fbq

Poliisin karu raportti Johanna Tukiaisen huostaanotetusta Blue-koirasta: Oli pelokas ja haisi oksennukselle

Ruotsin viranomaiset päättivät, ettei Johanna Tukiainen kykene huolehtimaan koirastaan.

Ruotsin viranomaiset olivat saaneet vihiä siitä, ettei Johanna Tukiaisen Blue-koira voi hyvin.

Lopulta koira otettiin huostaan Ruotsin viranomaisten huostaanottopäätöksellä ja poliisi teki Bluesta lopettamispäätöksen. 

Johanna valitti asiasta Ruotisin hallinto-oikeuteen. Valituksensa tueksi hän esitti suomalaisen eläinlääkärintodistuksen maaliskuulta 2023 sekä kuvia Bluesta.

Lopulta oikeus hylkäsi Tukiaisen valituksen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Raju riita koirasta

Kaikki alkoi siitä, kun Johanna Tukiainen pahoinpiteli Marja-äitinsä tammikuun 30. päivänä vuonna 2022.

Johanna Tukiainen toi Blue-koiransa Helsingin käräjäoikeuteen kesäkuussa 2023. Tuolloin hänen ja miesystävänsä Veijo Lallin välistä pahoinpitelyä piti käsitellä. Kuvassa Veijo ja Blue käräjäoikeuden turvatarkastusjonossa.
Johanna Tukiainen toi Blue-koiransa Helsingin käräjäoikeuteen kesäkuussa 2023. Tuolloin hänen ja miesystävänsä Veijo Lallin välistä pahoinpitelyä piti käsitellä. Kuvassa Veijo ja Blue käräjäoikeuden turvatarkastusjonossa.

Poliisin esitutkintaraportista selvisi, että Tukiaisen pahoinpideltyä Marja-äitiänsä, hän oli samalla kuristanut Blue-koiraansa. Pahoinpitelyn yhteydessä koira oli ollut yksi riidan kohteesta.

Tukiainen itse väitti poliisikuulusteluissa, että hän oli vain pitänyt koiran suusta kiinni vahingoittamatta sitä.

Valitustulva koiran kohtalosta

Pahoinpitelyepisodin jälkeen Ruotsin lääninhallitukseen oli tullut 12 valitusta liittyen Johannan koiranomistajuuteen. Raporteissa ilmaistiin huolta siitä, ettei Johanna olisi kykeneväinen huolehtimaan koirastaan.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Johanna Tukiaisen somekäytös huolestutti - Seiska tavoitti läheiset

Johanna itse kuittasi valitukset sillä, että ne olivat tuntemattomien ihmisten lähettämiä vääriä raportteja hänen aiemman työnsä vuoksi.

Erittäin pelokas koira

Ihmisten tekevät valitusilmoitukset eivät heti johtaneet mihinkään, sillä vasta vuoden päästä Ruotsin lääninhallituksen toimesta Johannan Ruotsin-asuntoon tehtiin tarkastus 7.2.2023.

Oikeuden raportista käy ilmi, että viisivuotiaan chihuahua-rotuisen Bluen käyttäytyminen oli täysin päinvastaista kuin mitä kyseisen koirarodun ominaisuuksiin yleisesti kuuluu. Blue oli erittäin pelokas ja se piiloutui tarkastuksen yhteydessä sängyn alle. Koira ei myöskään tullut sängyn alta pois.

Johanna Tukiaiselta raju ulostulo: "Olen aborttia vastaan"

Johanna selitti viranomaisille, että Blue on aina ollut ujo. Samalla Johanna kiisti sen, että koira olisi pelokas. Johannan mukaan koira ei ole koskaan pelännyt häntä tai hänen ystäviään. Johanna korosti antaneensa koiralle hyvää hoitoa, käyneensä sen kanssa useilla päivittäisillä lenkeillä ja lisäksi koira söi ja joi hyvin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Koska koira ei tullut tarkastuksen aikana esiin, sille ei voitu tehdä perusteellista terveystarkastusta. Tarkastajat kiinnittivät huomiota siihen, että Johannan Ruotsin-kodin lattia oli likainen ja asunnossa oli sotkuista.

Vielä tuolloin hän sai kuitenkin pitää koiran.

Kesän sekoilut

Viimeinen niitti Tukiaisen koiranomistamiselle oli kesällä 2023 tapahtunut heinäkuinen sekoilu, jonka seurauksena poliisi eristi Johannan Ruotsin-kodin.

Samalla Johanna esitteli Facebookissa käsivarteensa tullutta isoa haavaa.

Episodin seurauksena viranomaiset ottivat Blue-koiran huostaansa ja veivät sen hoitolaitokseen.

Kun poliisit olivat menneet asuntoon, koira oli paennut lattialla olleiden tavaroiden alle. Blue rauhoittui, kun se pääsi poliisien syliin.

Johanna Tukiaisen ja Veijo Lallin oikeudenkäynnissä yllätyskäänne

Hoitolaitoksessa Blueta kuvailtiin ystävälliseksi, mutta erittäin herkäksi äänille. Koira pakeni jopa pienintä melua, kuten ovien sulkemista. Hoitolaitoksen mukaan erityisesti ovien sulkemisääni oli koiralle erittäin stressaavaa.

Koiran fyysisessä kunnossa ei ollut isoja moitteita, Bluella oli ainoastaan pitkät kynnet ja hammaskiveä. 

Lisäksi koira haisi oksennukselle. Tämä johtui siitä, että Tukiaisen asunnossa oli oksennusta ja lattialla mahdollisesti virtsatahroja. Siksi koirakin haisi pahalta.

Karu päätös

Oikeuden asiakirjoista selviää, että poliisiviranomainen teki 25.7.2023 päätöksen Bluen lopettamisesta.

Seuraavana päivänä lääninhallitus oli ottanut Tukiaiseen yhteyttä ja kertonut päätöksestä.

Puhelussa Johanna oli ollut järkyttynyt ja yritti etsiä koiralle vaihtoehtoista hoitajaa. Hän jopa ehdotti omia vanhempiaan koiran hoitajiksi, mutta juuri tuolloin Marja ja Markku Tukiainen mökkeilivät Suomessa.

Äitinsä pahoinpitelystä syytetty Johanna Tukiainen: ”Äitini valehtelee kaikesta”

Lisäksi Tukiainen oli jo aiemmin poliisikuulusteluissa kertonut olleensa erittäin stressaantunut. Lääninhallituksen mukaan koiran huono kohtelu saattaisi toistua, eikä Tukiainen ollut pystynyt luotettavasti osoittamaan sitä, että hän voisi jatkossa tarjota Bluelle turvallisen elinympäristön.

Johanna teki valituksen koiransa lopettamispäätöksestä, mutta valitus on nyt hylätty.

Vielä toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko Blue jo lopetettu vai ei. Lääninhallitus ilmoittaa Bluen kohtalosta myöhemmin. Myös sellainen vaihtoehto on olemassa, että Blue löytää vielä uuden kodin.