Ravintoloitsija ja tv-kasvo Sikke Sumari: Eniten koen olevani viihdyttäjä
Ravintoloitsija Sikke Sumari eli Sirkkaliisa Sumari-Ilmoni sanoo olevansa onnekas, sillä hänen tielleen on pirskoteltu mielenkiintoisia projekteja.
Nuoruuden haaveena oli ryhtyä sisustussuunnittelijaksi. Sikke valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 25-vuotiaana, mutta teki alan töitä Pukeva-tavaratalossa vain puoli vuotta. Sitten mentiin taas.
Sikkeä pyydettiin kuuluttajaksi MTV:lle, ja hän alkoi tehdä televisiotöitä enemmän ja enemmän. Lopulta vuosina 1999–2004 nähty Kokkisota nosti Siken miljoonayleisön tietoon.
Monitaitaja kiittää ohjelmaa siitä, että se johdatti hänet lopullisesti ruuan pariin.
70-vuotissynttäreitään viikonloppuna juhlinut yrittäjä kertoo kasvaneensa perheessä, jossa maistuvalla ruualla ja yhteisillä ateriahetkillä oli iso merkitys.
– Ruoka on ollut lapsesta saakka tärkeää elämässäni.
Kokkisota antoi Sikelle lopullisen kimmokkeen perustaa Helsinkiin Tony´s Deli -ravintola ja lisäksi ryhtyä hotelli Klaus Kurjen ravintoloitsijaksi.
– Eniten koen kuitenkin olevani viihdyttäjä. Tekemiseni niin ohjelmien, kirjojen kuin ravintoloiden parissa on aina tähdännyt ihmisten viihtymiseen ja nautintoon.
Suunnittelemattomuus on sana, jolla Sikke kuvaa elämäänsä. Hän ei silti voi olla pohtimatta, olisiko taustalla myös alitajuista ohjautumista.
– En ole koskaan ollut unelmoija vaan toteuttaja.
Tuorein esimerkki on Virossa Muhun saarella toimiva NamiNamaste-majatalon myyntiin laittaminen. Sikke pyöritti sitä parikymmentä vuotta.
– Olisin voinut odottaa parempaakin aikaa, mutta kun saan jotain päähäni, toimin nopeasti. Kun jotain lopettaa, uusi polku aukeaa.
Nyt yrittäjä työskentelee Espoon Haukilahteen juhannuksena avautuvan uuden ravintolansa parissa.