fbq
Nacci ja Niko

Poliisin kuvat Janne Naccin ja Niko Ranta-ahon epäillyistä huumebisneksistä levisivät mediaan - asianajaja kummastelee viranomaisten toimintaa: "Epäilty joutuu lukemaan lehdestä, mistä häntä epäillään"

Viime heinäkuussa Seiska paljasti, että fitness-kaunotar Sofia Belórf ja hänen miehensä Niko Ranta-aho otettiin kiinni epäiltyinä vakavista rikoksista. Nikon osalta poliisi epäili törkeää huumausainerikosta ja törkeää dopingainerikosta. Sofian kohdalla kyse oli törkeästä rahanpesusta. Oikeuden päätöksellä molemmat määrättiin tutkintavankeuteen, joka Sofian osalta jäi vain noin viikon mittaiseksi, sillä Sofiaa koskeva rikosepäily lieveni.

Niko on istunut tutkintavankina heinäkuusta alkaen. Tällä hetkellä häntä pidetään Mikkelin vankilassa.

Poliisi on ollut vaitonainen huumausainerikoskokonaisuuden tutkinnasta. Tiedossa on ainakin se, että viranomainen on asettanut Nikon omaisuuttaa vakuustakavarikkoon noin neljän miljoonan euron arvosta. Tämä osaltaan kielii siitä, että epäillyillä rikoksilla olisi poliisin mukaan saavutettu merkittävää taloudellista hyötyä. 

Todellinen uutispommi seurasi lokakuussa, kun ex-moottoripyöräjengiläinen Janne "Nacci" Trangberg otettiin kiinni ja vangittiin Espanjassa. Liki kaksi vuotta lainvoimaista vankeustuomiota ja veropetossyytteitä pakoillut Nacci (aiemmalta nimeltään Janne Hampunen) onkin poliisin epäilyjen mukaan ollut mukana samassa huumejutussa, kuin mistä Nikoa epäillään. 

Torstaina 19.12. poliisi kertoi medialle tutkinnasta. Poliisin tiedotteen mukaan "kaksi suomalaista miestä johtivat huumeorganisaation toimintaa Espanjasta käsin". 

- Kokonaisuudessa on yhteensä yli 50 epäiltyä ja tutkintavankeina on edelleen noin 15 epäiltyä, rikoskomisario Jari Nikonen kertoo poliisin tiedotteessa.

Poliisi julkaisi myös kuvia takavarikoiduista huumausaineista, dopingaineista ja käteisestä rahasta.

Niko Ranta-aho odottaa tammi-helmikuussa alkavaa oikeudenkäyntiä Mikkelin vankilassa. Hänen yhteydenpitonsa ulkomaailmaan on ollut erittäin rajoitettua, Sofiaa hän ei ole saanut tavata kertaakaan kiinniottonsa jälkeen. Asianajaja Hannu Kaitaluoma kertoo, että olosuhteisiin nähden Niko voi kohtuullisen hyvin.

- Hän ei ole ryhtynyt hakkaamaan sellin ovea tai laihtunut. 

ddd
dd
dd
ddd

Asianajaja (kuvassa) ihmettelee viranomaisten tiedotuslinjaa ja sitä, että epäilty tai hänen edustajansa ei ole päässyt tutustumaan esitutkintamateriaaliin, kuten syyttäjäpuoli. 

- Saamme vasta maanantaina (16.12.) poliisin materiaalin, jota on kerätty lähes vuosi. Kyseessä on tuhansia sivuja pöytäkirjoja, joihin pitäisi ehtiä tutustumaan todella nopealla aikataululla. Syyttäjä sen sijaan on ehtinyt tutustua materiaaliin ainakin kesästä saakka. Tuntuu myös erikoiselta, että rikoksesta epäilty joutuu lukemaan lehdestä ja mediasta, mistä kaikesta häntä epäillään.

kaitaluoma

Kaitaluoman mukaan kuulusteluissa ei ole tuotu esille asioita, jotka poliisi on tänään (19.12.) julkistanut.

- Ei ole kerrottu mitään määriä tai yksilöity mitään. En ole kuullut mistään rekalla tuoduista huumeista tai muustakaan.

Niko Ranta-aho on kiistänyt kaikki häneen kohdistuneet rikosepäilyt. Asianajajan mukaan epäillyn hallusta ei ole löytynyt huumausaineita, huumausainekaupassa käytettyjä rahavaroja eikä hänen puhelimestaan ole löytynyt näyttöä kyseessä oleviin rikosepäilyhin.

Sofia Belórfin osana on odottaa oikeudenkäynnin alkua siviilissä. Sofia asuu Helsingissä ja viettää Instagram-tilinsä perusteella normaalia elämää. Jos hänet aikanaan tuomitaan siitä rikoksesta mistä häntä tällä hetkellä epäillään, tuottamuksellisesta rahanpesusta, kyseeseen tulevat sakot tai ehdollinen vankeusrangaisus. Nikon kohdalla tilanne on toinen, sillä tuomio törkeästä huumausainerikoksesta tietäisi varmaa ehdotonta vankeustuomiota.

Tuomion lukuun saakka kukin epäilty on kuitenkin vain ja ainoastaan epäilty. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diet starts in january 🍝 Vai mitä?! #vieläonjouluajäljellä

A post shared by Sofia Jessica (@sofiabelorf) on

KORJATTU kello 17:38, otsikosta sana "syytetään" virheellisenä muotoon "epäillään".