelin ja suoritin autokoulua, mutta viikonloppuisin paketoin hanskat kädessä huumeita vakuumiin autotallissa ja lähettelin kirjeitä ympäri Suomea.

Pojan käytöksestä ja puheesta huokuu sivistys. Tarinassa onkin poikkeuksellista, että poika on niin sanotun "hyvän perheen poika", jolla ei ole koskaan ollut pikkurahasta pulaa.

Tarina voisi olla kenen tahansa. Yläaste sujui normaalisti, jonka jälkeen poika siirtyi datanomi-opiskelijaksi. Virkavallan kanssa ei ollut ongelmia, ja vapaa-aika kului lätkän, telinevoimistelun, parkourin ja taistelulajien parissa.

Näppäryys tietokoneiden kanssa teki konnuudet helpoksi, varsinkin kun poika oli pari vuotta suorittanut datanomi-opintojaan. Hän loi internetin ”pimeälle puolelle”, Tor-verkon Silkkitielle DopeHopperFIN-nimisen huumekaupan. Amfetamiinin lisäksi valikoimiin tuli muitakin huumeita.

Kauppa nousi puolessa vuodessa suosioon ja sai asiakkailta paljon positiivisia palautetta. Bittirahaa kilisi virtuaalitilille, mutta kaikki ei kuitenkaan ollut hyvin.

– Olin ylpeä kaupastani. Toisaalta minulla oli aika lailla koko ajan mieli maassa, enkä tiennyt mitä tein. Alitajunnassa ymmärsin, että jään vielä kiinni.

Sitten eräänä päivänä ovikello soi. Neljä tullitarkastajaa suorittivat kiinnioton.

Pidätys oli järkytys lähipiirille.

– Kukaan kavereistani ei tiennyt, mitä olin touhuillut. Vanhempani menivät sokkiin, eikä äitini osannut käsitellä asiaa lainkaan. Pienemmille sisaruksilleni ei ole edes kerrottu asiasta.

Pojan mukaan tullitarkastajat jostain syystä suosittelivat hänelle avustajaksi julkkisjuristi Heikki Lampelaa (kuva alla).

– Hänen pyytämisensä avustajaksi oli iso virhe. Lampela ei vastannut puheluihin eikä tullut kuulusteluihin. Hän vain sanoi, ettei kuulusteluissa häntä tarvita. Tutkijat olivat tyytyväisiä, kun saivat kuulustella minua vapaasti. En olisi voinut sietää sellaista ihmistä puolustamassa itseäni oikeudessa.

Poika vaihtoi juristia, mutta käräjäoikeudessa kyyti oli kylmää. Tuomioksi tuli 7,5 vuotta vankeutta muun muassa seitsemästä amfetamiinikilosta. Rikoshyödyksi katsottiin yli 30 000 euroa.

Poika epäileekin, että tuomari on halunnut tehdä kovalla tuomiolla hänestä varoittavan esimerkin muille nuorille.

– Toivon, että hovissa tuomioni alenisi, jotta pääsisin pian takaisin opiskelemaan. Kadun tekojani, enkä ole mieleltäni rikollinen.

Suomen oikeuskäytännön mukaan poika istuu tuomiostaan kolmasosan eli istuttavaa on vielä reilut kaksi vuotta. Hovin jälkeen poika voi jo anoa pääsyä avotaloon.

– Vapauduttuani aion olla perheeni kanssa enemmän läsnä. Aion pysyä kaidalla tiellä, ja nämä hommat jäivät varmuudella tähän.