fbq
Pippa Laukka

Pippa Laukka matkasi Nepaliin ja järkyttyi: "Nainen eristetään..."

Julkkislääkäri Pippa Laukka on matkannut eteläiseen Aasiaan.

Pippa on julkaissut Instagram-sivullaan tekstejä, joissa kertoo kehitysyhteistyökokemuksistaan. Matka vei hänet vuoristoiseen Nepaliin. Pippa kertoo matkan olleen intensiivinen ja ikimuistoinen.

- Todellisuuksien ero eri maailmoiden välillä on suuri ja silti syntysijoista riippumatta jäljelle jää ihminen, kun kaikki ulkokultainen riisutaan. Hauras ja pirstaleinenkin tarina voi kantaa, kun ihminen tulee nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenään, Pippa runoilee.

Pippa huomasi erot ihmisten välisessä tasa-arvossa. Hän on tavannut daliteja, eli kastittomia ihmisiä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

- Vaikka kastijärjestelmä on Nepalissa virallisesti lakkautettu, järjestelmä on edelleen osa kulttuuria ja ihmisten arkipäivää. Käytännössä syrjintä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että dalitit eivät saa mennä käymään naapurissa. Kaikista surullisista on nähdä, miten alakastisten ihmisryhmien syrjintä on vienyt heiltä identiteetin, oman tahdon ja mahdollisuuden saada yhteiskunnassa oman yhteisön ääni kuuluviin.

Pippa Laukka kokeili ensimmäistä kertaa yksin tätä asiaa: "Mikä siinä onkin, että..."

Pippa kertoo kiinnittäneensä erityisesti huomiota nepalilaisten naisten asemaan. Lapsiavioliitot, kouluttamattomuus ja syrjintä ovat naisille maassa arkipäivää. Myös kuukautiset ovat yhä täysi tabu.

- Kuukautisten aikana tyttö tai nainen eristetään, hän ei saa laittaa ruokaa tai olla keittiössä, hän ei saa juoda maitoa eikä koskea veljeään tai muita perheenjäseniä. Jos naispuolinen henkilö tekisi näitä ja perhettä sattuisi kohtaamaan jokin epäonni, se olisi tytön vika.

Pippa Laukka yllätti: "Saavuin ex-poikaystäväni kanssa näihin juhliin"

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Matka on selvästi ollut silmiä avaava. Pippa lupaa seuraajilleen jatkaa matkapäiväkirjan pitämistä. 

Pippa tuli tunnetuksi Olet mitä syöt -ohjelman asiantuntijana. Hän osallistui myös Myyrä -ohjelmaan vuonna 2021. Uransa aikana Pippa on kirjoittanut kolme kirjaa.

Pippa Laukka kertoo suuresta muutoksesta: "Olen tehnyt siivousta elämässäni"