fbq"Olin vakavasti masentunut ja mielisairaalassa" - Tuomas Enbuske avautuu podcastissa vaikeista ajoistaan ja häpeästä: "Haluan tulla ymmärretyksi" | Seiska
Podcast
Tuomas Enbuske

"Olin vakavasti masentunut ja mielisairaalassa" - Tuomas Enbuske avautuu podcastissa vaikeista ajoistaan ja häpeästä: "Haluan tulla ymmärretyksi"

Kotimaa | 17.02.2021 17:45

Kohutoimittaja Tuomas Enbuske, 43, avautuu Pyhimyksen, eli Mikko Kuoppalan, 39, Elämän tarkoitus -podcastissa omista mielenterveysongelmistaan. Pyhimyksen kysyessä asioista, joiden puolesta Tuomas olisi valmis taistelemaan, tämä paljastaa sairastavansa autismin kirjoon kuuluvaa Asperger-oireyhtymää.

- Mihin asti olisin valmis taistelemaan, minä en tiedä. Olen todella valmis sanomaan epäsuosittuja asioita. Se johtuu mun Aspergerin syndroomasta, en hirveästi mieti, mitä muut minusta ajattelee. Olen huomannut sen vasta suhteessa muihin ihmisiin.

Selvennystä autismiin 

Nopeasti keskustelu siirtyy kuitenkin mielikuvituksen ja älykkyyden yhteyteen. Pyhimys tenttaa Tuomakselta, ajatteleeko tämä, että hyvä mielikuvitus on syy, miksi hänen on helppo hahmottaa faktoja.

Lue myös: Oho! Kohutoimittaja Tuomas Enbuske rikkoi somehiljaisuuden arkisella perhekuvalla - katso!

- Mun mielikuvitusta auttaa siis se, että minulla on Aspergerin syndrooma ja tosi voimakas synestesia. Synestesia on sellainen, että näkee asiat päässä muotoina ja väreinä. Toki näen esimerkiksi biisit väreinä, yleensä se liittyy voimakkaasti musiikkiin, mutta mulla se liittyy historiaan. Näen historian päässäni linjana, joka menee ylös alas, ja faktat ovat sellaisissa post it -lapuissa. Eli jos luen vaikka uutta tietoa sosiaalidemokratiasta, niin laitan sen sinne sosiaalidemokratian laatikkoon. Elän siis paljon pääni sisällä, mikä on meille autisteille tyypillistä.

Sosiaaliset suhteet kuormittavat

Tuomas paljastaa myös olevansa erakkoluonne ja kertoo voivansa viettää vaikka kuukauden omissa oloissaan. Sosiaaliset suhteet ovat toimittajalle myös kuormittavia.

- Kun tulen ihmisten ilmoille, niin minun on todella vaikea päästä välillä sieltä pääni sisältä ulos. Ja se ei tarkoita, että miettisin fiksuja asioita. Saatan miettiä siellä vaikka perseitä tai tissejä tai kikkeleitä, mutta silti mietin siellä jotain kummallisia asioita. Viime aikoina olen esimerkiksi miettinyt paljon tanskan kieltä, enkä tiedä onko se niin fiksua, mutta minulle tulee pakkomielle siihen asiaan. 

- Mulle sosiaalinen kontakti on tosi kuormittavaa. Kun se tilanne tulee ja olen orientoitunut siihen, niin olen hyvä siinä. Olen oppinut työni kautta, ja minusta on ihanaa jutella ihmisten kanssa, kun pääsee kiinni johonkin jutteluun. 

Esimerkiksi sosiaalisten suhteiden kuormittavuudesta Tuomas antaa kuvitteelliset isot illalliset.

- En nykyään käytä alkoholia kauheasti. Esimerkkinä jos menemme vaikka joillekin isoille illallisille, niin on todella vaikeaa, koska tarvitsisin alkoholia siihen, etten kuormitu niin paljon. Ja se ei tarkoita, että niillä ihmisillä olisi hölmöjä juttuja, mutta minä olen vain siellä pääni sisällä. Saatan niillä illallisilla sitten alkaa puhua jostain asiasta, josta tajuan, että olen puhunut tästä vain pääni sisällä.

Avoimuus diagnooseista helpotti

Aspergerin syndrooman diagnoosi oli Tuomakselle itselleen yllättävä ja itsestään selvä samaan aikaan.

- Olen aina ollut todella kiinnostunut autismista, mutta en tajunnut, että itselläni on se. Kun sain diagnoosin, niin tajusin, että sehän on ihan itsestään selvää. Miksi olen ollut sellainen kuin olen ollut. 

Pyhimys tenttaa Tuomakselta, miksi tämä puhuu asioistaan niin avoimesti. Rap-artisti haluaa tietää, johtuuko avoimuus kenties siitä, että haluaa helpottaa omaa oloaan sillä, että ihmiset tietävät tällaiset asiat jo valmiiksi. 

- Haluan tulla itse ymmärretyksi. Olen aina saanut kuulla olevani outo. ”Miksi olet tuollainen?” Eikä siihen voi vastata. Jos vastaan siihen, että geenit ja ympäristö, niin kuulostan ylimieliseltä, mutta sehän se on, Tuomas selventää.

Lue myös: Tältä julkisuudesta kadonnut Tuomas Enbuske näyttää nyt – pullisteli tyhjällä kuntosalilla harmaapartaisena: ”En raaski tehdä muita miehiä kateelliseksi” 

- Suvaitsevaisuus erilaisia aivotyyppejä kohtaan pitäisi lisääntyä ihan älyttömästi.

Häpeä on terve tunne

Tuomas myös kertoo Pyhimykselle, ettei tunne enää samalla tavalla häpeää kuin uransa alussa. Ja se on ollutkin toimittajan päämäärä urallaan.

- Enää en tunne häpeää. Koko urani on ollut häpeän käsittelyä, sillä olen saanut kasvatuksen, jossa itseään ei missään tapauksessa pidä nostaa ylös tai olla esillä. 

- Olen mennyt häpeää kohti koko ajan ja tehnyt asioita jotka olisivat monelle muulle hävettäviä, kuten esiintyminen. Annoin Hesarin kuukausiliitteelle jutun, jossa kerroin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, Aspergerista ja autismista. Kyllähän sellainen hävettäisi varmasti joitain, mutta itseäni helpotti. Sen jälkeen kun se tuli ulos, niin tuntui, ettei tarvinnut salata mitään.

Opetteli antamaan itselleen anteeksi

Podcastin loppupuolella Tuomas puhuu anteeksiannosta ja siitä, miten opetteli olemaan itselleen armollisempi.

- Viimeisin asia minkä olen oppinut, on ollut antaa itselleen anteeksi. Esimerkiksi kun olin vakavasti masentunut ja mielisairaalassa, minulla oli jatkuvasti huono omatunto siitä, että miksi en ole nyt työkykyinen, miksi minä täällä vain laiskottelen yhteiskunnan rahoilla. 

- Sain viime kesänä lääkityksen kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Kyseessä on epilepsialääke, mutta jostain syystä se toimii minulla, vaikkei se ole masennuslääke. Aloin voida hyvin ja aloin vasta tänä syksynä hyväksyä sen, että olen sairaslomalla vieläkin. Aloin hyväksyä, että minulla on oikeus olla masentunut, ja minulla on oikeus tehdä tyhmiä päätöksiä, vaikken ole tehnyt mitään liian tyhmiä päätöksiä. Jotkut maanisethan saattavat vaikka tilata 15 traktoria Kiinasta. 

- Olen antanut itselleni anteeksi tyhmät päätökseni ja sen, että olen ollut muille ihmisille mulkku jossain vaiheessa. 

Lähde: Elämän tarkoitus -podcast.

Teksti:Ida Herranen
Kuvat:Atte Kajova, Instagram

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!